Schilder de buitenkant van je huis als een professional | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Schilder de buitenkant van je huis als een professional

TILL BEHNE TILL BEHNE
The Inn at John O'Groats van GLM
Loading admin actions …

De gevel van je huis is een soort visitekaartje. Het is de eerste indruk die mensen van je huis krijgen. En het is altijd fijn als de eerste indruk goed is. Dus is het zaak de buitenkant van je huis goed te verzorgen. Een onderdeel daarvan is het zo nu en dan schilderen van de gevel. Een likje verf op z’n tijd doet wonderen. Nu kun je het schilderwerk natuurlijk uitbesteden, maar dat kost al snel een paar duizend euro. Doe je met dat geld liever andere dingen, kun je natuurlijk zelf de kwast en verfroller ter hand nemen. Voordat je dat doet moet je echter wel een paar dingen weten. In dit Ideabook lees je stap voor stap wat je moet doen om de buitenkant van je huis er weer strak uit te laten zien.

Verf opties en prijzen

The Inn at John O'Groats van GLM
GLM

The Inn at John O'Groats

GLM
GLM
GLM

Er zijn verschillende soorten buitenverf voor de gevel van je huis. De twee meest gebruikte soorten zijn een waterverdunbare acylverf, of een met terpentine verdunbare alkydharsverf. Ga je het huis voor de eerste keer schilderen, kun je allebei de verfsoorten kiezen. Al is met het natte klimaat in Nederland de acylverf een minder goede optie. Is je huis ooit al eens geschilderd moet je goed opletten welke verfsoort is gebruikt. Je kan namelijk wel met acylverf over alkydharsverf schilderen. Andersom pakt vaak minder goed uit. Acylverf droogt ook sneller tijdens het schilderen en dat levert vaak een minder mooi resultaat op. Prijzen van verschillende verfsoorten lopen uiteen, maar over het algemeen geldt dat je vaak beter voor een kwalitatief betere verf kunt kiezen. Deze zijn vaak wat duurder maar geven meestal wel net een beter resultaat.

Voorbereiden muur

Voor het beste resultaat is het belangrijk dat de muur die je gaat schilderen goed schoon is. Is deze erg vies kun je de muur grondig schoonmaken met een hogedrukreiniger. Stof kan je verwijderen met een zachte borstel. Het is aan te raden alle voegen even na te lopen. Zijn ze erg brokkelig, kun je ze beter uitkrabben en repareren met snelcement. Deze is over het algemeen binnen twintig minuten droog. Als de muur helemaal schoon en gaaf is, kan er geschilderd worden. Een muur van onbehandelde baksteen moet eerst bewerkt worden met een voorstrijkmiddel. Dat verhelpt de zuigende werking van de steen en dat scheelt een hoop verf. Laat het voorstrijkmiddel minimaal 12 uur drogen.

Afplakken

van homify Klassiek Hout Hout

Als het echte schilderwerk gaat beginnen, moet je zorgen dat je alleen op de muur schildert en niet bijvoorbeeld op de kozijnen. Het is dus zaak om kozijnen en ander houtwerk af te plakken met schilderstape. Dat is even een klusje, maar je zult er geen spijt van krijgen. Verf van de kozijnen krabben is nog veel meer werk namelijk. Het is ook aan de raden de grond af te dekken met bouwfolie. Dat beschermt de kwast als je de onderste laag aan het schilderen bent. Maar ook als je kwast of roller een keer per ongeluk valt. Daarnaast beschermt het de tuin of stoep nog tegen spetters. Ruwe ondergronden zijn lastig met tape af te plakken. In dat geval kun je een verfschild gebruiken, dat is een harde plastic spatel met een scherpe afgeschuinde rand.

Gebruik een roller en kwast

Green Retrofit, Lambourn Road Moderne huizen van Granit Architects Modern
Granit Architects

Green Retrofit, Lambourn Road

Granit Architects

Als alle voorbereidingen zijn gedaan, kan het echte werk beginnen. Voor de moeilijke hoekjes en de stukken waar je met de roller niet bij kan, kun je een kwast gebruiken. Omdat je een redelijk groot oppervlak gaat schilderen is het een idee om dat grote oppervlak te verdelen in kleinere stukken van ongeveer een vierkante meter. Dat is een stuk overzichtelijker.

Schilder van boven naar beneden

Schilder altijd van boven naar beneden en van links naar rechts. Ook is het een idee om de onderste 30 centimeter van de muur in een donkere kleur te schilderen. Op zo’n donkere spatlaag zijn modder en aarde die na een regenbui tegen de muur spatten minder zichtbaar.

De kans is groot dat je een ladder nodig hebt tijdens het schilderen. Denk erom dat veilig te doen. Veel klusongelukken gebeuren bij het gebruik van een ladder. Zorg dat deze stevig staat en dat je de ladder regelmatig verplaatst. Als je je op de ladder te veel moet strekken, is de kans om te vallen groter.

Niet in de volle zon

Single Family House in Heppenheim, Germany Moderne huizen van Helwig Haus und Raum Planungs GmbH Modern
Helwig Haus und Raum Planungs GmbH

Single Family House in Heppenheim, Germany

Helwig Haus und Raum Planungs GmbH

De beste periode om de gevel van je huis te schilderen is tussen april en oktober. Dan is het weer ideaal voor een goed resultaat. Bij een temperatuur tussen de 10 en de 25 graden droogt de verf goed op. Verder is het aan te raden ‘achter de zon aan’ te werken: je begint met het schilderwerk waar de zon die dag al geweest is. Schilderen in de volle zon zorgt dat verf opwarmt en het oplosmiddel in de verf te snel verdampt.

Heb je de smaak te pakken en en wil je meteen ook de binnenkant van je huis schilderen? Lees dan dit Ideabook even. Inspiratie voor een mooie gevel kun je hier opdoen.

Durf jij het aan de gevel van je huis zelf te schilderen? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!