In 9 eenvoudige stappen naar het tuinhuis van je dromen! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

In 9 eenvoudige stappen naar het tuinhuis van je dromen!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Luxe Stadstuin van Stam Hoveniers Rustiek & Brocante
Loading admin actions …

Zelf een tuinhuis bouwen is enorm leuk om te doen. Het is een geweldige ervaring om te zien hoe je blokhut steeds meer vorm krijgt. En als straks je bouwwerk staat te pronken in de tuin is de voldoening groot. Voor die tijd moet je natuurlijk nog wat werk verrichten. Heb je nog twijfels of je het zelf kan. Niet doen! Je kunt het zo moeilijk als je zelf wilt. Vind je zelf bouwen toch een te grote uitdaging koop dan een kant-en-klaar pakket. Deze pakketten bestaan uit al het materiaal en een uitgebreide instructie. Het kan bijna niet mis kan gaan! Maar je kunt ook gerust zelf aan de slag met hout, zaag en spijkers. In dit Ideabook laten we je zien dat het bouwen van een tuinhuis niet alleen is weggelegd voor de doorgewinterde doe- het-zelver.

De plek van het tuinhuis

Wellness tuin verbonden met het landschap Landelijke tuinen van Studio REDD exclusieve tuinen Landelijk
Studio REDD exclusieve tuinen

Wellness tuin verbonden met het landschap

Studio REDD exclusieve tuinen

Denk goed na over de plaats waar het tuinhuis moet komen te staan. De grond waar je gaat bouwen moet in ieder geval egaal zijn. Zo begin je gelijk waterpas en is het straks veel eenvoudiger om te bouwen. Ook belangrijk is de aanwezigheid van elektriciteit en water? Als je straks koffie wilt zetten in het huis of een keuken wilt plaatsen zijn dit belangrijke elementen. Op welke plek in de tuin schijnt de zon? Het is fijn als je tuinhuis staat op een plek waar niet te veel schaduw is. En tenslotte een heel belangrijke tip! Zoek uit of je een bouwvergunning nodigt hebt voor het bouwen. Zo zijn er voorschriften voor de hoogte van een tuinhuis en de afstand tot de erfgrens met de buren. Wat de regels precies zijn verschilt per gemeente.

Bepaal het budget en kies het materiaal

Heb je een groot budget voor het bouwen van het tuinhuis, dan kun je een blokhut van alle mogelijke materialen maken. Van staal, kunststof of een oude container zoals op de foto. Maar als je budget niet al te groot is en je niet veel ervaring hebt met het bouwen van grote objecten dan is hout het meest geschikte materiaal.  Hout volstaat prima voor een tuinhuis in een gemiddelde stadstuin in Nederland. Je gaat immers geen wolkenkrabber bouwen. Kies wel voor hout van goede kwaliteit want hier valt of het succes van je bouwavontuur mee. Laat je bij je keuze adviseren door een professional.

Zorg voor goed gereedschap

Wat heb je aan gereedschap nodig bij het bouwen van een tuinhuis? Zorg in ieder geval voor goed gereedschap. Dat maakt het werk een stuk eenvoudiger. Je basisuitrusting is in ieder geval een elektrische boor, een meetlint, klemmen, een hamer, potlood, schroeven en spijkers. Trek voor je aan de slag gaat ook beschermende kleding aan als werkhandschoenen, schoenen met verstevigde neuzen en een overal.

Koop voldoende hout

Hoeveel hout je nodig hebt is zo moeilijk te zeggen. Neem het ontwerp van het huisje dat je wilt gaan bouwen mee naar de houtleverancier bij jou in de buurt. Met de afmetingen van het grondoppervlak en de hoogte van je huis kan de houtleverancier de hoeveelheid hout bepalen die je nodig hebt. Houd ook rekening met de inrichting. Handig zijn inbouwkasten waar je tuingereedschap of andere spullen in kan opbergen. Het is mooi om deze van hetzelfde hout te maken als het tuinhuis. Vraag gelijk of ze het hout voor je op maat willen zagen. Wel zo handig en het scheelt je straks heel veel werk. Tip: houd er rekening mee dat hout kan krimpen en uitzetten.

Begin met het bouwen van de basis

Het moment is aangebroken. Je gaat beginnen met het echte werk! Verzamel al het hout en gereedschap dat je nodig hebt in de tuin. Niets is zo vervelend als de hele tijd te moeten zoeken naar dingen. Zorg ook voor een plek een te schuilen als het gaat regenen. Een partytent is hier ideaal voor. Een blokhut bouw je op een stevige fundering van tegels of beton. Zonder fundering zal je constructie na verloop van tijd niet meer waterpas staan en verzakken. Markeer met een potlood de plaats waar de hoekpalen en de muren komen. Geef ook aan waar je de gaten gaat boren om de muren vast te schroeven. Doe dit op een regelmatige afstand van dertig centimeter. Heb je het hout nog niet op maat laten zagen?  Nu is het moment aangebroken om dit te doen.

Plaats de muren

Het is handig om het frame van de muren van je huis vooraf te bouwen. De muren plaats je daarna in een keer op het grondoppervlak van je tuinhuis. Plaats de eerste muur volgens de markering op de grond en zet de muur op de bodem vast door om de dertig centimeter een schroef te boren. Doe hetzelfde met de andere muren. De muren staan nu overeind maar waarschijnlijk nog wel wankel. Tijd om de wanden op de hoeken aan elkaar vast te maken. Let erop dat de schroeven groot genoeg zijn! Tenslotte plaats je nog extra balken bovenop de muren om de constructie stevig te maken. Zo blijft het dak beter op zijn plek.

Denk aan een deur

Witte tuin Moderne tuinen van Biesot Modern
Biesot

Witte tuin

Biesot

Een van de muren moet een deur hebben wil je ook de binnenkant van je huisje kunnen zien. Je kan je eigen deur bouwen, maar het is makkelijker om een kant-en-klare deur bij de doe het zelf winkel te kopen. Bestaande deuren zijn te kopen in verschillende afmetingen. Houd hier bij het tekenen van je huisje rekening mee. Nog een belangrijke tip: zorg ervoor dat de ruimte voor de deur anderhalve centimeter groter is dan de deur die je gekocht hebt. Zo krijgt de deur voldoende ruimte om te krimpen en uit te zetten en kun je de deur makkelijk verstellen.

Bouw het dak

Residential green roofs Moderne huizen van Organic Roofs Modern
Organic Roofs

Residential green roofs

Organic Roofs

De fundering ligt, de muren staan. Nu het dak nog! Nog even en de vlag kan op je tuinhuis. Je gaat het hoogste punt bereiken! Er zijn verschillende soorten daken, maar het makkelijkste dak om te bouwen is een zadeldak. Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Het makkelijkst is om van te voren de sparren te maken. Dit zijn complete constructiedelen in de vorm van een driehoek die je in een keer op de muren plaatst.Tip: maak eerst één spar en gebruik deze als maat voor de anderen. Ga wel steeds van de eerste spar uit en niet steeds weer van de volgende omdat je dan het risico loopt dat de maat verandert.

Overkapping met buitenkeuken van Stam Hoveniers Rustiek & Brocante
Stam Hoveniers

Overkapping met buitenkeuken

Stam Hoveniers

Nog een laatste handeling voordat je kan genieten van je zelfgebouwde buitenverblijf. De sparren zitten nog niet stevig genoeg op het dak en kunnen met hun gewicht je tuinhuis ineen doen zakken. Zet ze vast door om de spar een trekbalk over de wanden te leggen. Zo bevestig je beide wanden met elkaar. Zorg nu nog voor een mooie dakbedekking en je tuinhuis is klaar. Heel mooi is een groen dak van sedum.  Een groen dak houdt het water vast, heeft een isolerende werking en is goed voor het milieu. 

Laat je voor de inrichting van je huis inspireren door dit Ideabook. Misschien wil je een kleine buitenkeuken plaatsen of van je tuinhuis een hobbyruimte maken.

Hoe ziet jou ideale tuinhuis eruit? Laat het ons hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!