10 schoonmaaktips om het nieuwe jaar goed te beginnen | homify

10 schoonmaaktips om het nieuwe jaar goed te beginnen

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Elfa Deutschland GmbH Scandinavische badkamers
Loading admin actions …

Aan het begin van het nieuwe jaar maken de meeste van ons een lijstje met goede voornemens. Gezond eten, stoppen met roken, afvallen en meer sporten staan vaak hoog op de lijst. Dit zijn natuurlijk ook goede dingen om naar te streven. Helaas is gebleken dat we goede voornemens over het algemeen niet heel erg lang volhouden. Als je regelmatig in een sportschool sport, kun je dat met eigen ogen zien. In januari is het mega druk, maar na een aantal maanden neemt het aantal sporters zienderogen af. Een goed voornemen dat je niet vol hoeft te houden, maar gewoon een keer moet doen, is de grote schoonmaak. Nu de kerstboom het huis uit is en de oliebollen wat zijn gezakt, kun je de mogelijkheid aangrijpen om het huis eens van een grondige schoonmaakbeurt te voorzien. Er zijn namelijk van die schoonmaakklusjes die er anders nooit van komen, zoals het schoonmaken van je strijkbout of je wasmachine. Ook het reinigen van je tandenborstel en het grondig schoonmaken van de prullenbak zijn klusjes die je snel vergeet.

In dit Ideabook geven we je 10 schoonmaaktips om het nieuwe jaar goed te beginnen. Lees dus snel verder en ga vandaag nog aan de slag. Dan kun je meteen al een goed voornemen van je lijstje afstrepen. Beter kun je het nieuwe jaar niet beginnen toch?

Je tandenborstel schoonmaken of vervangen

Hertfordshire Home Alessandro Isola Ltd Moderne badkamers
Alessandro Isola Ltd

Hertfordshire Home

Alessandro Isola Ltd

Het is verstandig om je tandenborstel eens in de drie maanden te vervangen. Helaas is dit iets wat er wel eens bij inschiet. Als je jouw tandenborstel aan het begin van het nieuwe jaar vervangt, kun je makkelijk onthouden wanneer deze aan vervanging toe is. Tussendoor is het verstandig om je tandenborstel af en toe goed te reinigen. Dit doe je door je tandenborstel een half uurtje in een badje met azijn te laten staan, waarna je de borstel grondig naspoelt met water. Zo worden vrijwel alle bacteriën en ziektekiemen op je tandenborstel gedood.

De prullenbakken in huis eens goed schoonmaken

Je zou denken dat de prullenbakken in huis zelf niet vies worden, maar niets is minder waar. Ondanks dat je gebruikmaakt van vuilniszakken verzamelen honderden ziekteverwekkers zich in de vuilnisbakken in huis. Het is daarom aan te raden om de prullenbakken uit de keuken, badkamer en wc eens per maand schoon te maken. Spoel ze schoon met heet water en een desinfecterend middel dat de bacteriën doodt.

De kamerplanten afstoffen en schoonmaken

Leefgedeelte in Tetem Loft IAA Architecten Industriële woonkamers
IAA Architecten

Leefgedeelte in Tetem Loft

IAA Architecten

Je zou denken dat de enige zorg die kamerplanten nodig hebben het krijgen van water is. Helaas komt er iets meer bij kijken. Zonder dat het misschien altijd goed zichtbaar is zijn kamerplanten echte stofnesten. Tussen de blaadjes hopen zich grote balen stof op. Ga daarom eens in de zoveel tijd met een stofdoek langs al je kamerplanten. Stof ze voorzichtig en met een droge doek af. Je kamerplanten zullen weer glimmen als nooit tevoren.

Het stuur, dashboard en versnellingspook van je auto schoonmaken

Korven en haarden Gardeco Moderne garage
Gardeco

Korven en haarden

Gardeco

De auto wordt als het om schoonmaken gaat vaak vergeten. Naar de wasstraat willen we zo nu en dan nog wel eens gaan en ook voor het stofzuigen van de binnenkant nemen we wel eens de tijd. Het afstoffen en schoonmaken van het stuur, dashboard en de versnellingspook wordt daarentegen met regelmaat vergeten. Toch zijn dit plekken waar veel bacteriën zich ophopen. Leg daarom wat desinfecterende doekjes in je auto en neem het stuur, dashboard en de versnellingspook met regelmaat af. Heb je ook meteen iets om de tijd mee te doden als je stil staat in de file

De lampenkappen in huis afstoffen

De lampenkappen in huis zijn een echte stofvangers. Toch is de kans groot dat je ze niet wekelijks afstoft. Het is zo’n vergeten voorwerp waar je tijdens je rondje afstoffen gemakkelijk voorbij loopt. Begin het nieuwe jaar daarom goed met het afstoffen van de lampenkappen in huis. Eenmaal een keer gedaan merk je hoe snel je er eigenlijk mee klaar bent en kies je er vast voor om het voortaan wekelijks te doen.

Je Yogamat schoonmaken

Rotam vastgoed Mood Interieur Moderne fitnessruimtes
Mood Interieur

Rotam vastgoed

Mood Interieur

In het nieuwe jaar heb je vast het goede voornemen gemaakt om meer te gaan sporten. Nu je weer met regelmaat naar de sportschool gaat is het een goed idee om je Yogamatje schoon te maken. Zeker de onderkant van de mat zit na een tijdje onder de bacteriën. Koop een desinfecterende spray en spuit je matje hiermee in. Neem het vervolgens af met een vochtige doek en laat je matje drogen. Hierna kun je weer met een schoon matje naar de sportschool.

Je strijkbout grondig reinigen

Om ervoor te zorgen dat je kleding tijdens het strijken schoon blijft is het verstandig om je strijkbout eens in de zoveel tijd goed te reinigen. Om kalk en viezigheid van de onderkant te verwijderen zet je de strijkbout een half uurtje op een nat doekje met schoonmaakazijn, waarna je de onderkant afneemt met een vochtige doek. Als de strijkbout hierna nog niet helemaal schoon is, kun je het hele proces nog eens herhalen.

Je badkamer- en keukenkranen eens goed schoonmaken

Kranen in de keuken, badkamer en wc krijgen na verloop van tijd allemaal te maken met kalkaanslag. Zelfs als je ze wekelijks schoonmaakt is kalkaanslag op kranen bijna niet te voorkomen. Maak je kranen daarom eens in de zoveel tijd goed schoon met een schoonmaakmiddel tegen kalkvorming. Dan komt er daarna weer lekker schoon water uit je kranen.

De afstandsbedieningen reinigen

Een ander voorwerp dat tijdens de wekelijks schoonmaak veel wordt vergeten is de afstandsbediening. Toch is het aan te raden om hier eens een doekje met wat schoonmaakmiddel overheen te halen. Je hebt het apparaat namelijk nog al eens in je handen, waardoor ook de afstandsbediening na verloop van tijd vol bacteriën zit.

De wasmachine schoonmaken

Om schone kleding uit je wasmachine te krijgen, moet de machine zelf natuurlijk ook schoon zijn. Zeker nu we de was vaak op lage temperaturen draaien, is dat niet altijd het geval. Draai daarom eens in de zoveel tijd een programma op de hoogste temperatuur. Als je geen lege machine wilt draaien, dan kun je er lakens of handdoeken in doen.

Wil je meer weten over de grote schoonmaak? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Wat is jouw schoonmaaktip voor het nieuwe jaar? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!