Je balkon: de luxe van binnen, maar dan buiten | homify

Je balkon: de luxe van binnen, maar dan buiten

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
villa Almere Overgooi Florian Eckardt - architectinamsterdam Moderne balkons, veranda's en terrassen
Loading admin actions …

Een balkon is een prachtige luxe omdat je het zitgenot van binnen naar buiten kan halen om vervolgens te relaxen in de frisse lucht. Wij zetten een aantal mogelijkheden voor het stylen van je balkon op een rijtje. Van volledig luxe ingericht tot minimalistisch en modern. Ook de groene opties voor het inrichten van je balkon mogen natuurlijk niet ontbreken. Kijk met ons mee naar de mogelijkheden van het inrichten van jouw eigen paradijsje.

Een luxe penthouse balkon

We trappen af met deze luxe versie van een fiks penthouse balkon. Vol afgunst lopen we hier rond en genieten we van het uitzicht. Ideaal is bij dit balkon dat je het op frisse avonden of tijdens een fikse regenbui volledig af kan sluiten. De ramen die we hier rondom geplaatst zien, zijn makkelijk te openen en opzij te schuiven waarbij je enkel de balustrade overhoudt. Vrij zicht op de onderliggende stad maakt dit balkon natuurlijk letterlijk en figuurlijk onbetaalbaar. De inrichting van dit luxe balkon, compleet met Perzisch tapijt, laat niks te wensen over. Voorzien van verschillende ligstoelen zien wij ons hier al hele dagen genieten van cocktails en zonneschijn. 

Een groen balkon

Ook op dit balkon is gebruik gemaakt van verticaal groen. Hier heeft iemand met groene vingers zich volledig uitgeleefd en zijn er zelfs verschillende planten gebruikt. Interessant om te zien is dat het hier, op basis van onze beperkte kennis, voornamelijk schaduwplanten betreft. Het soort planten dat je op je balkon gebruikt is natuurlijk een punt om rekening mee te houden. Kijk dus goed op welke muur van je balkon je de planten bevestigd, een muur op het zuiden vraagt om andere planten dan een schaduwrijke balkonmuur.

Loungen op je balkon

Groen van jaloezie vertrekken we naar onze volgende bestemming. Dit balkon is iets meer bescheiden ingericht, maar daardoor niet minder aanlokkelijk. Het gebruik van de schommelstoel en de groene inrichting maken dit balkon een prachtige plek om een middagje te vertoeven. Het gebruik van de planten, horizontaal zodat er zo min mogelijk van de toch al schaarse balkonruimte verloren gaat, is een aanrader. Met aan de ene kant het sfeervolle van beplanting en anderzijds het functionele behoud van ruimte, zien we deze groene oplossing ook bij andere balkons terug.

Een balkon in het klein

En zo vertrekken we van de luxe en groene balkons naar de kleinere versies die we door heel de wereld vinden. Niet iedereen heeft de beschikking over een enorm penthouse, sterker nog, de meeste mensen in onze Westerse wereld wonen in een rijtjeshuis en ook daar is gelukkig mooi gebruik te maken van een prachtig balkon. Zo zien we hier terug hoe je met een beetje vindingrijkheid een geheel eigen draai aan je balkon geeft. Het gebruik van een statement stuk bijvoorbeeld, we zien hier een hangstoel terug, is een fijne manier om van zelfs het kleinste balkon een eigen plek te creëren. Met de ramen open is dit balkon ongetwijfeld een heerlijke plek om een aantal uren in de zon door te brengen.

