Kaarsen, de romantische sfeermakers in huis

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Skyfall Austria, Architectural Interiors + Superyacht Photographer Architectural Interiors + Superyacht Photographer Scandinavische woonkamers
Loading admin actions …

Weinig dingen hebben zoveel invloed op het creëren van een romantische sfeer als kaarsen. Ze zijn ideaal want niet alleen zorgen ze voor instant romantiek, ook zijn ze makkelijk. Decoratieve kaarsen zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog en als je nog een stukje verder kijkt dan de grote kaarsen, zie je dat er een wereld aan kaarsenhouders te ontdekken is. In dit ideabook nemen we je aan de hand en lopen we langs een aantal mooie voorbeelden waarin decoratieve kaarsen zijn ingezet. We kijken naar de vorm en plaatsing van de kaarsen, de sfeer die ze te creëren en naar de ruimte waarin we ze tegenkomen.

Een decoratieve kaarsenkeuze

Deze zitkamer is voorzien van een romantisch haardvuur. Hier zoeken we even, want de decoratieve kaarsen zijn hier niet aangestoken. We vinden ze in de lage inbouwkast, de paarse kaarsen zijn subtiel verstopt, maar de kleur verraad ze. De decoratieve kaarsen herhalen op inspirerende wijze de accentkleur waarvoor in deze inrichting gekozen is. Het paars van de kaarsen herhaalt zich in het kussen en in het boek op de salontafel. Zoals we al eerder zagen aan de eetkamertafel zijn dit mooie manieren om een tijdelijk accent aan te brengen. Het overstappen naar een andere accentkleur is een fluitje van een cent en minstens zo voordelig als die term doet vermoeden.

Glazen kaarsenhouders op de keukentafel

Restyling woonboerderij homify Landelijke eetkamers

We gaan onze zoektocht verder naar decoratieve kaarsen in deze landelijke eetkamer. Wat ons direct opvalt is dat de kaarsen, aangestoken en wel, eigenlijk helemaal niet misstaan zo midden op de dag. Een kaarsje branden kan dus ook overdag de huiselijke sfeer versterken. Inspirerend aan het gebruik van deze kaarsen is ook de keuze voor de lichte glazen vorm van kaarsenhouder waarvoor gekozen is. Optisch nemen de kaarsen op die manier weinig ruimte in beslag en door het kleurloze glas wordt de aandacht echt naar de vlam getrokken. Wat we hier zien is kaarslicht in zijn pure vorm, dagelijkse romantiek ten top.

Gekleurde decoratieve kaarsen

Lichtgrijze gietvloer in eetkamer homify Landelijke eetkamers

Waar we hierboven keken naar de meest pure vorm van kaarslicht, zien we hier hoe decoratieve kaarsen gebruikt kunnen worden in meer sprekende kleuren. Op deze eetkamertafel is gekozen voor blauwe kaarsen. De kaarsen doorbreken het grijze interieur en fleuren het op. Een mooie en subtiele manier om kleur te geven aan je interieur. Grote voordeel van deze manier van sfeer brengen is dat je de decoratieve kaarsen in een handomdraai kan vervangen. Een kleine en goedkope verandering zorgt er dan voor dat je met gemak een andere uitstraling in huis hebt. 

Een persoonlijke noot

Ook bij onze vierde stop betreden we een huiskamer. Precies zoals bij de vorige zijn de decoratieve kaarsen hier op de keukentafel geplaatst. Een mooi bord met kaarsen die zowel in hoogte als in kleur verschillen. Waar hiervoor gekozen werd voor blauw, zien we hier een interessante mix van aardetinten. De kaarsen zorgen er in dit interieur voor dat er leven is, denk de kaarsen weg en deze ruimte zou een stuk sterieler ogen. De kleur van de decoratieve kaarsen ten slotte is slim gekozen, ze matchen mooi met zowel de bekleding van de stoelen en spiegelen bovendien de decoratieve lamp die boven de eettafel hangt. Een ruimtelijk ogende en romantische eetkamer is het gevolg.

