Aanschuiven maar: tafelen in vele vormen

Anouk Freriks Anouk Freriks
Loft | Milano, Studio Gooris Ltd Studio Gooris Ltd Industriële
Loading admin actions …

Bewust gekozen en met liefdevolle aandacht bereid. Ingrediënten uit alle hoeken van de wereld komen samen op een bord. Zo fijn gepresenteerd dat het een fotowaardig plaatje oplevert. De groep dolenthousiaste foodies breidt zich steeds verder uit. Het moge duidelijk zijn: eten is tegenwoordig een hot topic. Maar niet alleen de gerechten zelf, de hele beleving van het eten en natafelen stijgt in waarde. Niet voor niets associeert de mens eten automatisch met gezelligheid. De plek waar dit allemaal plaatsvindt, mag dus ook zeker niet buiten beschouwing worden gelaten. De eettafel is waar het in dit Ideabook allemaal om draait. Haar vorm is niet alleen van invloed op de menselijke interactie en de tafelschikking, maar dient ook aan te sluiten bij de ruimte waarin deze zich bevindt. Genoeg factoren om rekening mee te houden dus. Ter inspiratie volgt hier daarom een zesdelig keuzemenu, waarvan we hopen dat het je smaakt!

Uitgebreid diner

'Queen' Transparent elegant dining chair by Pedrali homify Moderne eetkamers Kunststof Stoelen & banken

Bij een uitgebreid diner hoort een uitbreidbare eettafel. Deze biedt altijd genoeg plek voor nog meer gasten. Eveneens handig voor een groot gezin of veel huisgenoten, als de ruimte zich niet leent voor een royale eettafel. Een compact model is binnen een handomdraai omgetoverd tot tafel van formaat. En dit alles zonder de rest van de dag een obstakel in de loopruimte te vormen. Veelal zijn dit soort tafels uitschuifbaar. Tegenwoordig zo subtiel verwerkt dat systemen en naden nauwelijks zichtbaar zijn. Vanuit het midden of aan beide uiteindes komen zo een paar extra centimeters aan tafelblad tevoorschijn. De transparante stoelen houden de zwaardere tafel luchtig. Aan een langwerpige tafel zou overigens een bankje ook niet misstaan, waarnaast stoelen eenvoudig kunnen worden bijgeschoven. Gedecoreerd met comfortabele kussens voor een knusse uitstraling. Let vooral ook even op de smaakvolle styling in bovenstaand voorbeeld. Met name de bescheiden doch bijzondere wanddecoratie. De fijne lijn fungeert als expositiemeubel, maar toont ook haar praktische kant als drager van keukentextiel.

Volgende ronde

homify Moderne eetkamers

Aan deze tafel doen we maar al te graag nog een rondje. De ronde tafel past qua vorm ook perfect in het huidige trendbeeld. Zonder scherpen hoeken krijgt de tafel een zachte en luchtige uitstraling. Daarnaast is deze setting net wat knusser, doordat men ietwat dichter bij elkaar zit. Dat maakt de ronde eettafel eveneens een echte ruimtewinner. De zachte, luchtige look wordt versterkt door de styling. Stoelen met smalle poten en ronde belijning. En zo ook de lamp met afgeronde vorm, die lijkt te zweven door de rode draad die haast wegvalt tegen de muur. Deze dieprode tinten en het hout maken de eethoek geschikt voor avonden lang natafelen en een goed glas wijn bij kaarslicht.

Elegant vierkant

Compacter dan haar rechthoekige broer en robuuster dan de ronde variant, dat is de vierkante eettafel. Hoewel de vierkante eettafel met smalle, minimalistische belijning eerder elegant dan robuust genoemd mag worden. De houten accenten en bijzondere afwerking geven de tafel net iets extra's en breken met het strakke, witte vlak. Het hout verbindt de tafel subtiel met de muur in eenzelfde lichte houtsoort. Deze eettafel is een fijne optie voor een fris interieur in Scandinavische stijl. Met haar gelijkmatige verhoudingen kan er van alle kanten worden aangeschoven. Zelfs een klein formaat als 90 cm x 90 cm biedt ruimte voor vier personen met aan iedere zijde een zitplaats, mits deze los in de ruimte staat.

Uit de muur

Eten uit de muur was nog nooit zo stijlvol. Daarmee refereren we dan ook niet aan de typische Hollandse snacks, maar wel aan deze verfijnde eettafel. Subtiel uitgevoerd zonder poten, met alleen een mooi tafelblad, gaat deze eenvoudig op in het houten lijnenspel van de kastenwand. Al even subtiel is de lichtbron in de vorm van een peertje met koperen buis. Deze kan eveneens snel worden weggewerkt door de tafel op te klappen. De uitklapbare tafel is de ideale uitkomst voor de studio of het kleine stadsappartement dat een à twee bewoners telt. Compacter dan deze variant wordt het niet. Nog meer ruimte besparen? Kies dan voor stapelbare stoelen of krukjes om op te zitten. Of de welbekende klapstoel uiteraard. Tegenwoordig zijn er ook fraaie wandsystemen verkrijgbaar waartegen tafels en stoelen kunnen worden opgehangen.

Rollend buffet

homify Eclectische eetkamers

Van snel ontbijt tot urenlang buffet, het verloopt allemaal op rolletjes met een eettafel op wielen. Ideaal binnen een open ruimte en de veelbesproken multifunctionele woonstijl. De wielen maken de eettafel flexibel en eenvoudig verrijdbaar. Van keuken naar woonkamer bijvoorbeeld. Zo kun je letterlijk overal in huis aanschuiven. De stoelen in uiteenlopende stijlen zijn wellicht onderweg verzameld, maar vormen samen juist een speelse, eclectische mix. Het vele wit oogt sereen, en de houten exemplaren passen in een persoonlijke verzameling met de wandkast. Ook met de verlichting is slim rekening gehouden. Deze is al even flexibel als de rest van het meubilair. Veelal worden hanglampen boven de eettafel gehangen, maar deze zijn lastig te verplaatsen en kunnen zelfs misstaan wanneer de tafel zich even op een andere plek in huis bevindt. Kies daarom niet voor een hanglamp, maar laat de verlichting met de eettafel meebewegen. In de vorm van spots, of deze buigzame booglamp bijvoorbeeld.

Ovale klassieker

Dineren in stijl, dat doe je met deze klassieker onder de eettafels: de ovale vorm. De ovale tafel oogt minder massief dan het langwerpige, rechthoekige exemplaar. Hoewel de ovale vorm met recht een klassieker genoemd mag worden, past deze perfect in de vormentaal van het interieurbeeld anno 2016. Het witte keukenblok, hoogglans hanglamp en de stoelen met verfijnde bedrading dragen bij aan de frisse, eigentijdse uitstraling. Daarentegen brengt de donkere, stenen achterwand de klassieke allure naar grotere hoogte. Toch vormt de uit hout gesneden eettafel de ware blikvanger in deze keuken. Het voegt warmte toe aan het verder vrij kille palet. Een welkome verrassing in het interieur die uitnodigt tot  gezellige etentjes en heerlijk lang natafelen. Helemaal een fijne bijkomstigheid in dit geval is dat de tafel ook uitschuifbaar is. Dat betekent meer ruimte om een groter gezelschap te ontvangen. Dus breng de sterrenchef in jezelf naar boven en laat familie en vrienden maar komen.

Aan welke tafel zou jij het liefste aanschuiven? Laat het ons weten, in een comment hieronder bijvoorbeeld!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine