Go natural! Zo richt je je huis in met natuurlijke materialen | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Go natural! Zo richt je je huis in met natuurlijke materialen

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Paulton's Peppa Pig Scandinavische van BBS Green Roofing Scandinavisch
Loading admin actions …

Wie wel eens in een blokhut in het bos heeft geslapen kent het gevoel: het heerlijke, warme, natuurlijke, behaaglijke gevoel van het hout waardoor je veel meer verbinding voelt met de omgeving. Het is eigenlijk net als met kleding van natuurlijke materialen: je voelt je prettiger en het biedt veel meer comfort. Dat komt omdat hout een natuurlijk materiaal is dat ventileert, warmte doorgeeft, een veel betere akoestiek biedt en vocht opneemt. En dat geldt niet alleen voor hout. Vrijwel alle natuurlijke materialen kennen eenzelfde soort werking waardoor het fijner aanvoelt en een prettiger leefatmosfeer biedt. Met het brede scala aan materialen dat tegenwoordig verkrijgbaar is, kun je je huis ook volledig met natuurlijke materialen bouwen. En wanneer je al een huis hebt dan kun je veel natuurlijke materialen toevoegen waardoor de leefatmosfeer aanzienlijk verbetert. In dit artikel vind je een overzicht en beschrijving van de beschikbare natuurlijke materialen en de eventuele voor- en nadelen. Lees mee hoe jij ook jouw huis natuurlijker kunt maken!

Natuurlijke vloer

Een warme vloer bij de openhaard Landelijke muren & vloeren van Nobel flooring Landelijk
Nobel flooring

Een warme vloer bij de openhaard

Nobel flooring

De vloer is natuurlijk een belangrijke sfeermaker waarmee je een mooie warme uitstraling en extra wooncomfort kunt toevoegen door het gebruik van natuurlijk materiaal. Voor de vloer zijn er veel natuurlijke materialen te verkrijgen die we al kennen zoals natuursteen en hout. Maar we zien ook een aantal nieuwe ontwikkelingen en materialen. Een nieuwe trend is bijvoorbeeld de vloer gemaakt van natuurlijk bamboehout. Heb je graag iets zachts en warms onder je voeten dan is er ook een ruime keuze aan natuurlijke 100% katoenen of wollen vloerbedekking maar ook kokos, rubber, kurk, jute of sisal. En wist je dat ook linoleum 100% natuurlijk is? De nieuwe varianten tapijt zijn bijvoorbeeld papier- en zeegrastapijt. Het papieren tapijt bestaat uit vochtige papierstroken voorzien van een waslaagje. Het resultaat is een antistatisch, slijtvast en brandveilig tapijt. Een papieren tapijt is daardoor ideaal voor mensen met allergieën. Bij zeegrastapijt worden de vezels van zeegras (gewonnen uit zee-algen) tot een harde draad gesponnen, dat tot tapijt geweven wordt. Zeegras is ongevoelig voor vocht en is daardoor zeer onderhoudsvriendelijk en overal toe te passen in huis. Denk naast tapijt ook aan natuurlijk isolatiemateriaal voor onder de vloer, in de kruipruimte en de spouwmuur. Je zou dit waarschijnlijk niet verwachten maar de dikkere natuurlijke dakisolatieplaten zijn vaak ook prima geschikt als onderlaag voor je vloer en isoleren ook veel beter. Wil je graag meer natuurlijke vloeren zien? Kijk dan hier voor meer voorbeelden.

Natuurlijk dak

Paulton's Peppa Pig Scandinavische van BBS Green Roofing Scandinavisch
BBS Green Roofing

Paulton's Peppa Pig

BBS Green Roofing

Met uitzondering van het rieten dak zijn de meeste bestaande daken in Nederland niet 100% natuurlijk. Alhoewel zo’n rieten dak er prachtig uitziet in een boerderijlandschap is dit meestal niet waar we voor kiezen. De meeste daken in ons land bestaan uit een frame van balken voorzien van een isolatielaag en afgedekt met dakpannen of bitumen. In andere landen zien we wel veel volledig natuurlijke daken zoals bijvoorbeeld daken van palmbladeren, turf, bamboe, stro, stenen, zeegras en Cedar houtpanelen. In Nederland gelden echter andere eisen ten aanzien van daken vanwege ons klimaat en de bouweisen. Wil je wat meer natuurlijke ingrediënten toevoegen aan je huidige dak dan is er een aantal ecologische mogelijkheden. Allereerst is er het bitumen dak met Noxite laag. Deze speciale laag die op het dak wordt aangebracht reinigt de lucht van vervuilende stoffen en maakt de lucht die je inademt dus zuiverder. Het is een natuurlijke oplossing die toepasbaar is op alle daken. Een andere mogelijkheid is bitumenrecycling. Hierbij worden de bitumen van het dak oneindig hergebruikt. Er hoeft dus minder te worden geproduceerd waardoor er weer CO2 wordt bespaard. En uiteraard is er ook het groendak. Met Sedum of gras op het dak gaat je huidige dak langer mee, het biedt extra isolatie en verbetert de akoestiek. De beplanting zorgt voor meer groen in de omgeving en een betere luchtkwaliteit. Een groendak is bovendien onderhoudsarm en kan met een goede drainage wel dertig jaar meegaan. De kosten vallen mee. Deze liggen gemiddeld rond de 30 euro per m2. En los van al deze voordelen ziet het er natuurlijk prachtig uit zo’n groen landschap waar je op uitkijkt! Een nieuwe ontwikkeling in bouwmaterialen die nog niet in Nederland wordt toegepast is hennep (hempcrete). Van dit materiaal worden platen en bakstenen gemaakt waarmee ook volledig natuurlijke daken kunnen worden gemaakt. Wil je je dak verbouwen of vernieuwen dan is het handig om hiervoor een expert in te schakelen. 

Natuurlijke isolatie

Artists' studio with green roof Moderne tuinen van Organic Roofs Modern
Organic Roofs

Artists' studio with green roof

Organic Roofs

Een goede toevoeging om je dak natuurlijker te maken is natuurlijke isolatie. Zoals we al bespraken is een groendak al een vorm van natuurlijke isolatie op zich. Kies je niet voor een groendak maar wil je je bestaande dak met natuurlijk materiaal isoleren dan levert luchtdicht isoleren veel comfort en geld op. Ondanks dat Nederland zo’n ‘groen’ land is, wordt natuurlijke isolatie hier veel minder toegepast dan in andere landen. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat in ons land weinig in eigen beheer wordt gebouwd en de materialen en voordelen van natuurlijke isolatie nog vrij onbekend zijn. Natuurlijke isolatie heeft echter veel te bieden: het kent een betere luchtdichtheid en dampregulatie waardoor het beter isoleert, veel beter ventileert, vocht opneemt en daarnaast biedt het veel meer wooncomfort. Bovendien verbetert de akoestiek ook aanzienlijk met natuurlijke isolatie. Er zijn veel verschillende natuurlijke materialen verkrijgbaar. We bespreken de belangrijkste vier: vlas, katoen, houtvezel en hennep.

Vlas is een materiaal dat twintig procent van het eigen gewicht aan vocht kan opnemen en weer afgeven wat een gunstig effect heeft op het binnenklimaat. Vlaswol is vanuit milieu- en gezondheidsoogpunt de beste keuze qua natuurlijk materiaal. Isolatiemateriaal van katoen wordt gemaakt van tweedehands kleding. Katoen heeft een sterk vocht regulerende werking waardoor het meer warmte kan opslaan. Vergeleken met vlas en houtvezel is het materiaal ook akoestisch beter. Het is echter minder geschikt voor vochtige ruimtes. Houtvezelisolatie beschermt ook tegen de hitte in de zomer, heeft een uitstekende geluidsisolatie en reguleert de vochtigheidsbalans van de constructie. Het is een zuiver natuurproduct gemaakt van houtresten zonder toevoeging van schadelijke stoffen. Hennep ten slotte is een veelzijdige en snel groeiende plant. Door deze snelle groei krijgt onkruid geen kans waardoor er nauwelijks bestrijdingsmiddelen hoeven te worden gebruikt. Tijdens de groei zuivert hennep ook de lucht. Door met hennep te isoleren bespaar je dus niet alleen energie maar het geeft ook een aangenaam en gezond binnen- en buitenklimaat. Wanneer je je dak isoleert met natuurlijke isolatie dien je ook een dampscherm te plaatsen om te voorkomen dat inwendige condensatie in het nieuwe isolatiemateriaal gaat zitten. Een natuurlijke variant is hier het dampopen dampscherm. Een dak isoleren is kostbaar maar er zijn allerlei subsidies te verkrijgen dus verdiep je eerst in deze mogelijkheden alvorens je aan de slag gaat. Voor het isoleren van een zolderdak van 70 m2 ben je tussen de 1000 en 4500 euro kwijt. Je bespaart echter rond de 30% op de stookkosten en krijgt vaak subsidie dus een deel kun je weer terugverdienen.

