De voor- en nadelen van parket- en laminaatvloeren | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De voor- en nadelen van parket- en laminaatvloeren

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
Moderne woonkamers van decorazioni Modern
Loading admin actions …

Bij homify mengen we ons in een van de meest hevige discussies op het gebied van interieur: parket of laminaat, welke overwint? Je hoort veel rumoer over vloeren: van starters die nog om de hoek komen kijken, tot mensen die hun huis aan een verbouwing laten ondergaan. Het kan niet met hetzelfde gemak als een eettafel of kast ingewisseld worden. Eenmaal gelegd is dit namelijk een basiselement van het huis. Daarom: tijd voor een grondig onderzoek naar de ideale grond. 

Welke voor- en nadelen hebben parket en laminaat?

Bij homify mengen we ons in een van de meest hevige discussies op het gebied van interieur: Parket of laminaat, welke overwint? Je hoort velen  geregeld met elkaar argumenten opbouwen over vloeren: van starters die nog om de hoek komen kijken, tot mensen die hun huis aan een verbouwing laten ondergaan. Eenmaal gelegd is dit namelijk een basiselement van het huis. Het kan niet met hetzelfde gemak als een eettafel of kast ingewisseld worden. Daarom: tijd voor een grondig onderzoek naar de ideale grond.

Vergelijking parket en laminaat

Wat is het precieze verschil nou eigenlijk? Vele specialisten reageren gekscherend met het antwoord: de prijs. (Hier gaan we later in dit ideabook dieper op in.) Dat is uiteraard te wijten aan het materiaal. Parket is van echt hout gemaakt, terwijl laminaat wordt geproduceerd uit het vele malen goedkopere kunststof. Alvorens een vloer aan te schaffen moet dan ook goed worden nagedacht over de levensduur die wenselijk is. Parket gaat over het algemeen namelijk veel langer mee. Wanneer het slijt, kan het opnieuw geschuurd en gelakt worden. Laminaat is minder slijtvast. Daarentegen is laminaat gemakkelijker in het onderhoud, doordat het geen natuurproduct is. Het is niet van hout, en  komt daardoor niet direct in de problemen wanneer er vocht op terecht komt. 

Het belangrijkste verschil tussen laminaat en parket is de toplaag. Laminaat is minder slijtvast t.o.v. een parketvloer. Tevens kunt u een parketvloer na enkele jaren opnieuw schuren en lakken, waardoor uw vloer weer als nieuw is. Daarnaast is lamelparket ideaal voor het leggen op vloerverwarming, terwijl massief parket en laminaat dat niet is. Bij beide opties is de ondervloer van cruciaal belang wat betreft geluidsisolatie. Wilt u de verschillende opties allemaal tegen elkaar afwegen? Laat u dan adviseren door één van onze medewerkers in onze showrooms. Bij Mega Parket Store vindt u ongetwijfeld uw droomvloer tegen een betaalbare prijs.

Parket

Voor de werkelijke natuurlijke, warme en luxe uitstraling die hout kan geven, kiest men dikwijls voor parket. Het verhoogt de waarde van een huis aanzienlijk, want ook een oude houten vloer kan prachtig zijn. Parket verschijnt in twee verschillende vormen. 

Enerzijds bestaat er het beroemde massieve parket wat volledig uit hout is gemaakt. Na het leggen dient dit nog geschuurd en gelakt te worden. Twee nadelen van massief parket zijn, dat het een dag niet bewandeld mag worden, en dat het de legging eventueel kan gaan uitzetten of krimpen. Gelukkig wordt dit vervolgens vaak verhaald op de leverancier.  Verder kennen we het lamelparket, waarvan alleen de toplaag bestaat uit massief hout, en daaronder meerdere lagen met elkaar zijn verlijmd. Het heeft geen verdere droogtijd nodig en kan niet uitzetten of krimpen.

Laminaat

modern  door Quick-Step, Modern
Quick-Step

Midnight Oak Natural

Quick-Step

 Deze goedkope variant vinden we overal terug, en niet alleen maar in laaggeprijsde woningen. Laminaat bootst het sfeervolle effect van het echte parket op een fraaie wijze na. Van sommige luxere uitvoeringen kan men het verschil tussen echt en nep niet eens meer onderscheiden. De lagen in laminaat zijn opgebouwd uit een kunststof onderlaag, een drager, een laag papier en een kunststof toplaag. Deze toplaag bepaalt vrijwel altijd de uiteenlopende prijzen binnen laminaatlandschap. Goedkoper laminaat, zoals dat op de studentenkamers te vinden is, zal uiteraard sneller slijten. Laminaat wordt in geclassificeerde nummers aangeboden, van 21 tot 23 voor thuisgebruik en tussen 31 en 34 voor commercieel gebruik (winkels, horeca, etc.) Hoe hoger het nummer, hoe intensiever gebruik de vloer aankan. 

