Gasten over de vloer? 9 last-minute schoonmaaktips!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
homify Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Natuurlijk is het erg gezellig als er familie of vrienden langskomen voor een drankje, hapje of praatje. Toch vraagt het wel enige voorbereiding. Allereerst is het wel zo fijn als je jouw gasten wat te drinken en eten aan kunt bieden. Voordat je gasten komen die je daarom even boodschappen te gaan doen. Als je gasten komen eten dien je uiteraard ook een lekkere maaltijd voor ze te bereiden. Ten slotte is het wel zo prettig als je jouw gasten in een schoon huis kunt ontvangen. Waarschijnlijk maak je jouw huis wekelijks schoon, maar dat wil helaas niet zeggen dat het in de tussentijd niet toch weer een beetje vies wordt. Er is niet altijd tijd om je hele huis schoon te maken voordat je gasten komen en vaak is dat ook helemaal niet nodig.

In dit Ideabook geven we je daarom negen last minute schoonmaaktips voor als er gasten over huis komen. We vertellen je wat je in huis nog even snel en gemakkelijk schoon kunt maken voordat je gasten komen. Hiervoor heb je helemaal niet zo heel veel tijd nodig, maar laat je wel een schone indruk achter. En dat is wel zo fijn, toch? Zelf wil je waarschijnlijk ook liever niet over huis komen bij mensen waar het niet helemaal lekker schoon is.

Doe net alsof je druk bezig was met schoonmaken

homify Moderne woonkamers

Op het moment dat je gasten komen kun je net doen alsof je nog druk bezig bent met schoonmaken. Dan krijgt men zeker het idee dat men in een schoon huis komt. Je hebt tenslotte net de wekelijks schoonmaak achter de rug. Helemaal gelogen is het niet, aangezien je net het een en ander in huis nog even hebt afgenomen en opgeruimd.

De spulletjes in huis opruimen

Vdm M, Rove Rove Moderne eetkamers

Bijna iedereen heeft het liefst altijd een opgeruimd huis. Helaas gebeurt het met regelmaat dat er toch spulletjes door het huis zwerven. Zo liggen de reclamefolders en post bij vele op de eettafel. Ook wil er nog wel eens een laptop of tablet op de bank liggen. En schoenen hebben om de een of andere mysterieuze reden ook altijd de neiging om door het huis te slingeren. Op zich is hier helemaal niets mis mee. In een huis mag tenslotte worden geleefd. Als er visite komt is het wel zo fijn als de boel een beetje aan kant is. Loop daarom voordat je gasten komen een rondje door je huis en ruim alle rondslingerende spulletjes even netjes op. Dat geeft meteen een schonere en opgeruimde indruk.

De televisie afstoffen

Televisies zijn echte stofvangers. Veelal krijg je dan ook het idee dat ze een dag na het afstoffen alweer helemaal onder het stof zitten. Het vervelende is dat dit stoflaagje meestal erg goed zichtbaar is. Zeker wanneer de zon in de woonkamer schijnt. Stof je televisie daarom voor je gasten komen nog even snel af. Het is de eerste plek waarop een stoflaagje bij je gasten zal opvallen. Als je televisie mooi stofvrij is, krijgt je visite vrijwel zeker het idee dat de rest van je huis dat ook is.

Het toilet even snel afnemen

Er is niets zo vervelend als een toilet dat niet helemaal lekker schoon is. Thuis let je er misschien wat minder op omdat je weet wanneer je het voor het laatst hebt schoongemaakt. Bij familie en vrienden thuis kijk je vast ook altijd even of het toilet er wel schoon uitziet. En als dat niet zo is vind je dat ongetwijfeld helemaal niet fijn. Neem daarom voordat je gasten komen je toilet even met een vochtige doek af. Gooi er wat bleek in en laat dit even intrekken, waarna je het toilet kunt doorspoelen. Zorg er ook voor dat er een zeepje bij het kraantje staat en dat er een schoon en droog handdoekje hangt.

Dierenharen verwijderen

Als je een hond of kat in huis hebt, is het goed mogelijk dat er wat honden- en kattenharen door het huis verspreid liggen. Zelf ben je hier aan gewend, waardoor het je niet zo zal storen. Voor je gasten geldt dat wellicht niet. Kies er daarom voor om de dierenharen in je huis te verwijderen. Haal even de stofzuiger door het huis en neem ook de bank af. Zeker als je visite allergisch is voor honden of katten is het fijn dat ze niet tussen de dierenharen hoeven te zitten.

De vuile afwas verbergen

Vuile afwas wil zich nog wel eens in de keuken verzamelen. Als je geen vaatwasser hebt was je wellicht niet alles direct af, maar wacht je tot je een stapeltje afwas hebt verzameld. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er een volle vaatwasser draait en je even moet wachten voordat je de nieuwe afwas kwijt kunt. Voor je gasten is het niet zo’n opgeruimd gezicht als de vuile vaat er nog staat. Verzamel het daarom in een bak en zet het ergens neer waar je visite het niet kan zijn. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de vaat toch even snel met de hand af te wassen.

De juiste verlichting aanzetten

Als je gasten overdag langskomen is het goed om de gordijnen, luxaflex of vitrage helemaal open te zetten. Als er veel licht binnenkomt krijgen mensen het idee dat een ruimte licht, luchtig en schoon is. In de avonduren werkt indirecte verlichting het beste. Hiermee creëer je een gezellige, knusse sfeer.  Ook kun je bepaalde rommelige hoekjes in huis hierdoor in het donker laten.

Zorg voor een lekker geurtje in huis

Het is eigenlijk altijd heel fijn als je huis lekker ruikt. Hiervoor kun je een aantal dingen doen. Het branden van geurkaarsjes in de avonduren is een goede optie. Hiermee creëer je ook meteen een gezellige sfeer in huis. Ook geurstokjes verspreiden een lekkere geur in huis. Deze stokjes zet je in een glaasje met een geurtje, waarna ze de geur geleidmatig door je woonkamer verspreiden.

Glimmende spulletjes in huis afnemen

Net als de televisie zijn glimmende accessoires in huis ook van die dingen die verraden of je huis schoon is of niet. Zeker in zonlicht zie je er alles op, van stof tot vette vingerafdrukken. Neem deze accessoires daarom voor je gasten komen af met een licht vochtige doek. Als deze spulletjes goed schoon zijn, denk je visite zeker dat de rest van je huis dat ook is.

In dit Ideabook lees je nog meer over schoonmaken!

Wat is jouw schoonmaaktip voor als er gasten over huis komen? Laat hieronder je reactie achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine