Ouders opgelet: een veilig huis voor je kind – tips voor elke kamer | homify

Ouders opgelet: een veilig huis voor je kind – tips voor elke kamer

TILL BEHNE TILL BEHNE
inrichten appartement te Antwerpen studio k Moderne slaapkamers
Loading admin actions …

Bij het samenstellen van je interieur ga je in eerste instantie voor functionaliteit en looks. Maar als je kinderen hebt of krijgt moet je ineens ook gaan nadenken over veiligheid. Uiteraard wil je ieder risico uitsluiten en zo voorkomen dat die kleine iets overkomt. In iedere kamer van het huis schuilen weer andere gevaren en dus staat in dit Ideabook per kamer beschreven waar je op moet letten als je een veilig huis voor je kind wil creëren. Die veiligheid hoeft in de meeste gevallen niet ten koste te gaan van je inrichting, dus dat scheelt.

Keuken

In de keuken vinden we allerlei apparaten en gebruiksvoorwerpen die in potentie gevaarlijk zijn voor kinderen. Zorg er daarom voor dat de la met scherpe messen beveiligd is met een sluithaakje. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het gootsteenkastje waar eventuele schoonmaakmiddelen staan. Zorg dat er geen krukjes zijn waarmee kinderen op het aanrechtblad kunnen klimmen. Daar kunnen ze afvallen, maar ook weer bij andere dingen zoals de keukenkastjes of de planken met borden of pannen. Snoeren van elektrische apparaten uit het zicht houden. Als kinderen daaraan gaan trekken kunnen de apparaten naar beneden vallen, met alle gevolgen van dien. Ramen en deuren naar het balkon altijd dicht doen en eventueel op slot draaien. Zorg er ook voor dat tijdens het koken hete apparaten als de oven en het fornuis of de pannen die daarop staan buiten bereik van het kind zijn. Daarmee is je huis weer iets meer veilig voor je kind.

Badkamer

De badkamer is bij uitstek de plek waar medicijnen worden bewaard. Zorg ervoor dat deze goed achter slot en grendel zitten. Het liefst hoog en buiten bereik van de kinderen. Ook eventuele schoonmaakmiddelen voor de badkamer goed opbergen in een gesloten kast. Verder is het zaak scherpe randen te beschermen en als er veel glas (in de vorm van een deur of douchewand) is deze wellicht beplakken met opvallende stickers om vervelende botsingen te voorkomen. Kinderen gaan uiteraard graag in bad. Te heet badwater zorgt nog wel eens voor problemen. Een thermostaatkraan en een badthermometer zijn dus absoluut geen overbodige luxe. Ook de kraan kan je beveiligen met een badkraanbeschermer. Je daaraan stoten gebeurt makkelijk en is heel vervelend. Als laatste is het natuurlijk van belang je kind nooit alleen in bad te laten zitten. Blijf er altijd bij, dat voorkomt een hoop narigheid.

Slaapkamer

slaapkamer studio k Moderne slaapkamers
studio k

slaapkamer

studio k

Kinderen zijn nieuwsgierig en de kamer van papa en mama is daarbij natuurlijk uitermate interessant. Zorg er dus voor dat ook deze kamer veilig is voor je kind. Denk daarbij aan het beveiligen van de stopcontacten, het beperken van de klimmogelijkheden; zeker bij ramen en balkons. Denk er ook aan dat kleinere voorwerpen als bijvoorbeeld sieraden buiten handbereik zijn.

Woonkamer

De woonkamer is een van de kamers waar kinderen de meeste tijd doorbrengen. Zeker dus een kamer die extra aandacht verdient als het gaat om veiligheid. Ook hier is het zaak om stopcontacten te beveiligen. Hou snoeren van elektrische apparaten uit het zicht zodat niks omver getrokken kan worden. De muziekinstallatie en de televisie kunnen het beste weggewerkt worden in een kast zodat deze ook niet kunnen vallen op het kind. Ook is het aan te raden om kasten vast te zetten aan de muur, zodat deze niet kunnen omvallen als een kind zich eraan optrekt. Deuren die open of dicht gaan, kunnen ook voor leed zorgen. Deurbeveiligers als een deurbuffer, deurspleetbeveiliger, deurklem of deurstop zijn daarom een overweging waard. En als laatste zijn er natuurlijk de meubelberschermhoekjes waarmee scherpe hoeken en randen van kasten, stoelen en tafels veiliger gemaakt kunnen worden.

Tuin

VILLA DE WAARD MENSINK, Ijburg, Amsterdam KENK Architecten KENK architecten Moderne tuinen
KENK architecten

VILLA DE WAARD MENSINK, Ijburg, Amsterdam KENK Architecten

KENK architecten

In de tuin zijn er ook een aantal dingen waaraan je moet denken. Bijvoorbeeld een schutting waar je niet op kan klimmen en waar geen scherpe randen of punten aan zitten. Verder moet je natuurlijk uitkijken met water. Zet altijd een hek om je vijver of zwembad en zorg dat je je kind goed kan zien als het bij het water speelt. Tuinmeubels kun je net zo beveiligen als je meubels binnen en als je een schommel of ander speelgoed plaatst, neem dan ook de nodige maatregelen. Denk aan een zachte ondergrond die een eventuele val dempt en kwalitatief goed speelgoed. Verlichting in de tuin is ook niet onbelangrijk. Als je niet ziet waar je loopt, gebeuren er sneller ongelukken. En als laatste moet je goed nadenken over welke planten je in je tuin laat groeien. Aangezien kinderen graag dingen in hun mond stoppen, kan je beter geen giftige planten in je tuin hebben. In dit Ideabook lees je meer over veiligheid in je tuin.

Kinderkamer

En natuurlijk is de veiligheid in hun eigen kinderkamer ook van groot belang. Probeer zo veel mogelijk gevaren te elimineren. Koop een veilig bedje, waar ze niet snel uit kunnen klimmen of vallen en een goede commode. Beveilig de stopcontacten en de deuren zoals eerder beschreven. En koop geen te klein speelgoed dat ze in kunnen slikken. En een babyfoon voor de middagdutjes en nachten is ook een must voor een veilig huis voor je kind. Deze professionals weten alles van een mooie én veilige kinderkamer. Inspiratie voor kinderkamers kan je hier opdoen.

Hoe veilig is jouw huis voor kinderen? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!