Tijdloos Traditioneel Woonkamermeubilair

Jip Klompenhouwer Jip Klompenhouwer
Scultura & Design S.r.l. Klassieke woonkamers
Loading admin actions …

Tradities zijn er van alle tijden, alle stijlen en alle vormen. We kunnen uiteraard vele jaren terug kijken en daar onze inspiratie uit putten maar laten we vooral de moderne tradities ook niet vergeten. Woningen en woonkamers in het bijzonder zijn van oudsher onderhevig aan deze invloeden. Door de tijden heen heeft meubilair zich verplaatst, zijn stoffen en kleuren veranderd.

Maar wat classificeert zich nu echt als tijdloos traditioneel woonkamer meubilair? Zijn het toch die oubollige stoelen van weleer, of telt een Scandinavische hoekbank ook al mee? Tradities ontstaan dagelijks, is mijn redenatie. Zo dus ook traditioneel woonkamer meubilair.

Waar de Traditie Begon

Deze architect illustreert waar we ooit begonnen. Een paar simpele tweezitters, een stoel om vanuit toe te kijken en een open haard om 't af te maken. Het is de meest basale opstelling wanneer het aankomt op woonkamer meubilair en zal tot in het einde der tijden waarschijnlijk door klinken. 

Het is traditioneel woonkamer meubilair zoals we het ons voorstellen: de twee banken zijn identiek en duidelijk bedoeld om op te ontspannen. De stoel daarentegen draagt een sierlijke allure. Een plek waar de vaders vroeger zaten te lezen, waar je als kind niet zomaar op mocht gaan zitten. Maar dat stiekem wel deed natuurlijk.

Een Traditioneel Gesprek

Ver voordat we ons woonkamer meubilair op de televisie richtten, kwamen we in de woonkamer samen voor de open haard. Hoewel hetgeen waar we ons omheen centreren is veranderd, blijft de opstelling hetzelfde. Zie ook hier op deze foto het traditioneel woonkamer meubilair van Alewaters & Zonen. De twee lederen stoelen, een brede en zachte bank op kop en een vaderlijk fauteuil in de hoek. Het valt op de de stoelen zo gedraaid zijn dat er altijd actief deel wordt genomen aan de conversatie rondom de koffietafel. 

Een traditie die we wellicht steeds minder voortzetten?

Tradities van Nu

Ik vermeldde in de inleiding al dat tradities dagelijks ontstaan en niet gebonden zijn aan één stijl. Wat te denken van het meubilair dat zich in rond de jaren negentig en tachtig tot traditioneel woonkamer meubilair katapulteerde? Op deze foto ziet u de woonkamer ingericht door Lumen Architectuur. In het herenhuis zijn duidelijk meerdere stijlen met elkaar vermengd. 

De woonkamer valt op vanwege zijn traditionele stijl vermengd met moderne, koudere kleuren. De retro stoel, de rechtlijnige bank en het zachte tapijt; het ademt  jaren negentig.

Landelijke Tradities

Restyling woonboerderij homify Landelijke woonkamers
homify

Restyling woonboerderij

homify

De open haard is volhardend, dat is zeker. Wederom het centrale punt in deze woonkamer, waar traditie voornamelijk wordt bepaald door haar landelijk karakter. De schedel aan de muur, als een lang geleden verkregen trofee, kijkt uit over het bruinig interieur. 

Het traditioneel woonkamer meubilair bestaat hier uit een hoekbank van middelgroot formaat en een brede, comfortabele stoel. Geen koffietafel in deze foto, wat ruimte overlaat op het tapijt. Heerlijk voor de kinderen om op te spelen, of voor een hond om van het knisperende vuur te genieten?

Ruimte voor Traditie

Brede Wenge vloerdelen Pruysen Parket BV Landelijke woonkamers
Pruysen Parket BV

Brede Wenge vloerdelen

Pruysen Parket BV

In de afgelopen jaren heeft de hoekbank zich zonder gêne meer en meer populariteit toegeëigend. Dit maakt de brede, vaak erg grote en zachte bank absoluut traditioneel woonkamer meubilair. Menig Nederlandse woonkamer is er namelijk de trotse eigenaar van. Op deze foto ziet u er één van bijna exorbitante omvang. De kenmerkende, zachte leuningen en enorme kussens. 