Een voordeel van laminaat is, dat het in talloze verschillende motieven te vinden is: van koele grijstinten tot een warme eikenhouten look, van een motief tot een natuurlijke uitstraling. 

Kosten

Om maar in feiten te praten, hoeveel scheelt het in de prijs? Welnu: de bedragen voor een parketvloer lopen van ongeveer 20 euro tot boven de 100 euro per vierkante meter. Bij laminaat varieert dit van 5 euro tot 45 euro per vierkante meter. Het is een aanzienlijk verschil, wanneer berekend wordt wat dit voor een volledige ruimte voor prijs zal genereren. Dat is uiteraard te wijten aan het materiaal. Zoals reeds aangegeven, is parket namelijk van echt hout gemaakt, terwijl laminaat wordt geproduceerd uit het vele malen goedkopere kunststof. Wanneer iemand een nieuw huis heeft gekocht waarin hij/zij zichzelf tientallen jaren ziet wonen, kan parket een goede investering zijn in de waarde van het huis. Wanneer er liever een minder groot budget aan de vloer dient te worden uitgegeven, kan laminaat een oplossing zijn. Echter, vergeet niet, goedkoop is duurkoop: een vloer die na een paar jaar reeds vervangen moet worden, is op den duur altijd duurder.

Het leggen

Velen leggen bovendien hun laminaatvloer gewoon zelf binnen een dag, iets wat met alle bouwmarkten relatief gemakkelijk te doen is. 

Het leggen van een massief parket laat men dikwijls aan een specialist over. Echter, bij een lamelparket zou de handige klusser zelf nog het een en ander kunnen verrichten. Toch zijn er enkele dingen waar goed rekening mee gehouden dient te worden. Zo dient lamelpakket minimaal 48 uur acclimatiseren in de betreffende kamer, alvorens het gelegd kan worden. Tevens moet de vochtigheid van de vloer worden gecontroleerd, en de hoogteverschillen in de ondergrond. Sowieso kan alleen een harde, droge, schone en stabiele ondergrond de basis bieden. In sommige gevallen moet er een vochtscherm worden toegevoegd. Verder is er een hamer, een meetlint, een hand- of decoupeerzaag, stelplaatjes en een slagblok aan te pas komen. Geen standaard materialen dus. Bij laminaat gaat dit al iets gemakkelijker, velen leggen zelfstandig de vloer binnen een dag. Dit wordt eenvoudig via een kliksysteem gelegd, zonder dat hier lijm aan te pas komt. Zorg in alle tijden in ieder geval voor een opgeruimde en goed verlichte ruimte, en wees voorzichtig met de zaag.

Onderhoud

Zoals reeds aangegeven, kan er bij een parket opnieuw worden geschuurd en gelakt om imperfecties bij te werken. Verder kan er gemakkelijk met een stofzuiger overheen worden gewalst. Onnodig is het om te vermelden dat een vloer in de keuken of woonkamer intensiever wordt gebruikt dan een slaap- of werkkamervloer, en daarom ook van een betere kwaliteit moet zijn. 

Laminaat vergt geen periodiek onderhoud. Met een stofzuiger en dweil kan het gemakkelijk schoongemaakt worden. Maar wanneer het eenmaal slijt, kan hier helaas niets meer aan worden veranderd.

Alternatieven

Wohnen Skandinavian van 99chairs Scandinavisch
99chairs

Wohnen Skandinavian

99chairs

Als alternatieven op parket en laminaat zetten wij nog twee kanshebbers op een rij: PVC-vloeren, en vinyl vloeren. PVC is isolerend, geluiddempend, vochtbestendig, voordelig, duurzaam, is gemakkelijk in onderhoud en zeer hygiënisch. Wanneer het beschadigd wordt, kunnen de specifieke delen worden vervangen. De populariteit van dit materiaal neemt dan ook alsmaar toe. Toch kunnen sommige goedkope PVC-vloeren schadelijke stoffen bevatten, let hier dus op. Vinyl is verder nog een veelzijdige optie. Het is gemakkelijk schoon te maken, isoleert tevens goed, en er is aanzienlijk meer keuze in dessins. Het nadeel van vinyl is dat ze een statische elektriciteit teweeg kunnen brengen. 

Hopelijk hebben we de keuze voor laminaat- of parketvloeren iets vergemakkelijkt. Veel succes in ieder geval indien je binnenkort gaat leggen of laten leggen! Voor overige vloerensuggesties, kijk eens hier.

Heb jij nog een belangrijk feit over laminaat of parket waar rekening mee gehouden dient te worden? Laat het weten! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!