Een tuin op grote hoogte

Complete terras make-over House of Green Moderne balkons, veranda's en terrassen
House of Green

Complete terras make-over

House of Green

Onze laatste groene stop voordat we verder gaan naar andere opties voor je balkon is deze wilde daktuin. De natuur krijgt hier, althans zo lijkt het, de vrije hand. Hoewel er weinig ruimte is op dit balkon, een veelvoorkomend probleem waar we in dit ideabook ook nog op ingaan, is er onder de overkapping vast nog ruimte voor het creëren van een zitplek. Dit groene balkon is een prachtig voorbeeld van het genieten van  weelderig groen in een stedelijke omgeving. Aanrader is, en mogelijk is dat op dit balkon ook de bedoeling, van je balkon gebruik te maken om wat kruiden te laten groeien. Munt bijvoorbeeld is makkelijke gast in de tuin en is ideaal te verwerken in gerechten en natuurlijk in verse muntthee.

Een balkon in het klein II

Ook op dit balkon is er aan inventiviteit geen gebrek. De ruimte daarentegen is beperkt en dus is er gekozen voor een klein klaptafeltje met geweldige gele stoelen. Ook weer een statement, precies zoals we hierboven zagen. Mooi om te zien is ook hoe de buitenruimte hier betrokken wordt bij de binnenruimte. Het ophangen van een schilderij is leuk gedaan. Op die manier heb je, vooral met de deuren open, het idee dat het balkon deel uitmaakt van  je interieur.

A room with a view

Royaal balkon met glazen balustrade Buys Glas Moderne balkons, veranda's en terrassen
Buys Glas

Royaal balkon met glazen balustrade

Buys Glas

Nu we ook de kleine balkons bezocht hebben, is het tijd om vergezichten te schetsen. In dit geval vrij letterlijk, want met een dergelijk uitzicht is het woord 'balkon' mogelijk niet eens meer de juiste omschrijving. Wat we met dit ruime terras aan het water willen laten zien, is eigenlijk vooral de gebruikte lamp. Dit soort lampen die in eerste instantie ontworpen lijken te zijn voor gebruik in de woonkamer, maken hun opmars waar het op buitengebruik aankomt. Niet alleen verlichting op het balkon, ook het soort meubels dat gebruikt wordt op grote hoogte, veranderd van stijl. Hieronder nog een mooie voorbeeld voor meubels op het balkon.

Een balkon naar eigen smaak

Met deze foto, enigszins een buitenbeentje in deze balkonserie, willen we je laten zien hoe de vorm van een balkon de architectuur van een huis kan versterken. De organische vormen die hier gebruikt zijn, geven het huis een speels gevoel. Dit is een huis waarin geleefd mag worden, een balkon waarop gelachen en genoten mag worden. Waar andere balkons vaak een vierkant blok vormen, is dat zeker niet iets om consequent aan vast te houden. Die overtuiging zien we in dit balkon terug.

Een vloerkleedje op je balkon

Dakterras.nl project Amsterdam Oud-Zuid Dakterras.nl Mediterrane balkons, veranda's en terrassen
Dakterras.nl

Dakterras.nl project Amsterdam Oud-Zuid

Dakterras.nl

Op dit balkon zien we de trend die we hierboven al beschreven ideaal onderstreept. Van een vloerkleed tot een bijzettafeltje, een poef en zelfs een loungebank, inmiddels is het allemaal op de markt om ook in de open lucht gebruikt te worden, een aantal andere voorbeelden vind je trouwens hier. De inrichting van je balkon is hiermee bijna gelijkwaardig aan de inrichting van je huis en daarmee net zo persoonlijk. De lichte kleuren waarvoor op dit balkon gekozen is, maken het geheel extra zonnig. Afgemaakt met de planten, die  hier bijna een bijrol lijken te spelen, is het balkon bijna een extra kamer te noemen.

Lekker spelen op je balkon

En wie zegt eigenlijk dat je in die extra ruimte alleen maar mag praten en relaxen? Een golfparcours is natuurlijk minstens zo makkelijk aangelegd. Wij moesten zelf enigszins gniffelen om deze foto, maar het laat eigenlijk vooral zien hoe veelzijdig jij je balkon in kan richten. Kies je voor groen, voor een extra ruimte om te loungen of voor het beoefenen van je hobby? Op een balkon kan het gewoon allemaal, en met enige moeite en inzet kan het bovendien allemaal naast of na elkaar bestaan.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!