Het nodigt uit tot een heerlijk dutje of om even een boek te lezen. De losstaande stoel is een onlosmakelijk deel van de hoekbank en kan aangeschoven worden om de bank te vergroten. 

De Traditionele Chaos

In welke woonkamer is het geen rommel? Het is de centrale plek van het huis, waar in veel gevallen meer dan twee personen samen komen. Gelukkig is een rommel niet per definitie verkeerd, zo is te zien op deze foto. Het traditioneel woonkamer meubilair prijkt van kleuren en verschillende vormen. Dit creëert een vrolijke chaos, waar orde ontstaat doordat alles aansluiting vindt met elkaar. 

Let op hoe ieder stuk traditioneel woonkamer meubilair wordt gecompleteerd door een replica of een object met hetzelfde kleurenpatroon. Het is de oudste traditie in het boek: laat het overzichtelijk ogen, al is het nog zo vol.

Voor de Kleinste Tradities

Hoeveel van ons hebben niet de nodige jaren doorgebracht op de vaak behoorlijk kleine studentenkamers? En hoeveel van ons hebben niet geprobeerd om zoveel mogelijk te maken van deze hokjes? Er zijn door de jaren heen zoveel trucs bedacht om meer te maken van de ruimte, en dit traditioneel woonkamer meubilair is daar deel van. 

Een smal, lieflijk hoekbankje dat prima dienst kan doen in kleinere kamers. Ook perfect geschikt voor het appartementsleven. Wat deze hoekbank nog net een tikje meer traditioneel woonkamer meubilair maakt, is de klassieke afwerking van de leuningen en bekleding van het onderstel.

Sierlijke Tradities

Niet te vergeten uiteraard, de klassieke schoonheden. De dagen van weleer, waar de woon- en zitkamers als de meest sierlijke ruimtes van het huis golden. Traditioneel woonkamer meubilair zoals het ons vroeger betaamde, kijk maar eens naar die enorme, identieke banken. Zo ook de twee brede stoelen met hoge zitkussens. Het zachte wit wordt aangevuld met diep, donkerbruin wat een luxe in de eenvoud ademt. 

Het traditioneel woonkamer meubilair op deze foto houdt overduidelijk vast aan de rijkdommen van vroeger. Iets wat een beetje oubollig kan overkomen maar de sierlijke luxe is ontegenzeggelijk.

Twintigste Eeuwse Tradities

'Na het eten volgt pianoles', zo lijkt deze woonkamer te zeggen. Dit traditioneel woonkamer meubilair lijkt linea recta uit het begin van de twintigste eeuw hierheen te zijn getransporteerd. De veelvuldigheid aan kussens op de bank, allen van een andere kleur alsook het doffe tapijt op de grond. Hoewel wat grimmig en sober, heeft deze woonkamer een aanzienlijk karakter. 

Er is duidelijk met gevoel voor stijl uit die tijd gekeken, zelfs de muren en het plafond nemen deel. Traditioneel woonkamer meubilair dat nu lijkt te zijn vergeten maar daarom niet minder van belang.

Toen en Nu

Hoe kon hij ook ontbreken? De kroonluchter aan het plafond, alsof we onszelf honderden jaren terug de tijd in werpen. Zal de combinatie van wit en bruin een overkoepelend patroon zijn? Het hoge plafond maakt de ruimte licht en open, en het traditioneel woonkamer meubilair combineert ouderwetse stoelen met een moderne, zachte bank op kop. Moderne tijden schemeren door, maar het klassieke heeft hier duidelijk nog de overhand.

En wat sluiert daar tussen het traditioneel woonkamer meubilair, onlosmakelijk verbonden met schijnbaar elke traditionele woonkamer? Juist, de open haard. Het is, zo blijkt, de meest constante factor in iedere denkbare traditie.

Op zoek naar meer ideeën voor gezellige, leuke woonkamers? Kijk eens hier!

Laat het ons in de reacties weten als u nog meer tips voor traditioneel woonkamer meubilair heeft!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!