Vintage meubilair, interieur met een verleden | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Vintage meubilair, interieur met een verleden

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Living Klassieke studeerkamer van Alewaters & Zonen Klassiek
Loading admin actions …

De vintage trend blijkt een blijvertje. Waar we eerder vooral bezig waren zo vooruitstrevend mogelijk te ontwerpen en in te richten, vallen we nu vol enthousiasme terug op het design van weleer. Tweedehands stukken, liefst onder de noemer vintage, worden gebruikt als smaakmaker in het interieur. En niet geheel zonder succes. Sterker nog, vintage is hot! Hieronder bekijken we een aantal mooie ruimtes waarin gebruik is gemaakt van vintage meubilair. We zien verschillende stijlen en verschillende functies. Een ideabook om je vingers bij af te likken, al zeggen we het zelf.

Dompel je onder in vintage

Bestaande situatie van de eetkamer Klassieke eetkamers van Studiohecht Klassiek
Studiohecht

Bestaande situatie van de eetkamer

Studiohecht

Toegegeven, dit jaren dertig pand vraagt om vintage stuken. De hoge ramen met origineel glas, de haard met authentieke schouw en de donker houten vloer, zonder wat vintage meubilair waren ze verloren geweest. Dat de vintage stijl hier dan ook volledig doorgetrokken is, zo is er bijvoorbeeld zelfs geen televisie te bekennen, is een mooie keuze. Van vier verschillende vintage stoelen die de ruimte een geheel eigen uitstraling geven tot het prachtige Perzische tapijt. Het enige stuk dat wij hier kunnen ontwaren dat mogelijk niet vintage is, is de lamp. (En die is waarschijnlijk meegenomen door de fotograaf om nog wat licht op de voorgrond te brengen in deze vintage woonkamer.)

It really ties the room together

De nieuwe iepenhouten kern met grote krijtbord schuifdeur Eclectische eetkamers van CUBE architecten Eclectisch
CUBE architecten

De nieuwe iepenhouten kern met grote krijtbord schuifdeur

CUBE architecten

Eerder schreven we al een stuk over rustieke eettafels waarin we ook het landelijke decor van huizen bekeken. Hier gaan we terug naar zo'n zelfde landelijke stekkie. De originele balken in deze woning vragen, net als de woonkamer hier boven, om een vintage touch. In deze eetkamer zien we die terug in het grote vintage Perzische tapijt. Een mooie keuze want vintage tapijten zijn een must have voor de liefhebber van tweedehands meubels. De kwaliteit is top omdat de manier van weven bijna onverwoestbaar is, en wanneer enigszins afgesleten geeft het het vintage tapijt alleen maar extra ziel en diepte. Bij vintage meubilair mag dat.

Een vintage tapijt als trendsetter

Garage Loft Industriële woonkamers van BRICKS Studio Industrieel
BRICKS Studio

Garage Loft

BRICKS Studio

Het zou een typisch kip- of eiverhaal kunnen zijn: wat was er eerder, het tapijt of de muurverf. Wat we in ieder geval zeker weten is dat ze hier prachtig op elkaar afgestemd zijn. Het vintage tapijt, ook hier weer net als boven een mooie smaakmaker in een verder ook vintage interieur, correspondeert in kleur heel mooi met de lichtgrijze muur op rechts. Verder maken zowel de vintage leren bank als de kleine details zoals het kussen de look helemaal af. Vintage is mooi te combineren en dat is precies wat we in dit vintage interieur zien. Wel vraagt het om ofwel een stuk geluk of een heel groot stuk geduld, het vinden van het juiste en matchende vintage meubilair kan een ware zoektocht zijn.

Strak en vintage

Grijze betonlook gietvloer in eetkamer Eclectische eetkamers van Motion Gietvloeren Eclectisch
Motion Gietvloeren

Grijze betonlook gietvloer in eetkamer

Motion Gietvloeren

Eames is de grote held van het vintage meubilair. Zijn stoelen, op deze foto op de voorgrond een voorbeeld, van kunststof met aluminium frame, raken direct aan die hele dunne lijn tussen vintage en modern. Tijdloos, zou je kunnen zeggen. In deze woning zien we wat een interieurontwerper ook kan doen met een jaren dertig pand. In tegenstelling tot de eerste zitkamer die we bezochten, is hier gekozen voor een minimalistische insteek. Lichtjes wordt, behalve met de Eames stoel ook met de op Rietveld geïnspireerde lamp, gerefereerd aan tijden van weleer. Vintage meubilair in een strak decor, wij zijn fan.

