Dit heb je altijd al willen weten: geheimen van interieurdesigners onthuld! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Dit heb je altijd al willen weten: geheimen van interieurdesigners onthuld!

Anouk Freriks Anouk Freriks
van ROOMSERVICE DESIGN GALLERY
Loading admin actions …

Een interieur zoals in de bladen, op televisie of hier op homify te zien is, dat willen we allemaal wel. Soms lijken het onbereikbaar perfecte plaatjes waar je enkel bij weg kunt dromen. Achter deze fijne beelden gaat veelal een professioneel team van interieurdesigners schuil. Degenen die een interieur creëren waarvan je versteld staat. Met het idee dat dit ruimtelijke ontwerp, de verrassende indeling, eigenwijze kleurencombinaties of mix van stijlen nooit in jouw hoofd op zou komen. Tot vandaag dan. Dit Ideabook geeft je namelijk een kijkje in het brein van de interieurdesigner. Hoe deze te werk gaat en hoe het ontwerpproces verloopt. Van weloverwogen keuzes tot aan toonaangevende thema's en bijzondere samenstellingen. Stap voor stap komen we dichterbij het geheim achter een oogstrelend interieur.

Analyserend van start

Showroom design - Hakwood Studio Tirol Industriële winkelcentra van Standard Studio - Amsterdam Industrieel
Standard Studio – Amsterdam

Showroom design – Hakwood Studio Tirol

Standard Studio - Amsterdam

Het startpunt is de ruimte die dient te worden ingevuld en de toekomstige gebruiker die hierin centraal staat. Daarbij wordt gekeken naar de vormen en lijnen van de architectuur, waarmee het interieur uiteindelijk een geheel zal vormen. Het ontwikkelen van een interieurplan is als een totaalconcept. Alles moet kloppen. Vanwaar er continue wisseling van perspectief plaatsvindt. Alle hoeken van de ruimte worden bekeken, overzichtelijk van veraf tot ingezoomd op minuscule details. Deurklinken, lampenkappen en tafelpoten, allemaal dienen ze aan te sluiten bij het overkoepelende, eerste idee. Zoals eerder genoemd houden interieurdesigners sterk rekening met de architectuur. Moeilijke hoeken en schuine wanden worden gebruikt om een knusse zithoek of handige opbergruimte te creëren. Zo kunnen op maat gemaakte kasten of juist geplaatste wandplanken de lijnen van de ruimte volgen of deze als het ware omlijsten. Zichtlijnen en loopruimte zijn van groot belang in het geheel. Zeker ook wat betreft de functie van de ruimte, die uiteraard in de eerste fase van het ontwerpproces wordt meegenomen. In het geval van open ruimtes komen al snel meerdere functies en doelen samen, hoewel een combinatie van deze niet altijd bevorderlijk is. Nu gaan eten, relaxen en koken hand in hand. Maar wat te denken van slapen en werken of studeren? Een uitzicht vanuit bed op de werkplek komt de nachtrust niet ten goede. Werken in lagen is een oplossing voor zulk soort problemen. Middels halfhoge wanden, spannende doorkijk of semitransparante ruimteverdelers ontstaan ruimtes binnen de ruimte zonder het open blikveld te verliezen. Hierboven lijkt het een samenspel van frames die de ruimtes omlijsten en over de volgende zijn heen geplaatst. Eenzelfde kleur- en materiaalgebruik weten deze optische ruimtes met elkaar te verbinden. Het cognacbruine leer, de metalen lamp en het houten frame weten elkaar te vinden. Evenals het donkerbruine hout, de opengewerkte schuifdeur en het donkere meubilair in de woonkamer.

Trendgevoelige checklist

Evenals fashion is interieur onderhevig aan bepaalde trends. Trends komen niet zomaar uit de lucht vallen, maar zijn gebaseerd op wat er momenteel speelt in de maatschappij en welke behoeftes daar uit ontstaan. Zo sluiten ze aan op de tijdsgeest en bereiken ze het gewenste gevoel bij de mens. Fashiontrends volgen elkaar wel sneller op. Een garderobe is immers eenvoudiger in te wisselen dan een duur bankstel, keukenblok of een compleet interieur. Hoewel er jaarlijks nieuwe interieurtrends verschijnen, zijn deze vaak langer door te trekken. Enkel zijn er door de jaren heen variaties zichtbaar binnen hetzelfde interieurtijdperk. Je kunt dus met een gerust hart een aantal trends in je interieur verwerken, zonder volgend jaar achter te lopen. Vanaf dit jaar breekt wel een nieuw tijdperk aan in interieurland. Lichtvoetig, zachtaardig, comfortabel en sereen. Ronde en organische vormen, witgebleekte tinten in combinatie met heldere kleuren en gouden of bronzen metalen. Op materiaalgebied zijn ook natuurlijk hout en gesteente, of juist ultrazachte, volumineuze items niet meer weg te denken. Zoals het behang met de look van oude tegels en de doorgestikte bank hierboven. Overigens is een interieur iets dat met de tijd en haar gebruikers mee dient te groeien. Alles in een keer kopen is daarom geen aanrader. Juist de kleine accenten en bijzondere items vinden later hun weg in het interieur. Hiermee kan ook eenvoudig worden geschoven.