Kaarsen in de zitkamer

In de ruimte waar we nu belanden, zo op het oog een Noord-Amerikaanse 'cabin', is het even zoeken naar onze decoratieve kaarsen. Het oog valt hier direct op de stevig brandende open haard. We moeten ons hoofd in de nek leggen om de kaarsen in deze zitkamer te ontwaren. Prachtig weggewerkt en sfeervol zien we ze hier terug als schijnbare hoofdverlichting. De lantaarn die hier, puur decoratief natuurlijk, het licht verspreid is een sfeervol voorbeeld van het inzetten van kaarslicht. 

Klein maar fijn

Restyling woonboerderij homify Landelijke slaapkamers

Waar we hiervoor steeds verschillende kaarsen bij elkaar zagen, is deze uitvoering meer subtiel. Eén decoratieve kaars kan net zoveel impact hebben als een hele schaal vol en dat zien we hier terug. Het is mooi om te zien hoe het subtiele licht van het kaarsje de ruimte opfleurt. Denk ook hier eens de kaars weg, een grijze en weinig opbeurende ruimte is het gevolg. Met de kaars erbij is deze ruimte rustgevend en zijn de grijstinten veel levendiger. Een inrichting als deze zou misstaan in een slaapkamer.

Klassieke kaarsen

Dutch Mountain, KRFT KRFT Moderne eetkamers

In deze moderne woning die interessant genoeg vrij klassiek is ingericht, zien we een mooi voorbeeld van het gebruik van een klassieke kandelaar. Ook hier worden de kaarsen, of in dit geval de kandelaar, gebruikt om extra sfeer te maken in het interieur. De gouden kleur van de kandelaar is een mooie finishing touch. De grootte van de kandelaar, een behoorlijk formaat wanneer je 'm afzet tegen de stoelen rond de tafel, is hier echt een statement.

Kaarsen op de slaapkamer

Ook de volgende ruimte in ons ideabook is een slaapkamer. Hoewel het qua styling mooi is, is het goed om even te bedenken hoe praktisch een dergelijke aankleding zou zijn. Kaarsen en vuur blijven in principe gevaarlijke producten en met het omslaan van een dekbed zit een gevaar in een klein hoekje. En toch zouden wij ook in deze slaapkamer de decoratieve kaarsen in de hoek niet willen missen. Met de katoentakken en het portret ernaast is dit een stilleven dat de sfeer van de slaapkamer mooi weet te versterken. Omdat in deze slaapkamer enkel witte decoratieve kaarsen gebruikt zijn, blijft het beeld rustig.

Kaarslicht in de badkamer

Marike Boll opbouwwastafel Marike Landelijke badkamers Kraan,Eigendom,Sanitair armatuur,Wasbak,Spiegel,Wastafel in de badkamer,Hout,Interieur ontwerp,Rechthoek,Grijs

Heerlijk relaxen in de badkuip wordt een compleet geluksmoment wanneer je kaarslicht aan de mix toevoegt. Een klassieke kandelaar als deze is dan een prachtige keuze. Decoratieve kaarsen in de badkamer zijn dan ook helemaal geen raar idee. Misschien is het zelfs een mogelijkheid om eens te kijken welke soort geurkaarsen ideaal zijn voor jou. Welke geur van de kaarsen bij jou past is natuurlijk strikt persoonlijk maar omdat de keuze zo enorm is is een zoektocht ongetwijfeld geen zinloze.

Kaarsenhouders in alle vormen

Deze kaarsenhouders uit de Braxton Home Collection verdienen een speciale vermelding in ons ideabook voor decoratieve kaarsen. Nu we verschillende huizen hebben bezocht om het gebruik van kaarsen te bekijken, wagen we ons aan een kleine trendvoorspelling. Waar vormgevers namelijk eerder volledig in de ban waren van de symmetrische inrichting, ook waar het decoratieve kaarsen aanging, zien we voor het decoratieve aspect van de binnenhuisarchitectuur steeds meer strakke organische vormen op de markt komen. Het asymetrische lijnenspel van de kaarsenhouders die we hier zien is daar een prachtig voorbeeld van. Moesten we een gooi doen naar wat de toekomst brengt, dan zetten wij ons geld op het strakker worden van dit asymetrische lijnenspel. Het gevolg zal een meer minimalistisch decor zijn waarbij vooral materialen de toon zullen zetten.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine