Heerlijke verse groente uit je eigen kas! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Heerlijke verse groente uit je eigen kas!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
modern  door CHRISTIAN THEILL DESIGN, Modern
Loading admin actions …

Heerlijke sappige tomaten met veel smaak, prachtige komkommers die echt naar komkommer smaken, mooie glimmende paprika’s. Je kunt ze allemaal kweken in je eigen kas. Het is niet alleen leuk om je eigen groente te kweken (en leerzaam om eventueel samen te doen met de kinderen) maar deze groenten zitten ook boordevol smaak en vitamines en zijn vrij van allerlei giftige stoffen. Niet alleen lekkerder maar ook veel gezonder dus! Ook is de kas een mooie blikvanger in je tuin met al die kleurige groenten achter glas. Misschien denk je er nu nog niet aan omdat koud is en wintertijd, maar nu is juist de tijd om je hierin te verdiepen. In het voorjaar koop je de kas, bouw je deze op, bereid je de aarde voor en zaai je de planten zodat je in april en mei de eerste planten in de tuin kunt plaatsen. Kassen zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten en ook al heb je weinig ruimte of budget voor elke wens is er wel een kas te vinden. Het leuke van zelf groenten en fruit kweken is dat iedereen het kan. Met een half uurtje per week ben je klaar. Wil je het hele jaar door genieten van zelf gekweekte groente en fruit? Dan is een tuinkas wat voor jou. Voordat je een kas koopt zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden zoals de juiste locatie, welke soort kas, het frame, de overdekking en specificaties. Lees mee in dit artikel welke soorten kassen je kunt kopen en waar je allemaal rekening mee moet houden voordat je de kas plaatst in de tuin.

Bepaal je budget

Een tuinkas is vaak gemaakt van glas en metaal of hout en soms van plastic of ander kunststof materiaal. Naast het kweken van eigen groenten en fruit wordt de tuinkas voor veel meer doeleinden ingezet. Je kunt de tuinkas ook gebruiken voor het overwinteren van planten, als extra zitplek of orangerie of zelfs als slaapkamer waarbij je s'avonds onder de sterrenhemel slaapt. De tuinkas anno 2016 vinden we ook niet altijd meer in de tuin. Steeds vaker zien we de kas als geïntegreerd onderdeel van het huis waarmee je een prachtige groene sfeer kunt toevoegen aan huis. Ook zien we de kas vaak als volledig glazen ruimte aan de achterzijde van het huis als aanbouw waarmee vanuit de woonkamer een prachtig uitzicht ontstaat op het groen en dit een mooie overgang vormt naar de tuin. Besluit je om de kas in de tuin te plaatsen dan kun je kiezen uit een broeikas, kweekbak of een kas op stahoogte. Een kleine kas is al verkrijgbaar voor een paar tientjes en de hele luxueuze kassen voor een paar duizend euro. Het is dus belangrijk om van te voren goed na te denken wat je precies wilt. Is de kas alleen voor de opkweek van planten en zaden en stekjes of wil je ook een gedeelte gaan gebruiken voor overwinteren, sierplanten of groenteplanten? Wil je bijvoorbeeld dat de kas van glas is en dus ook een mooie blikvanger vormt in je tuin? Hoe groot mag de kas zijn? Wil je heel veel groente kweken of zijn een paar planten voldoende? Voor rond de 250 euro heb je al een mooie muurkas op stahoogte van polycarbonaatglas. Met het kweken van je eigen groente bespaar je ook weer geld dus een deel van de kosten verdien je weer terug.

