Maak van je voortuin de mooiste entree tot je huis! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Maak van je voortuin de mooiste entree tot je huis!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Contemporary Front Garden Moderne tuinen van Fenton Roberts Garden Design Modern
Loading admin actions …

Vroeger was de voortuin een plek van grote waarde. In de loop der tijd zijn voortuinen veranderd in versteende gebieden. Stukjes niemandsland tussen de voordeur en de straat. Het is belangrijk dat we onze voortuinen niet om toveren toch parkeerplaatsen voor onze auto’s. De wereld heeft mooie voortuinen nodig! Het maakt de straten aantrekkelijk om te zien, biedt meerwaarde voor je huis en het groen in de tuin vormt een mooie buffer tussen ons en de vervuiling van de auto’s op de straat. Ook zorgt meer groen voor een betere waterafvoer in een stedelijke omgeving.  Als alles versteend is kan water maar een kant op. Richting de riolering. Bij overvloedige regen leidt dit tot grote problemen zoals we onlangs in Engeland hebben gezien.

Moderne voortuin

Woonhuis PMTJ Eindhoven Moderne huizen van 2architecten Modern
2architecten

Woonhuis PMTJ Eindhoven

2architecten

Bij een modern huis als het huis op de foto past een sobere voortuin prachtig. Met een ondergrond van gras en twee verhoogde plantenbaken van cortestaal oogt de tuin groen en aantrekkelijk. Zet in de plantenbakken mooie grassen en vaste planten. Het moderne huis en de tuin vormen een hamonieus geheel. Bijzonder kan ook juist een sterk contrast zijn. Een modern huis gecombineerd met weelderige beplanting. 

Rustieke vootuin

Landelijke tuinen van homify Landelijk

Ook als je weinig ruimte hebt in de voortuin,  is er altijd wel plek voor groen. Plaats bijvoorbeeld rond de regenpijp een klimrek en zet er een groenblijvende klimmer langs. Zoals Clematis Armandii of een andere groenblijver. Het is een fabeltje dat klimplanten je muren kunnen beschadigen. Klimplanten beschermen juist de muren van je huis en hebben een isolerende werking. Ook is er altijd wel een plek voor een mooie plantenpot met geurende  planten of een mooie groenblijvende plant.

Minimalistisch voortuin

Een groene tuin is goed voor je gezondheid en maakt je gelukkig. Ook nemen planten tien tot twintig procent van de uitlaatgassen op. Vooral planten met veel bladeren en haren nemen veel vervuiling op. Woon je aan een drukke weg? Planten kunnen helpen om je leefomgeving een stukje schoner te maken. Zet de planten zo dicht mogelijk in de buurt van het verkeer. Zo heb je de meeste kans dat de planten de uitlaatgassen opvangen. Op de foto zie je dat een eenvoudige beplanting al volstaat om dit doel te bereiken!

Plek voor auto en groen

Een auto en groen kunnen prima samen gaan. Zoals je op de foto ziet is het is niet nodig om je hele voortuin te bestraten. Voor de bestrating kun je kiezen voor halfverhardiing als grind. Voordeel van grind is dat het water doorlaat en makkelijk is om toe te passen. Grind is verkrijgbaar in veel kleuren en uitvoeringen. Je koopt het in een grote bigbak of laat het sorten op een berg voor je deur. Als je het grind legt in een honingraat dan blijft het grind mooi op zijn plek liggen en heb je geen last van wegspringende steentjes. Onder de honinraat leg je een laag worteldoek zodat onkruid geen kans krijgt om tussen het grind door te piepen.

Bloementuin

Zorg ervoor dat de voor tuin het gehele jaar door iets bloeiends te bieden heeft. Veel vaste planten bloeien lange tijd achter elkaar. Soms zelfs vier maanden lang. De ene plant bloeit al vanaf april, de andere komt pas in augustus tot volle wasdom en gaat door tot de eerste vorst. Als je een zorgvuldige keuze maakt tussen de verschillende planten en de verschillende bloeiperioden, is het het hele jaar feest in de tuin!  Wie wil dat niet? Vind je het moeilijk om zelf een beplantingsplan te maken. Vraag om advies aan een van onze professioanals!

Rustgevend groen

Openheid van achter - gesloten van voor Landelijke tuinen van Arceau Architecten B.V. Landelijk
Arceau Architecten B.V.

Openheid van achter – gesloten van voor

Arceau Architecten B.V.

Een kleine boom in de voortuin kan echt het verschil maken. We zijn vaak angstig voor bomen. Worden ze niet te groot? Wat als straks alle bladeren van de boom vallen. Geeft dit niet veel troep? Een grote boom in een kleine voortuin kan inderdaad tot problemen leiden, maar een kleine boom als een sierappel of een mooi bolboompje zorgen alleen maar een meerwaarde in je tuin. Ze brengen hoogte in de tuin en daardoor meer ruimte. Ook trekken bomen leven aan. Vogels zullen smikkelen van de sierappels en gebruiken een boom als landingsplek of schuilplek. Een levende tuin is vee leuker dan een tuin waar niets te beleven valt!

Voor als je niet veel tijd hebt

Misschien denk je dat een groene tuin gelijk staat aan veel werk. Maar dat hoeft helemaal niet. Met mooie groenblijvende structuurplanten, kleine bomen en een gevarieerd aanbod van vaste planten maak je je tuin groen, zonder dat je daar heel veel werk aan hebt. Op de foto zie je hoe mooi zo'n tuin kan zijn. En het onderhoud valt mee. Twee keer per jaar een snoeibeurt is voldoende om je tuin mooi te houden!

Tot zover dit Ideabook over voortuinen. Meer inspiratie vind je in dit Ideabook.

Hoe ziet jou voortuin eruit? Laat het ons hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!