Vintage van muur tot muur

​Modern en monumentaal wonen aan de gracht Moderne eetkamers van Studio RUIM Modern
Studio RUIM

​Modern en monumentaal wonen aan de gracht

Studio RUIM

We treden hier binnen in een statig pand en lopen door naar de keuken. De muurschilderingen bestrijken de gehele muur en zijn een mooi contrast met de moderne kunst die we op de hal aan de muur zagen hangen. De verlichting maakt de ruimte eigen, maar we kunnen ons niet onttrekken aan de vintage stukken die we ook hier tegenkomen. Ze corresponderen, vooral in kleur, geweldig met de enorme wandschilderingen die niet heel veel meer nodig hebben om in een ruimte als deze volledig tot hun recht te komen. Vintage meubilair is daarmee dus niet alleen een smaakmaker in het interieur, maar ook een ondersteuner ervan. In een ruimte die zoveel geschiedenis ademt als deze keuken, is niet veel meer nodig dan vintage meubels die vooral vanuit functionaliteit geplaatst zijn.

Vintage werkkamer

In deze vintage werkkamer vallen ons direct vier componenten op: het schilderij, hier werkt duidelijk een bankier of anderszins stevige zakenman, het vintage vloerkleed met prachtige kleuren en waterpas recht gelegd, het enorme vintage bureau en de enorme Applecomputer. Laten we wel wezen, met die vier stukken, waarvan twee vintage meubilairstukken, ben je er eigenlijk wel in een ruimte als deze. De ruimte laat trouwens ook niet heel veel meer toe, al was een (vintage) stoel wellicht handig geweest en vragen we ons af of de cactus op de vensterbank nu de meest sfeervolle keuze is in deze werkkamer.

Kunst en vintage

interieur- en kleuradvies Eclectische woonkamers van studio zipp Eclectisch
studio zipp

interieur- en kleuradvies

studio zipp

In de eerdere ruimtes die we bezochten zagen we een overdaad aan tweedehands meubels. Vaak ingegeven door de architectuur van het pand borduurde het vintage meubilair voort op de trend die door de architect was gezet. In deze knusse ruimte is dat heel anders. Hier zien we geen jaren dertig woning, geen originele balken en zelfs geen originele vloer. Deze ruimte is nieuw, maar voelt toch heerlijk vintage aan. De enorme vintage fauteil zet de toon en ook het dressoir is een tweedehands meubelstuk. Wat in deze ruimte erg slim gedaan is, is het herhalen van de kleuren en materialen in kleine details. Het vintage dressoir zien we terug in het moderne bijzettafeltje, de kleur van de vintage fauteuil zien we terug op de kunstwerken aan de muur.

Groovy sixties vintage

Een decennia dat we in zijn geheel in dit ideabook nog niet tegen zijn gekomen zijn de jaren 60. En toch verdient ook die stijl een plek. Hier zien we hoe een ruimte, geinspireerd op de 'groovy sixties' op een heel moderne industrialistische wijze is uitgevoerd. De materia;en zijn nieuw, de vintage kleuren zijn prachtig te herleiden en bovendien erg consequent doorgevoerd. Sfeermaker is de geprojecteerde vorm op de muur, ook een vintage verwijzing.

Eclectisch vintage

De oude stijlkamer op de 1e verdieping Eclectische woonkamers van CUBE architecten Eclectisch
CUBE architecten

De oude stijlkamer op de 1e verdieping

CUBE architecten

Na het vorige vintage interieur dat we betraden, strak ingericht en modern, zien we hier bijna het tegenovergestelde. In deze zitkamer kunnen we ons niet onttrekken aan het idee dat dit het huis is van een moderne Louis XIV. Zijn hedendaagse Marie Antoinette is wezen shoppen en kwam behalve met een geheel nieuw kleurenpalet ook met een nieuwe bank thuis. En een waterpijp,  hier links op de schouw geplaatst. De ruimte met haar hoge plafonds, sierlijsten en mogelijk authentieke schouw, vraagt om klassieke stukken. Wij vinden de uitvoering speels en gedurfd, met opvallend passende kleuren en verstopte vintage stukken. De stoeltjes bijvoorbeeld, zouden goed vintage kunnen zijn en ook hier blijkt hoe goed een vloerkleed zich leent voor het creëren van een vintage look.

Wijnkelder

Industriële wijnkelders van dmesure Industrieel

Wie de ruimte heeft om zijn huis vintage in te richten, zich weet te verdiepen in de verschillende decennia en haar topstukken, markten en veilingen afstruint om precies de juiste vintage stukken te bemachtigen, zou eigenlijk ook een wijnkelder moeten bezitten. Een wijnkelder is het perfecte sluitstuk van een vintage interieur. Net als vintage meubilair wordt wijn namelijk alleen maar beter wanneer de levensduur verlengd wordt. En net als bij tweedehands meubelstukken geldt dat dat alleen waarde heeft wanneer er goed voor de vintage meubels gezorgd wordt: de juiste behandeling en een zachte hand.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!