Zo integreer je water in je tuin | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zo integreer je water in je tuin

TILL BEHNE TILL BEHNE
Water Features & Fountains Klassieke tuinen van Water Garden Ltd Klassiek
Loading admin actions …

Met water geef je de tuin net wat extra’s. Het heeft een natuurlijke uitstraling en zorgt voor een bijzondere variatie. Dus heb je een beetje ruimte over is het zeker een overweging waard. Water is op veel manieren te integreren in de tuin. Zo kan het puur voor de sier dienen, maar je kan er ook op andere manieren plezier van hebben; bijvoorbeeld in de vorm van een zwembad. In dit Ideabook bespreken we een aantal opties hoe je water in je tuin kan integreren en hoe het geheel daar van opknapt. Let wel: water brengt ook gevaren met zich mee. Dus zeker bij een huis waar kinderen wonen moet ook aan veiligheidsmaatregelen gedacht worden.

Zwembad

Eén van de bekendste en meest voor de hand liggende vormen van water in de tuin is natuurlijk het zwembad. Een optie waar het hele gezin van profiteert. Pa en ma kunnen zo nu en dan een sportief baantje trekken en de kinderen gaan waarschijnlijk eerder voor een speelse verkoeling. Zwembaden zijn er in verschillende soorten en maten en al dan niet met verwarmd water. Bij kleinere kinderen moet er worden nagedacht over veiligheid, bijvoorbeeld in de vorm van een hek. Om te voorkomen dat ze per ongeluk en onopgemerkt in het water vallen. Ook is het aan te raden het zwembad buiten de zomermaanden te kunnen afdekken. Zo voorkom je dat bladeren en andere zaken in het water belanden. Scheelt een hoop schoonmaken. Fraaie zwembaden kun je hier bekijken.

Zwemvijver

Modern amfitheater op oude stuwwal Moderne tuinen van Jaap Sterk Hoveniers Modern Beton
Jaap Sterk Hoveniers

Modern amfitheater op oude stuwwal

Jaap Sterk Hoveniers

Een zwemvijver is in feite een zwembad met een natuurlijke uitstraling. Dus geen strak gemetseld bad en azuurblauw water, maar in feite een grote vijver waar je in kan zwemmen. Het voordeel van een zwemvijver ten opzichte van een zwembad is dat deze veel beter opgaat in zijn omgeving en daarom onderdeel is van de tuin. Een zwembad springt er toch vaak behoorlijk uit. Het is natuurlijk maar net wat je wil. Een zwembad is een bekende vorm van zwemmen, een zwemvijver is wellicht wat ongebruikelijker. Maar het maakt de ervaring wel des te bijzonderder. In dit Ideabook lees je meer over de bijzondere zwemvijver op deze foto.

Vijver

Tot zo ver het water dat actief gebruikt kan worden. Nu bespreken we vormen van water die vooral bedoeld zijn om naar te kijken. De traditionele vijver is een van meest voorkomende vormen van water in de tuin. Makkelijk aan te leggen en te onderhouden. Met een vijver haal je een extra stukje natuur in je tuin. Want naast vissen die je in het water kan uitzetten is een vijver habitat voor veel verschillende dieren. Zo kun je zomaar ineens kikkers horen kwaken of fladderen er libellen rond. Plant voor het volledige plaatje nog wat waterplanten. Denk wel, net als bij al het andere water in je tuin, aan de veiligheid.

Fontein

Decorative Dancing Floating Fountain Klassieke tuinen van Water Garden Ltd Klassiek
Water Garden Ltd

Decorative Dancing Floating Fountain

Water Garden Ltd

Een fontein geeft je tuin een statig aanzicht. Uiteraard zijn er verschillende soorten en maten. Kleine fonteinen zijn leuk om naar te kijken en het kabbelende water zorgt voor een rustgevend geluid. Grotere fonteinen kunnen zorgen voor een spectaculaire watershow en je waant je wellicht voor even in een kasteeltuin. Een fontein kan op zichzelf staand zijn, maar is ook prima te integreren in een vijver. Deze professionals denken graag met je mee over hoe je water het best kan integreren in je tuin.

Reflectievijver

Een reflectievijver is een bak gevuld met water. Het dient als designelement die het licht van een gebouw reflecteert, zodat een spiegelbeeld zichtbaar is. Het wordt vaak gebruikt bij monumenten, maar past ook prima in een tuin. Zeker als je een beetje de ruimte hebt. Een reflectievijver is meestal een ondiepe plas met stilstaand water. Om hinderlijke golven op het oppervlak te voorkomen is het midden van de reflectievijver vaak iets minder diep dan de randen.

Cascade

Wil je een beetje dynamiek in je tuin, is een cascade wellicht een optie. Deze kleine waterval zorgt voor wat stromend water en het kabbelende geluid voor de nodige ontspanning. Veel is er niet voor nodig om een cascade aan te leggen. Een beetje niveauverschil, een pomp die het water naar ‘boven’ brengt en wat stenen waar het water lekker op kan kletteren. Een cascade kan net als een fontein op zichzelf bestaan, maar is ook een aardige toevoeging aan een vijver.

Minivijver in een emmer

modern  door homify, Modern

Mocht je nou helemaal geen tuin hebben, of een kleine tuin waar bovenstaande vormen van water maar lastig te integreren zijn. Niet getreurd! Alles wat groot is, kun je ook in het klein namaken. Om toch plezier te hebben van water neem je gewoon een emmer of ander voorwerp waar water in kan. Als je dat aanvult met waterplanten heb je een heuse minivijver. Net echt, maar dan op kleine schaal. Veel minder werk en misschien levert het wel net zo veel plezier op.

Welke vorm van water is het meest geschikt voor jouw tuin? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!