Thematische werking

Een interieur kan dus groeien met de tijd. Toch is het wel fijn om een uitgangspunt te hebben qua stijl en vormgeving. Zo kunnen een aantal op elkaar aansluitende trends een thema vormen en daarmee dienen als handleiding voor de inrichting. Een thema wordt veelal eerst in woorden omvat. Een paar kernbegrippen die het beoogde beeld, functie van de ruimte en het karakter van de gebruikers omschrijven. Door eveneens uit te gaan van iemands persoonlijkheid worden het interieur en haar stijl automatisch duurzaam. Met deze begrippen in het achterhoofd verworden inspirerende beelden, voorwerpen en materialen tot moodboard voor het interieur.  In bovenstaand beeld zouden begrippen als minimalisme, Scandinavische stijl, eigenwijs, licht en warm naturel van toepassing kunnen zijn. Allemaal terug te zien in de strakke lijnvorming, eenvoudige vormentaal, natuurlijke materialen en speelse accenten als de schommel, het oranje kleuraccent en tegelpatroon.

Kleurconcept

Container wallpaper Moderne muren & vloeren van Studio Ditte Modern
Studio Ditte

Container wallpaper

Studio Ditte

Aansluitend op het thema kan een kleurconcept worden ontwikkeld. Wel komt er bij het kiezen van de juiste kleuren meer kijken dan enkel en alleen een vastgesteld thema of een fijne combinatie. De desbetreffende ruimte, haar vormen en lijnen en de natuurlijke lichtinval mogen hierbij geen moment uit het oog worden verloren. Een subtiele variatie in ondertoon of verzadiging kan al een wereld van verschil maken. Houd rekening met waar het licht vandaan komt en de grote van de raampartij. Ook wanneer er voor witte wanden wordt gekozen. Het veelal grijze Nederlandse weer kan deze al snel grauw doen ogen. Maar een te warme, gele ondertoon is overigens ook af te raden, wegens de verouderde uitstraling. Qua kleurencombinaties in het interieur wordt een vast aantal kleuren aangehouden waarbinnen verschillende nuances kunnen worden toegepast in de ruimte. Slim is om uit te gaan van een basiskleur, die dus eventueel in subtiele nuances, het grootste deel van het interieur beslaat. Zoals het vergrijsde groen/blauw in bovenstaand voorbeeld. Naast deze basiskleur vormen maximaal 2 accentkleuren een verrassende toevoeging. Een onverwacht contrast laat het interieur leven. Het flessengroen, frisse wit en de houten stoel maken dat het geheel niet eentonig wordt. Wel is het zo dat verschillende kleuren met eenzelfde helderheid en verzadiging al snel een harmonie vormen. Daarentegen kan ton sur ton door de juiste variatie in licht en donker eveneens een spannende dieptewerking vormen.

Van eilanden tot groeperingen

Moderne keukens van homify Modern

Als kleuren, vormentaal, afwerking en materialen eenmaal gekozen zijn, zullen deze nog hun plek in de ruimte moeten vinden. Uiteraard kan dit in de vorm van meubilair niet ontbreken. Ook hierbij wordt in kleinere combinaties binnen het geheel gedacht. Zo scheppen interieurdesigners vaak de illusie van eilanden. Een opstelling van meubels die een bepaalde functie beogen, zoals een leeshoek in de woonkamer voorzien van stoel, lamp, bijzettafel en schappen aan de wand. Of eetkamer, lounge en nog een kleine speelruimte voor de kinderen in dat knusse hoekje met schuine wanden. Een handig middel om eilanden te creëren is een vloerkleed. Deze bakent als vanzelf de ruimte af. Maar ook lijnen van wandkasten, behang of verfpatronen op de wand kunnen hier aan bijdragen. Voer een kleur of materiaal in een eiland door en laat deze in een ander eiland terugkomen als accent. Zo vormen deze alsnog een geheel, maar is eveneens contrast zichtbaar. Zoals de lichtblauwe theepot en eetkamerstoelen hier doen. Naast eilanden zijn groeperingen van meubels en styling een belangrijke tool voor interieurdesigners. Vazen, kaarsen, kunstwerken en andere accessoires vormen samen een waar stilleven. Varieer daarbij vooral in hoogte, vorm en formaat voor een fijn resultaat. Los verspreid over de ruimte zouden deze accessoires juist rommelig kunnen ogen. Ook het meubilair kan als gecollectioneerde groep worden beschouwd. Kies voor een groot statement, bijvoorbeeld de bank, en vul deze aan met een opstelling van kleine bijzettafels. Speelser dan slechts een vaste salontafel. Of ga voor een palet van vloerkleden, in lagen over elkaar gelegd.

Samensmelting van oud en nieuw

Dutch Mountain Moderne eetkamers van KRFT Modern
KRFT

Dutch Mountain

KRFT

Werken binnen een nieuw gekozen thema. Kan dat wel met meubilair of items uit het vorige interieur? Het antwoord is ja. Zoals eerder genoemd groeit een interieur met de tijd, en juist persoonlijke stukken geven het geheel karakter. Een interieurdesigner zal altijd uitgaan van het bestaande en een manier vinden om dit in het nieuwe concept te integreren. Door oude meubels, bijzondere vondsten, erfstukken en nieuwe items samen te laten smelten, ontstaat een eigenzinnige combinatie die niet uit de showroom had kunnen komen. Bovenstaand beeld is het ultieme bewijs. De in basis grijze ruimte vormt een blanco canvas voor een eclectische mix. Klassieke kasten, ruw hout, moderne en exotische kunstobjecten vormen hier juist een spannend contrast met de geometrische belijning van de architectuur. Indien een meubelstuk echt uit de toon lijkt te vallen, kan deze van een andere kleur worden voorzien. Een fauteuil wordt opnieuw gestoffeerd en houten meubels lenen zich perfect voor een likje verf.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!