Verwijder kalk en schimmel uit de douche – 12 tips

Stoa. Stoa.
Bajo comercial convertido en loft (Terrassa), Egue y Seta Egue y Seta Rustieke badkamers
Loading admin actions …

Het is niet de leukste klus, maar hij is helaas wel hard nodig. Als we er niet op tijd bij zijn kan het zelfs gevaarlijk worden. We hebben het natuurlijk over het schoonmaken van de douche. In dit ideabook vertellen we je hoe je kalk en schimmels uit de douche moet verwijderen. Een van de meest lastige plekken om kalk te en schimmel te verwijderen zijn toch wel de badkamertegels, in het bijzonder de voegen. Geen nood, geen stress, want in dit artikel komen handige tips voorbij waarmee je schimmel kunt verwijderen en voegen van de badkamer kunt schoonmaken. Kijk even met ons mee!

1. Identificeer de vijand

Drie soorten vuil bedreigen onze douche behoorlijk: kalk, stof en schimmel. Vooral de laatste is een probleem, omdat het een ziekmaker is. Schoonmaken is daarbij een esthetische kwestie, want een vieze douche ziet er punt a. niet uit en b. je voelt je er totaal niet lekker in. Daarom is het belangrijk om regelmatig de douche te reinigen.

2. Goede middelen kiezen

Hoe moet je kalk en schimmel verwijderen in je badkamer? Voor de verwijdering van kalk heb je speciale middelen te koop waardoor je met een eenvoudige zeem (als de schimmel er niet te lang zit) eraf kunt halen. Anders lukt het met een borstel of schuurspons. Dit laatste kun je beter niet op glazenoppervlakten doen, want dan krast het. Om schimmel in de badkamer te verwijderen, hebben we twee verschillende methodes: water en azijn gebruiken of waterstofperoxide bij zwarte schimmel. Na het schoonmaken goed laten drogen. Schimmel en kalk verwijderen van badkamertegels is niet moeilijk en duurt niet lang als je steeds op tijd de douche schoonmaakt.

3. Azijn is een wondermiddel

Ook tegen kalk helpt azijn trouwens. Gewoon net als bij de schimmel bestrijding met water en azijn aan de slag. Zo maak je de douche op een milieuvriendelijke manier schoon.

4. Murinezuur

Zware schimmel kan hardnekkig zijn, dan hebben we nog een paardenmiddel voor je: murinezuur of zoutzuur. Deze middelen moeten zorgvuldig gebruikt worden, misschien wil je deze klus liever aan een expert overlaten. Anders moet je zorgen voor beschermende kleding, zoals handschoenen. Maak na het reinigen het gebied schoon met een poetslap. Weer goed laten drogen en luchten. Wrijf niet over de plek met dezelfde doek die je gebruikt hebt om de schimmel te verwijderen. Dan besmet je de plek of een andere weer opnieuw. Het schoonmaken van je douche hoeft geen vervelende klus te zijn als je op een slimme manier te werk gaat.

5. Borax is je vriend

Schimmel en kalk ontstaan door vocht. Daarom is het belangrijk om deze ongewilde gasten snel van de badkamertegels en uit de naden te verwijderen. Vocht is een broedplaats voor schimmels en met wat simpele aandacht kun je al snel de narigheid voorkomen. Een ander preventief middel is borax of boorzout. Dat voorkomt de ontwikkeling van schimmelsporen.

6. Schimmel proof

De heldere opzet van deze badkamer maakt hem kalk en schimmel proof! Je kunt overal makkelijk bij en de oppervlakten zijn handig schoon te maken.

7. Frisse lucht en ventilatie

Frisse lucht en ventilatie is een van de meeste krachtige methodes tegen schimmel. De douche wordt snel droog en blijf zo lang mooi. Een plant in de badkamer reinigt de lucht ook en zorg voor een goed klimaat.

8. Scheiding douche en badkamer

Hier zien we een interieur dat mooi open is. Het meest belangrijke is dat de douche afgescheiden is van de rest van de kamer. Zo blijft vocht voor het grootste deel in de inloopdouche, zeker als je een goede afzuiginstallatie hebt. Wil je zo'n scheidingswand laten plaatsten? Schakel dan een van onze professionals in.

9. Minimalisme tegen schimmel

Zuivere oppervlakten zonder prullaria blijven langer netjes en zijn veel makkelijker schoon te maken. Het bestrijden van schimmel en kalk begint dus eigenlijk al bij het inrichten van je badkamer. De kast rechts is heel handig en makkelijk te reinigen door de grootte van de vakken.

10. Daglicht tegen schimmel en kalk

Daglicht is in elke interieur erg belangrijk, ook in de badkamer is dit het geval, want schimmel groeit harder in donkere vertrekken. Daarbij zie je kalk ook een stuk beter als het lekker licht in je douche is. Het wordt zo dus dus gemakkelijker om de kalk van je badkamertegels te verwijderen.

11. Zwevend sanitair

Het schoonmaken van je douche is gemakkelijk met een goed gekozen interieur. Hier zien we een even eenvoudige als doeltreffende designoplossing die kalk en schimmel helpt te bestrijden: sanitair dat boven de vloer zweeft. Zorg er voor dat de tegels van je vloer perfect op elkaar aansluiten, dan kan er geen vuil tussen de voegen komen. Schoonmaken van de douche was nog nooit zo makkelijk!

Industriële stijl tegen schimmel en kalk

Een industriële look kan veel problemen in de douche voorkomen. Door de gepolijste oppervlakten in deze badkamer is het voor schimmel vrijwel onmogelijk om te ontstaat. Op gladde oppervlakten hechten schimmels zich namelijk minder makkelijk, dus is het een goed idee om in de badkamer toepassen. Helemaal fijn hier is het grote raam, dat je al tijdens het douchen open kunt zetten. Een afzuiginstallatie is een andere goede toevoeging aan deze badkamer. Dat alles scheelt flink wat tijd bij het schoonmaken van je badkamer. Ook in deze badkamer moet je op tijd schoonmaken wil je schimmel en kalk kunnen blijven weren. Maak deze industriële stijl nog prachtiger door een betonlook zoals deze te integreren.

Een extra tip: Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel je dankzij bovenstaande tips schimmel en kalk zeer goed kunt verwijderen, is voorkomen toch nog altijd beter dan genezen. Daarom geven je hier nog enkele korte tips mee over hoe je kalk en schimmel vermijden:


  • Ventileer je badkamer: Als je badkamer ramen heeft, zet die dan open telkens als je gedoucht hebt. Heb je geen ramen in de badkamer? Laat de badkamerdeur openstaan nadat je de badkamer uitkomt. Niet direct na de douche, want dan kan de stoom en het vocht naar andere kamers gaan waardoor daar schimmel kan ontstaan.
  • Droog douche en bad na gebruik: Veeg het water in je douche en bad altijd weg.
  • Maak muren en wandjes droog: Droog de muren, randen en hoekjes af met bijvoorbeeld droge handdoek of trekker. Een stoomreiniger in de badkamer doet ook altijd wonderen
  • Repareer voegen, tegels en kitranden: Als je voegen of tegels in de badkamer beschadigd zijn, repareer die dan zo vlug mogelijk. Zo voorkom je dat er water en zeepresten in terechtkomen.
Welke tip ga je zeker gebruiken? Zeg het met een comment! 

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine