6 tips voor een mooie tuin met zo min mogelijk werk | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 tips voor een mooie tuin met zo min mogelijk werk

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Leeftuin voor het hele gezin Moderne tuinen van Stoop Tuinen Modern
Loading admin actions …

Bij een tuin met weinig onderhoud denken we vaak aan versteende en ongezellige ruimtes. De hele tuin vol met tegels en zo min mogelijk groen. Misschien denk jij ook dat een mooie levende tuin niet mogelijk is, zonder uren bezig te zijn met onkruid wieden, snoeien en water geven. Gelukkig is niets minder waar. Je kan de tuin van je dromen hebben zonder daar al te veel tijd aan onderhoud kwijt te zijn. Een mooie samengestelde mix van planten die bestand zijn tegen ons klimaat, een goed ontwerp en handig gereedschap maken al veel verschil. In dit Ideabook geven je tips voor een prachtige tuin zonder al te veel werk. Maak je tuin levend! Het maakt je leven een stuk plezieriger en we hebben de natuur broodnodig.

Het juiste ontwerp

RHS Cardiff 2015 Moderne tuinen van Best4hedging Modern
Best4hedging

RHS Cardiff 2015

Best4hedging

Een tuinontwerp met een duidelijke indeling en sterke lijnen maakt een tuin overzichtelijker en makkelijker te onderhouden dan een wilde tuin met grillige paden en wilde beplanting. Combineer een strak ontwerp met betrouwbare planten en vorm grote groepen van dezelfde soort. Gebruik materialen die duurzaam zijn en van goede kwaliteit zodat je tuin er niet binnen korte tijd verwilderd en er verwaarloosd uit ziet. Gebruik geen lichte kleuren. Lichte kleuren zijn mooi in de tuin maar vragen wel een regelmatige poetsbeurt. Deze zullen snel vies worden en er armmoedig uit gaan zien.

De juiste plant op de juiste plek

Een goed beplantingssplan scheelt je een hoop gedoe en ellende. Niets vervelender dan je mooie planten te zien wegkwijnen omdat ze op de verkeerde plaats staan of niet tegen een stootje kunnen. Zo zal een plant die het liefst de hele dag ik de zon staat niet echt tot bloei komen op een schaduwrijke plek. Een gevarieerde samenstelling van groenblijvende planten, zomerbloeiers en structuurplanten zorgen ervoor dat je tuin het hele jaar door mooi is. Kies ook voor planten die niet al te kwetsbaar zijn, zodat kinderen en huisdieren niet binnen hoeven te blijven omdat anders de tuin uit balans raakt. En nog een laatste tip. Zet planten in de tuin die bestand zijn tegen ons klimaat. Zij zijn minder vatbaar voor ziekten en parasieten en dus makkelijker in het onderhoud. Laat je bij het kiezen van de juiste planten adviseren door een van onze professionals.

Het juiste gereedschap

Er is veel tuingereedschap te koop die het werk in de tuin voor je makkelijker maken. Gereedschap van goede kwaliteit bezorgt je niet alleen plezier maar het voorkomt ook klachten aan je handen of je rug. Het werkt veel fijner als je snoeischaar goed knipt of je schep niet te zwaar is. Ook zijn er allerlei handige ergonomische tools te koop die het werk makkelijker voor je maken. Zo zijn er schepjes met een speciaal handvat zodat je minder kracht hoeft te zetten. Kies ook voor gereedschap dat bij jou past. Veel snoeischaren hebben handvaten voor mensen met grote handen. Heb jij kleine handen dan kan knippen met een te groot handvat tot vervelende problemen leiden. Wij zijn zelf erg enthousiast over de robotmaaier. Deze maait automatisch het gazon voor je, terwijl jij lekker kan genieten van het uitzicht in je tuin!

Laat spitten achterwege

Eclectische tuinen van homify Eclectisch

Goed nieuws. Spitten is uit. Het beeld van een tuinman of vrouw spittend en zwoegend in de aarde is niet meer van deze tijd. Het is namelijk heel slecht voor de grond in je tuin. Al het leven in de aarde bevindt zich namelijk in de bovenlaag. Spit je deze laag diep de grond in dan begraaf je grote hoeveelheden levend organismen. Ook stel je organismen die dieper in de grond leven bloot aan te grote hoeveelheden zuurstof. Elke keer dat we spitten, doden we dus veel goede elementen en moet de bodem zich telkens opnieuw herstellen. En wat ook een groot nadeel is van spitten: het onkruid gaat weelderiger groeien. Ons advies is om spitten achterwege. Is ook veel beter voor je rug! Het omwoelen van de aarde heet niet voor niets spit(ten)

Watergeef systeem

Leeftuin voor het hele gezin Moderne tuinen van Stoop Tuinen Modern
Stoop Tuinen

Leeftuin voor het hele gezin

Stoop Tuinen

Tijdens warme dagen kan water geven een hele klus zijn. Zeker als je veel plantenbakken in de tuin hebt staan. Gelukkig bestaan er sproeisystemen die je tuin automatisch van water voorzien op momenten dat het nodig is. Je geeft zelf aan hoe vaak en hoe lang je je planten water wilt geven. Een bewateringssysteem bestaat uit een timer en een slang met gaten. Deze slang leg je tussen de planten die regelmatig water nodig hebben. Zoals de planten in de kas of de zomerbloeiers in de verhoogde borders op je terras. Ook ideaal als je op vakantie gaat en je geen beroep wilt doen op buren of vrienden. Planten die tegen droogte kunnen maken het probleem ook minder groot.

Duurzame materialen

Kies in de tuin voor duurzame en natuurlijke materialen. Deze materialen gaan lang mee en zijn ook milieuvriendelijk. Bamboe is hier een goed voorbeeld van. Bamboe groeit erg snel en kan hierdoor vaak geoogst worden. De compacte vezelstructuur zorgt ervoor dat bamboe harder is dan menig hout soort. Het materiaal heeft dan ook een lange levensduur. Tegenwoordig zijn er meubels en vloeren die vervaardigd zijn uit dit materiaal. Het is prachtig om te zien en heel sterk. Meubels en terrassen die van bamboe zijn gemaakt gaan jaren mee! Het leuke is dat bamboe geen houtsoort is maar een gras. Dat zou je niet denken als je naar het terras op de foto kijkt!

Wij hopen dat we je ervan hebben kunnen overtuigen dat een mooie tuin ook makkelijk kan zijn. Meer tips voor het onderhouden van je tuin vind je in dit Ideabook.

Hoe groen is jouw tuin? Laat het ons hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!