Tips om een warme slaapkamer af te koelen | homify

Tips om een warme slaapkamer af te koelen

Stoa. Stoa.
C&C House_Self-construction manual. ariasrecalde taller de arquitectura Minimalistische slaapkamers
Loading admin actions …

Soms is de zomer zo fel dat de warmte in onze huizen blijft hangen. Er kan dan schijnbaar maar weinig gedaan worden om het huis koel te houden. Zeker als je een woning met een wat mindere isolatie hebt. In de slaapkamer kan het ook vaak vrij heet zijn. Hoe maak je een warme kamer koeler? In dit artikel laten we een aantal voorbeelden zien waarmee jij  een warme kamer makkelijk kan laten afkoelen. Kijk met ons mee en laat je inspireren.

Kies voor de ventilator

Het klassieke hulpmiddel om je woning te koelen is de ventilator. Deze stamt nog uit de tijd van ver voor de airco. Plaats een bak met ijs voor het apparaat, dan is de lucht extra cool. Een expert helpt je mee je huis vorm te geven.

Verduister

Je denkt dat het raam openzetten helpt, maar doe dat niet. Gedurende de dag is het ook slim om kost wat kost te vermijden dat je in de slaapkamer komt. Zonnewerking en gordijnen zorgen ervoor dat je kamer donker blijft. Het zonlicht kan dan niet naar binnen schijnen. Zonlicht staat gelijk aan warmte en die wil je nu juist niet binnen hebben. Als de zon weg is kunnen de gordijnen even open en kan er genoten worden van de koelte van de avond. Vergeet niet dat de warmte nog in de stenen en dakpannen van je huis zit, deze straalt nog even door. Een ventilator is dan nog steeds een goede optie. Vooral op een zolderkamer. Een warme kamer laten afkoelen is geen rocket science, maar je moet wel denken aan de basic tips.

Kies voor lichte gordijnen

Gordijnen zijn erg belangrijk. Als je huis geen luiken of jaloezieën heeft zijn gordijnen de beste manier om een warme kamer te laten afkoelen. Zorg voor witte gordijnen, dan weerkaats je het licht en stoot je de warmte af.

Nat maken

Als de nacht aangebroken is, wordt het helemaal fijn om de gordijnen en ramen te openen. Kies wel voor een hor, dan kan je raam open zodat het lekker kan doorluchten en komen er geen beesten binnen. Vooral op de zolderkamer kan het heet worden. Het klinkt te simpel, maar als je toch de planten water gaat geven, spuit dan ook even het dak nat met de tuinslang. Zo koelen de dakpannen af en daalt de temperatuur binnen snel.

Kant van het huis

Wanneer je kamer ondanks het toepassen van deze tips nog steeds als een sauna aanvoelt, kun je andere maatregelen nemen. Als je normaal op zolder slaapt of in een andere kamer waar het redelijk snel warm wordt, kun je kiezen voor een tijdelijke slaapkamer, bijvoorbeeld de woon- of logeerkamer waar het wellicht koeler is. Soms zijn bepaalde kamers in het huis een stuk koeler dan andere. Dat ligt vaak aan welke kant van het huis ze liggen.

Open deuren

Mhondoro, een Lodge in Zuid-Afrika All-In Living Moderne slaapkamers
All-In Living

Mhondoro, een Lodge in Zuid-Afrika

All-In Living

Zet de deuren open en bescherm jezelf met een klamboe. Zo gaat het al eeuwen in de rimboe en men past dit nog steeds toe. Natuurlijk heb je met dit soort toestanden niet meer te maken als je in een 3 of 4 sterrenhotel verblijft. Toch kom je ook wel eens op andere plekken, dan is deze tip erg slim, zeker als je denkt dat muggen ziekteverspreiders zijn. 

Tuin en slaapkamer

Woningen met een plat dak staan bekend om het feit dat de temperatuur binnen snel kan stijgen. Het is dan belangrijk dat je, zeker met een moderne woning, beschikt over een gedegen airco. Helemaal fijn is het om ’s nachts de ramen of deuren open te zetten. Dat voelt net even wat natuurlijker dan een airco, volgens vele gebruikers van deze technologie. Deze slaapkamer is met de tuin verbonden, waardoor de wind lekker via de grote open schuifdeur naar binnen kan waaien.

Nieuwe isolatie

Bed van karton homify Eclectische slaapkamers Hout Roze
homify

Bed van karton

homify

We staan hier in een jaren-dertighuis waar nog geen airco in gebouwd is. De woning is door de nieuwe isolatie wel heel goed koel te houden. Met erg zonnig weer kun je de gordijnen overdag ook gewoon sluiten. Dat scheelt veel warmte in de namiddag.

Kleine ramen

Uitbreiding monumentale woning Bergen Nico Dekker Ontwerp & Bouwkunde Moderne slaapkamers
Nico Dekker Ontwerp & Bouwkunde

Uitbreiding monumentale woning Bergen

Nico Dekker Ontwerp & Bouwkunde

Door de kleine ramen is het op deze slaapkamer lekker koel. Het is een nieuwbouwhuis dus de isolatie is prima. Sluit de rolluiken en geef de zon geen kans. Dat zorgt voor een fijn klimaat waarin je lekker kunt slapen. De tip hier: maak de ramen niet te groot op een zolderkamer.

Preventie

Een douche kan aardig wat warmte in de slaapkamer genereren. Om je warme kamer te laten afkoelen is de tip deze opwarming helemaal niet plaats te laten vinden. Zet het raam open in de slaapkamer en douche. Maak niet te lang gebruik van de badkamer. Dan wordt het niet te warm binnen.

Grote ramen, veel licht

Vergeet hier niet de gordijnen te sluiten in de ochtend voor je naar je werk gaat. Dit geldt met name voor de hete zomerdagen. Door al dat glaswerk valt er veel zonlicht naar binnen en dat warmt de boel op.

Zolderkamer

Herindeling woonboerderij met behoud van oude spanten, luxe woonkeuken en open slaapkamer met badkamer in zolder Joep van Os Architectenbureau Moderne slaapkamers
Joep van Os Architectenbureau

Herindeling woonboerderij met behoud van oude spanten, luxe woonkeuken en open slaapkamer met badkamer in zolder

Joep van Os Architectenbureau

Zorg voor een puntdak op je zolderkamer. Alle warmte van het huis stijgt omhoog. De zon brandt ook op het dak, waardoor het warm wordt en dit straalt door naar binnen. Een puntdak verlaagt de temperatuur in een lager gebied in de slaapkamer. Een uitstekende isolatie is nodig om de hitte van de zon buiten de deur te houden. Veel nieuwbouwhuizen beschikken hierover. Met dit voorbeeld zijn we aan het einde van de reeks gekomen. Be inspired! 

Meer mooie voorbeelden voor thuis vind je hier

Welke tip ga je gebruiken? Zeg het met een comment!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!