Zo doe je het: glas schoonmaken, sneller en beter!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Loading admin actions …

Omdat we glas steeds vaker terug zien in het interieur leek het ons een goed idee om de beste tips voor het mooi en schoonhouden van glazen elementen voor je op een rij te zetten. Glazen deuren, wanden en meubelstukken zijn absoluut een aanwinst voor je inrichting, maar ze hebben helaas wel een nadeel: het is altijd een klus om glas mooi en schoon te houden. Stof, etensresten en andere vlekken zijn altijd erg goed zichtbaar en we kunnen ons voorstellen dat je graag wilt weten hoe je ze gemakkelijk en snel schoon kunt houden. Neem bijvoorbeeld glaswerk in de badkamer of keuken, door al het water kunnen er al snel kalkresten en vlekken ontstaan waardoor het er al snel minder mooi uit gaat zien. 

Met de tips en adviezen in dit Ideabook hopen we je een eindje op weg te helpen bij het onderhoud van glazen elementen in jouw woning. Van gekookt water tot het schoonmaken met azijn, we lopen alles bij langs! Mocht je na het lezen van dit Ideabook nog meer aanvullende tips en ideeën hebben, laat het ons dan ook zeker even weten! 

Kijk en lees met ons mee! 

Gekookt water is your best friend!

Gekookt water is je beste vriend! Althans dat wordt gezegd. Natuurlijk is alleen gekookt water niet voldoende om je ramen, schoon, glanzend en streeploos te krijgen, maar een goede basis is het zeker wel. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je eigen, natuurlijke glasreiniger te maken. Hoe je dit doet? Combineer 170 ml witte schoonmaakazijn met gekookt water en een paar druppels (maximaal vijf) citroensap of  lavendelolie in een sprayflacon, even schudden en you're good to go

Je kunt er ook voor kiezen om meteen een allesreiniger te maken, ook voor glazen oppervlakken. Hiervoor mix je gekookt water, groene zeep en soda in een sprayflacon. Maak het geheel niet te dik want anders krijg je het er niet uit. 

Ben jij, net als ons, helemaal fan van de woning op bovenstaande foto? Onlangs publiceerden we dit Ideabook vol mooie voorbeelden van grote ramen en deuren van glas. Neem zeker even een kijkje als je benieuwd bent naar de mogelijkheden van het toepassen glas in je inrichting! 

Regelmatig poetsen is de key voor schoon glas

Benedenwoning te Amsterdam:  Gang en hal door Kodde Architecten bna
Kodde Architecten bna

Benedenwoning te Amsterdam

Kodde Architecten bna

Houd je van schone en blinkende deuren en ramen? Dan zul je er toch echt aan moeten geloven: elke dag poetsen! Dit is vooral van toepassing op glaswerk dat dagelijks nat wordt, denk bijvoorbeeld aan je douchecabine. Heb je kleine kinderen of huisdieren? Dan moeten je meubels en deuren in de rest van het huis er ook aan geloven. Kalk-, zeepresten en andere soorten aanslag in de douchecabine kun je het makkelijkst voorkomen door de douche na iedere beurt grondig af te spoelen en uit te drogen. Hang als geheugensteuntje bijvoorbeeld een rubberen trekker in de cabine. 

Ben je benieuwd naar de juiste materialen om mee te poetsen? Lees dan gauw verder! 

It's like magic: witte azijn

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Gang en hal door Lab32 architecten
Lab32 architecten

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa

Lab32 architecten

Heb je te maken met (kalk)vlekken op je wanden, deuren of meubels? Helaas zijn deze vaak lastig te verwijderen maar een beetje witte azijn kan het schoonmaken vergemakkelijken. Hoe je te werk gaat? Vul een lege spuitflacon met een deel water en een beetje witte azijn, spray dit rijkelijk op het betreffende element en laat het ongeveer een kwartiertje inwerken. Azijn heeft een redelijk sterke geur dus je doet er goed aan om in de tussentijd een raam of deur open te zetten. Reinig het oppervlak hierna met water en maak het schoon en droog met een doek en een trekker. Je zou er trouwens ook voor kunnen kiezen om in plaats van een spuitflacon meteen aan de slag te gaan met een natte doek, de keuze is aan jou! 

De juiste schoonmaakdoek

Vernieuwbouw grachtenpand: industriële Mediakamer door Kodde Architecten bna
Kodde Architecten bna

Vernieuwbouw grachtenpand

Kodde Architecten bna

Hoe je ook kiest om schoon te maken, zorg altijd voor een pluisvrije doek of spons. Goede oplossingen zijn bijvoorbeeld een spons, de microvezeldoek of een droogtrommeldoekje. Een microvezeldoek maakt het bovendien mogelijk om zonder het toevoegen van schoonmaakmiddelen een streeploos en schoon resultaat te behalen. Zorg er altijd voor dat de doek die je gebruikt schoon is, zo creëer je geen extra vlekken op het oppervlak. 

Alternatieve of aanvullende mogelijkheden zouden kunnen zijn: een prop oude kranten, een zeem, een trekker en een schone (thee)doek. 

Glas laten shinen

 Gang en hal door Grupo HC

Wanneer je even rondvraagt wat de beste manier is om je ramen te laten glazen zul je vast en zeker veel verschillende antwoorden krijgen. De één zal noemen dat een prop krantenpapier, oftewel inkt, het geheim is, de ander zal misschien aangeven dat het toevoegen van een gesneden ui aan het schoonmaak water dé ultieme oplossing is. De genoemde voorbeelden zouden je zeker kunnen helpen, maar zijn er nog meer mogelijkheden die je uit kunt proberen? Zeker! 

Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van autoshampoo mét wax. De wax zorgt namelijk voor een onzichtbaar laagje op je ramen waardoor vuil er direct weer vanaf loopt. Soda kan ook helpen om je ramen streeploos schoon te krijgen en glansspoelmiddel van de vaatwasser zou ook een hele goede optie kunnen zijn om je ramen lekker te laten glanzen. 

Zo houd je het schoon!

Verbouwing en inrichting jaren '30 woning: moderne Eetkamer door StrandNL architectuur en interieur
StrandNL architectuur en interieur

Verbouwing en inrichting jaren '30 woning

StrandNL architectuur en interieur

Na bovengenoemde tips moet het vast en zeker lukken om je ramen schoon, streeploos en glanzend te krijgen! Bovendien geldt ook: hoe vaker je poetst, hoe korter je elke keer bezig bent en hoe sneller je dus ook klaar bent. Maak je bijvoorbeeld regelmatig gebruik van autoshampoo met wax? Er wordt gezegd dat je je ramen dan tussen de grote beurten door snel en makkelijk schoon kunt krijgen door er simpelweg een emmer water tegenaan te gooien. 

Wil je meer inrichtingen zien waarbij het gebruik van glas centraal staat? Scroll dan ook nog even langs deze foto's. De industriële stijl is kenmerkend wanneer het aankomt op het gebruik van glas! Is dit niet helemaal jouw ding? Probeer dan eens de minimalistische of moderne stijl. Door gebruik te maken van het filter kom je snel en gemakkelijk uit bij voorbeelden die perfect aansluiten bij je persoonlijke smaak en stijl. Veel kijkplezier! 

Zijn er nog tips die echt niet in ons rijtje mogen ontbreken?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!