Natuurlijke muur

Natuurlijke verf of stuc voor op de muur wordt gemaakt van natuuringrediënten zoals krijt en lijnolie. Dat is gunstig tijdens de productie, bij de afbraak maar vooral voor de omgeving en je gezondheid.Terwijl je werkt met natuurlijke verf en er dagelijks in leeft, adem je geen giftige stoffen in en kom je niet in aanraking met oplosmiddelen. Dit, terwijl de niet natuurlijke varianten altijd chemische stoffen blijven afgeven die je dus ook blijft inademen. Een prachtig natuurlijk product dat hierboven te zien is op de foto en dat een mooie natuurlijke sfeer toevoegt aan je huis is leem. Dit is een klei-achtig materiaal van poeder dat wordt aangemaakt met water en als stucwerk wordt aangebracht op de muur. Leemstuc is er in prachtige aardetinten en geeft een warme en ademende sfeer aan een ruimte. Leem is tegenwoordig niet alleen als stuc verkrijgbaar maar ook als verf. Naast leem is er ook kalkverf en minerale verf als natuurlijke variant. Kalkverf wordt gemaakt van zeer zuivere kalksteen uit de Zwitserse Alpen via een techniek die al door de Romeinen werd toegepast voor hun beroemde frescoschilderingen. Minerale verf bestaat uit kleine deeltjes van kiezels en zand. Deze verf heeft 'ademende' en vochtregulerende eigenschappen en draagt dus bij aan een gezonder, aangenamer én kleurrijker binnenklimaat. Het  is reukloos, emissie- en oplosmiddel vrij. Met natuurlijke verf of stuc ontstaan 'ademende' en dampregulerende oppervlaktes die bijdragen aan een gezonder en aangenamer binnenklimaat. Naast deze speciale verfsoorten zijn de gewone muurverven ook in ecologische varianten of op waterbasis verkrijgbaar.

Natuurlijk textiel

Appartement Stuttgart Moderne slaapkamers van Yeh Design Modern
Yeh Design

Appartement Stuttgart

Yeh Design

We kennen dit gevoel al van kleding: Een natuurlijk katoenen kledingstuk voelt veel prettiger aan dan synthetisch materiaal. Het ademt, laat lucht door en neemt beter vocht op. En dat geldt natuurlijk ook voor textiel in huis. Een belangrijke ruimte waar je veel leefcomfort kunt toevoegen met natuurlijke materialen is de slaapkamer. Een heerlijk luxueus donzen of zijden dekbed en zacht katoenen beddegoed. Daar slaap je als een royalty onder. Wie nog meer comfort wil toevoegen kan ook een zijden dekbedovertrek aanschaffen. Een gevoel van baden in ongekende luxe! Naast de slaapkamer vormen ook de gordijnen een omvangrijk onderdeel van de oppervlakte in huis. Natuurlijk materiaal zal hier dus zeker een merkbaar verschil opleveren. Ben je bang voor verkleuring of krimp dan kun je ook kiezen voor een menging van natuurlijk en synthetisch. En denk bij het aanschaffen van natuurlijk textiel ook aan het linnengoed, de kussens en plaids van katoen, linnen of zijde.

Natuurlijke accessoires

Dit is één van de belangrijkste trends van het moment: de natuur binnenhalen in je huis. Binnen dit thema is er dus ook van alles te vinden aan nieuwe ideeën en accessoires. Onder het subthema groen zien we prachtige groene plantschilderijen met echte levende planten aan de muur die de ruimte een tropisch effect geven, terraria gevuld met planten en allerlei vormen aquaponic glazen vaasjes die je gevuld met plantjes zwevend of als mobile kunt ophangen voor het raam. Of een holle boomstaam gevuld met planten als lamp boven de eetkamertafel. Het zijn dus de bekende kamerplanten maar in een nieuwe, originele vorm. Veel groen in huis is dus het motto. Het staat niet alleen leuk maar zorgt ook voor een betere leefkwaliteit omdat planten de lucht ook zuiveren. Naast groen zien we veel houten accessoires gemaakt  van ruw hout. Bijvoorbeeld een grote verdroogde boom in de woonkamer, boomstamtafels maar ook krukjes of kaarsenhouders en lampen gemaakt van boomstam. Deze houten accessoires geven samen met het groen een warme, levendige en natuurlijke sfeer aan je woonkamer. Ze combineren goed met neutrale basistinten als wit, crème of grijs. Lees ook dit leuke artikel over hoe je de natuur in huis haalt.

Welke natuurlijke ingredienten heb jij toegevoegd aan je huis?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!