Het opruimen van je kledingkast doe je aan de hand van deze 6 regels!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Het opruimen van je kledingkast doe je aan de hand van deze 6 regels!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
  door Lamco Design LTD,
Loading admin actions …

Het is echt een taak die je vaak weken voor je uit schuift, maar ondertussen is het iedere ochtend weer een frustratiepuntje: het opruimen en sorteren van je kledingkast. We weten allemaal dat de ochtend soms een chaotisch en haastig verloop kan hebben en wat is er dan vervelender dan het niet kunnen vinden van die ene pantalon of je favoriete top of shirt? 

In dit Ideabook hebben we 6 bruikbare tips om je kledingkast op te ruimen voor je op een rij gezet. We gaan je een eindje op weg helpen om je kledingkast zo optimaal mogelijk te sorteren en in te delen. Want wat is er tenslotte fijner dan een georganiseerde en overzichtelijke garderobekast? Bye bye stress en chaos in de ochtend! Met de tips, voorbeelden en ideeën in dit Ideabook ziet jouw kast er straks uit om in te shoppen! 

Kijk mee en laat je vooral inspireren! 

1. Items die niet meer bij je stijl passen doe je weg

 Kleedkamer door Campbell Watson,
Campbell Watson

Hangar Walk In Wardrobe by LEMA

Campbell Watson

Stap één van het opruimen van je kledingkast begint bij het leeghalen, maar we bedoelen dan ook écht leeg! Gooi alles op een grote stapel en pas al je items nog een keer aan voor de spiegel. Op basis van deze fitting session maak je drie stapels, namelijk: houden, doneren en weggooien. Tijdloze kleding die goed past en nog je stijl is leg je op de 'houden' stapel. Kleding die nog in goede staat is ,maar niet meer jouw stijl is, leg je bij de 'doneren' stapel. De kleding die door het vele dragen en wassen zijn pasvorm of kleur verloren is kun je natuurlijk weggooien. 

Houd je aan de regels! Kleding die je al een jaar niet gedragen hebt zul je hoogstwaarschijnlijk de komende tijd ook niet uit je kast pakken. Je mistte het toen niet, en dus ook niet als je het nu wegdoet. Wil je je kleding liever niet doneren? Dan zou je het ook voor een scherp prijsje verkopen! Een echte win-win, want het levert je een opgeruimde kast én geld op! 

2. Zorg voor een goede combinatie van planken en hangruimte

 Kleedkamer door Lamco Design LTD,
Lamco Design LTD

White walk in wardrobe

Lamco Design LTD

Als het goed is blijf je na stap 1 over met een kledingcollectie die in goede staat is en met items die je stuk voor stuk zal gaan dragen. Nu is het goed om te kijken of je genoeg ruimte in je kast hebt. Zorg voor een goede combinatie van planken en hangroedes. Jurken, jassen en pakken zijn kledingstukken die mooie blijven als je ze ophangt. Broeken en basics kun je prima vouwen en neerleggen. 

Op bovenstaande foto zie je een goed voorbeeld van een kast waarbij een combinatie van planken en hangruimte gecreëerd is. Je zou eventueel ook kunnen kiezen voor opbergboxen, manden of ladekasten voor het opbergen van sokken, ondergoed en accessoires. Heb jij binnen je kast niet de mogelijkheid tot het creëren van extra hang- of legruimte? Schaf in dat geval een kledingrek of ladekast aan en je probleem is opgelost! Een geheel nieuwe kast is echt niet perse nodig. Wil je echt een op maat gemaakte garderobekast? Dan zou je dit kunnen realiseren door de hulp van een professional in te schakelen. Je vindt ze heel gemakkelijk gewoon hier bij homify. 

3. Schoon, gestreken en netjes opgevouwen

Een belangrijk onderdeel van een opgeruimde kledingkast is de kleding zelf. Probeer ervoor te zorgen dat al je kleding schoon, gestreken en netjes opgehangen en/of gevouwen in je kast ligt of hangt. Kleding die je een enkele keer of een paar uur hebt gedragen hang je daarom liever apart, op een dressboy of een kledingrekje bijvoorbeeld. Zorg dat overhemden en blouses gestreken zijn zodat je ze direct aan kunt doen. Ook netjes gevouwen stapels dragen bij aan een overzichtelijke kast. Vind je dit lastig? Er bestaan online genoeg filmpjes die je hierbij kunnen helpen! 

4. Sorteer seizoensgebonden kleding en accessoires

Vanzelfsprekend draag je in de zomer andere kleding dan in de koudere jaargetijden. Waarschijnlijk geldt dit ook voor schoenen en accessoires. Om je kast georganiseerd te houden en snel bepaalde stukken te kunnen vinden kun je seizoensgebonden kleding sorteren. In de zomer leg je je gebreide truien en vesten achterin je kast en kun je dunne en luchtige kleren naar de voorgrond brengen. Simpele basis items kunnen het hele jaar door dus die kun je een centrale plek in je kledingkast geven. Denk aan jeans, t-shirts, leren jassen en colberts of blazers. 

Ook leuk: het voorbeeld op bovenstaande foto! Maak foto's van al je schoenen en berg ze op in simpele opbergboxen of schoenendozen. De polaroid plak je op de voorzijde van de doos zodat je in een oogopslag ziet welke schoenen waarin zitten. Niet alleen handig maar ook erg netjes! Wat vind jij van deze opbergoplossing?  

5. Hang gelegenheidskleding apart van je dagelijkse kleding

In je kledingcollectie bevinden zich vast en zeker items die je vaker draagt dan andere. Je doet er dan ook goed aan om je dagelijkse kleding apart te hangen van gelegenheidskleding. Een avondjurk of pak zul je hoogstwaarschijnlijk minder snel uit de kast trekken dan je lievelingsjeans of dat basic shirt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor sport- en vrijetijdskleding. Door gebruik te maken van deze verschillende secties in je kast heb je veel minder moeite om je favoriete stukken terug te vinden! 

Wil je meer mooie kledingkasten en walk-in closets zien? Neem dan zeker ook nog een kijkje tussen deze foto's. Je kunt gebruik maken van het filter om snel en gemakkelijk uit te komen bij voorbeelden die perfect aansluiten bij je persoonlijke smaak en stijl. 

6. Sorteer op soort, kleur of item

Een andere manier om je kledingkast optimaal te organiseren is door middel van het sorteren op kleur, soort of item. Op bovenstaande foto zie je hier een goed voorbeeld van. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om items op kleur te sorteren, zoals op de foto eerder in dit Ideabook. Een andere manier zou kunnen zijn het sorteren op basis van items: tassen bij tassen, platte schoenen bij platte schoenen, nette schoenen ook weer apart. De keuze is aan jou! 

Met deze foto zijn we ook alweer aan het einde van dit Ideabook gekomen. We hopen dat jij met behulp van alle tips en voorbeelden thuis lekker aan de slag kunt gaan met het opruimen van je eigen kledingkast. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Een tijdje geleden publiceerden we dit Ideabook, je vindt hier meer inspiratie over het creëren van de perfecte inloopkast! 

Heb jij nog aanvullende tips voor het opruimen van je kledingkast? Laat het ons weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!