Kies de gewenste locatie op het zuiden

Als je een kas wilt plaatsen in de tuin, doe dit dan op een zo ideaal mogelijke plek. Dit is een plek met voldoende zonlicht, beschutting en die windvrij is (bijvoorbeeld door een haag te plaatsen).  Plaats de kas bij voorkeur met de nok in de zuid-noord richting om maximaal te profiteren van de warmte. Vermijd plaatsen met teveel schaduw. De tuinkas kun je vrijstaand in je tuin plaatsen, maar zoals eerder genoemd zijn er ook speciale muurkassen die je met een zijde tegen een muur aan plaatst. Het voordeel van een muurkas is dat je hiermee de warmte die afstraalt van je woning benut. Bekijk wel of er ook voldoende zonlicht op deze plek komt. Veel mensen vinden een tuinkas aan huis heerlijk. Je kunt wanneer je maar wilt met planten, groenten of fruit bezig te zijn en het is ook vrij eenvoudig om ze te kweken. Bij het plaatsen van een grote kas is een fundering vereist. Deze beschermt de kas tegen grondwater en verzakkingen. Een kant en klare fundering bij de kas is vaak vrij kostbaar. Het is dus vaak goedkoper om zelf een fundering te maken. Dit kan door een muurtje te metselen, beton te storten of grote betontegels onder de kas te plaatsen. De fundering moet haaks op de kas komen en een lichte helling hebben over de lengte. De ingang van de kas moet zich op het zuiden bevinden.

De locatie moet een goede drainage en electriciteitsaansluiting hebben

Halls Popular 6x10 Greenhouse van homify
homify

Halls Popular 6x10 Greenhouse

homify

Een tuinkas op stahoogte is ideaal voor wie klimmende groenten wil kweken of voor wie rechtop wil kunnen staan in de kas. Je kunt kiezen voor een onverwarmde kas waarbij de kas van binnen op temperatuur blijft door de ingestraalde zonnewarmte. Voor sommige groenten, fruit of planten is een hogere temperatuur in de tuinkas vereist. In dat geval kun je overwegen een verwarmingsinstallatie aan je kas toe te voegen. Voor een verwarmde kas dien je op de locatie van de kas een electriciteitsaansluiting te hebben of deze aan te leggen. En water. Zorg dat je water in de buurt hebt om de planten water te geven. Maar zorg ook dat je geen overlast hebt van het water! Water, regen dan natuurlijk, komt in Nederland soms met bakken uit de hemel en wateroverlast kan flinke problemen opleveren in je kas. Een van de eerste en belangrijkste zaken die je dus moet regelen bij de kas is een goede afvoer en opvang van water in de vorm van drainage. Plaats dus dakgoten en vang het regenwater op in vaten en gebruik dit weer in je kas. Je kunt hiervoor uiteraard ook een expert inschakelen.

Kies de bouwmaterialen

Wanneer je een kas gaat bouwen is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. De materialen die worden gebruikt voor het frame dienen de warmte zoveel mogelijk in de kas te houden (zo min mogelijk warmtegeleiding) en zoveel mogelijk licht door te laten. Qua keuze aan materialen voor het frame  is er aluminium dat duurzaam en sterk is. Verzinkt staal dat sterk en duurzaam en bovendien ook prijsvriendelijk is. Er is hout dat een mooie uitstraling biedt, een natuurlijk materiaal is en weinig warmtegeleiding ken. En ten slotte kunststof dat weinig warmtegeleiding kent maar vaak wat duurder is en een minder mooie uitstraling heeft. Binnen het frame worden glasplaten geplaatst. Over het algemeen geldt hoe dikker het glas hoe sterker. De glasplaten zijn er in verschillende soorten glas maar ook van kunststof (acrylglas en polycarbonaat). 

Kas als bouwpakket voor beginners

Druiven kas van groenpartners Landelijk
groenpartners

Druiven kas

groenpartners

Ben je zelf handig? Dan kun je een doe het zelf pakket aanschaffen en je eigen kas bouwen. Op internet zijn ook allerlei DIY-stappenplannen te vinden om je eigen kas te bouwen. Wil je alleen wat plantjes opkweken en is het uiterlijk minder belangrijk? Dan kun je bij de supermarkten in het voorjaar tunnels kopen van buizen die je afdekt met plastic of een staand rek op stahoogte met plastic hoes. Van een paar buigbare wilgentakken en doorzichtig plastic kun je ook op simpele wijze een mooie natuurlijke variant zelf zelf bouwen. Of van een paar planken en platen acrylaat of acrylaat glas maak je ook in een handomdraai een mooie bak.

Kies het frame

itv's Love Your Garden with Alan Titchmarsh Moderne tuinen van Solardome Industries Limited Modern
Solardome Industries Limited

itv's Love Your Garden with Alan Titchmarsh

Solardome Industries Limited

De constructie van de kas is gemaakt van staanders, goten, verbindingen, nok, schoren en glasprofielen. Dit noemen we ook wel het het geraamte van de kas. De constructie ervan moet voldoende stabiel zijn. De te gebruiken materialen (aluminium, staal, kunststof en hout) dienen stevig en duurzaam te zijn maar ook zo klein mogelijk zodat het licht maximaal naar binnen kan schijnen in de kas. Naast verschillende materialen zijn  kassen  tegenwoordig verkrijgbaar ook in allerlei mooie design modellen en vormen. Zo zijn er dome-vormige geraamtes van hout, prachtige pergola-achtige stalen organische vormen maar ook natuurlijke constructies van takken waarover doorzichtig plastic kunststof wordt gespannen. Laat je dus eerst inspireren door alle bijzondere voorbeelden en mogelijkheden van dit moment.

Afdekmogelijkheden

En heel soms wordt het zo warm in Nederland dat je de kas en de planten moet beschermen tegen overmatige hitte zodat ze niet levend verbranden. Dit heet schermen. Vooral bij een kleine kas heb je grote temperatuurschommelingen en moet je hier goed op letten. Je kunt de kas afschermen door het plaatsen van (eventueel vochtige) doeken over de kas. Een andere mogelijkheid is om op het glas een beschermende emulsie te smeren (Temperzon) die de warmte buiten houdt. En zet ook de deur of de vensters van de kas open op warme dagen!

Ventilatie

Moderne tuin Hoofddorp Moderne tuinen van Biesot Modern
Biesot

Moderne tuin Hoofddorp

Biesot

Beluchten van de kas is nodig voor de aanvoer van verse lucht, om de temperatuur op warme dagen te regelen en voor het drogen en afharden van de groente. Je kunt ervoor kiezen om dit handmatig te doen of automatisch. Handmatig open je de vensters van de kas door middel van een lier met staalkabel of door de ramen open te zetten. Er bestaan ook mechanische en elektrische constructies waarbij je de ramen opent met een afstandsbediening en een ventilator daarnaast ook de warme lucht uit nok van de kas zuigt. Probeer bij het beluchten tocht te vermijden want dit kan de planten beschadigen.

​Verwarmingssysteem

Korven en haarden Moderne tuinen van Gardeco Modern
Gardeco

Korven en haarden

Gardeco

Voor de verwarmde kas kun je een leidingstelsel met pomp en buizen aansluiten op een aparte verwarmingsketel of op de bestaande cv ketel. De warmte van het water kan op de kaslucht overgedragen worden door verwarmingsbuizen die door de kas (en vooral langs de wanden lopen). Ook kan er een warmwatertheater in de kas gehangen worden waarbij de ventilator  voor verspreiding van warmte door de gehele kas zorgt. Een andere mogelijkheid is een grondverwarmingsslang. Deze warmt de grond en daarmee ook de lucht vlakbij de plant op. Als laatste optie voor verwarming kun je ook een hetelucht- of olie- of gaskachel plaatsen. Zorg wel dat deze goed tegen vochtige lucht bestand is. Lees ook dit artikel met informatie hoe je je kas in de winter klaar maakt voor de zomer.

Welke groenten kweek jij in jouw tuinkas? Laat het ons weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!