6 slimme tips om de uitstraling van je sauna te verbeteren!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

6 slimme tips om de uitstraling van je sauna te verbeteren!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Spa door schulz.rooms,
Loading admin actions …

Ben jij de gelukkige eigenaar van een (privé) sauna? Of ga je binnenkort verhuizen of renoveren en ga je een sauna creëren? Dan is dit Ideabook zeker iets voor jou! Sauna's worden over het algemeen vervaardigd uit een combinatie van hout en glas, maar je kunt natuurlijk flink uitpakken door er op je eigen manier stijl en sfeer aan toe te voegen. 

Hoe richt je een sauna stijlvol in? En hoe ziet een traditionele sauna eruit? In dit Ideabook hebben we de mooiste voorbeelden voor je op een rij gezet, daarnaast delen we ook een aantal bruikbare tips om je een eindje op weg te helpen. Na het lezen van dit Ideabook zul jij vast en zeker aan de slag kunnen met het ontwerpen en realiseren van de perfecte sauna voor in jouw huis. Laat je nu eerst inspireren door onderstaande voorbeelden en ideeën. 

Kijk je met ons mee?

Creëer sfeer een gezelligheid

Woonvilla Blaricum:  Spa door Kabaz,
Kabaz

Woonvilla Blaricum

Kabaz

Het gezellig maken van een sauna, het klinkt lastiger dan dat het daadwerkelijk is. Natuurlijk kun je in de sauna zelf niet veel doen, behalve het zorgen voor voldoende ruimte en de nodige verlichting. De directe ruimte om je sauna heen kun je wel helemaal naar eigen smaak inrichten. Verlichting is een belangrijk element wanneer het aankomt op het creëren van sfeer, hierover lees je verderop in dit Ideabook meer. Voor nu richten we ons eerst op de nodige meubels, decoratie en accessoires. Denk bijvoorbeeld aan het realiseren van een warme, knusse maar ook frisse sfeer door het toevoegen van wit en hout. Ook textiel kan een grote aanwinst zijn. Kies niet alleen voor een mooie badmat maar denk ook aan warme badjassen en zachte handdoeken. Wist je trouwens dat geuren ook van invloed zijn op je gemoedstoestand? Voeg daarom wierookstokjes of geurkaarsen toe voor een aangename en ontspannende sfeer. 

Wil jij meer creatieve oplossingen voor de ongebruikte zolder zien? Onlangs publiceerden we dit Ideabook, het staat vol inspirerende ideeën om je zolder optimaal in gebruik te nemen. Neem zeker even een kijkje!

Het maken van een lichtplan

In de sauna kun je zorgen voor een gezellige sfeer door het creëren van een goed lichtplan. De verlichting in je sauna kan de persoonlijke, ontspannen sfeer namelijk sterk beïnvloeden. Je zal het misschien niet verwachten, maar er zijn heel wat verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan verlichting met lampenkappen van hout, geheel passend binnen de traditionele stijl van je sauna. Je zou ook kunnen kiezen voor verlichting in verschillende kleurtinten voor een dynamische en unieke look. Hierdoor kun je de sfeer in je sauna keer op keer aanpassen, afhankelijk van waar jij op dat moment zin in hebt! Daarbij komt ook nog de optie van het toepassen van lichttherapie: De bedoeling hiervan is om lichaam, ziel en geest in harmonie te brengen. Groen werkt bijvoorbeeld ontspannen,  rood juist stimulerend en opwekkend en zorgt geel voor een onbezorgd gevoel. 

Vind je het lastig om zelf het lichtplan te creëren? Dan is het zeker een goed idee om de hulp van een professional in te schakelen. Ze kunnen je niet alleen helpen bij het in kaart brengen van je wensen en behoeften, ook kunnen ze een steentje bijdragen aan de uitvoering van het project. Je vind ze heel gemakkelijk, gewoon hier bij homify. 

Veiligheidsvoorschriften voor de verlichting

Ga je zelf aan de slag met het maken van een lichtplan voor in je sauna? Verdiep je dan van tevoren goed de veiligheidsvoorschriften waaraan lampen moeten voldoen. Je wilt gedurende het gebruik namelijk niet tegen onaangename verrassingen aanlopen. Je kunt je vragen altijd stellen aan professional, dit raden we zeker aan om extra kennis te vergaren! De verlichting in je sauna moet namelijk bestendig zijn tegen de warmte en het hoge vochtniveau. Dit geldt voor zowel de sfeerverlichting als de functionele verlichting. Naast veilige sfeerverlichting zou je er bijvoorbeeld ook voor een infrarood sauna kunnen kiezen. Hierbij kun je weer kiezen voor korte golf of lange golf cabines. Ga jij liever voor een traditionele Finse sauna ervaring? Lees dan snel verder! 

Traditionele stijl

Het verschil tussen een infraroodsauna en een traditionele Finse sauna ligt hem vooral in het feit dat bij een Finse sauna de focus ligt op het zweten, de huid overmatig laten transpireren voor een ontgiftend en reinigend effect. De bloedsomloop en weerstand wordt verhoogd door het afwisselen van warmte en kou, waardoor dit ook een dagdeel-vullend ritueel kan zijn. 

Een infrarood sauna daarentegen is vooral gericht op het ontspannen van de spieren waarbij de temperatuur ook minder hoog is. Dit zorgt er ook weer voor dat deze sauna vlotter in gebruik is omdat hij sneller op temperatuur kan worden gebracht. Deze verschillende typen sauna's brengen vanzelfsprekend ook beiden een andere inrichting en sfeer met zich mee. Waar zou jij voor kiezen?

Het kiezen van de juiste materialen

 Turks stoombad door Steam and Sauna Innovation,
Steam and Sauna Innovation

Effegibi Topkapi Steam Room

Steam and Sauna Innovation

Het kiezen van de materialen zorgt ervoor dat je sauna een bepaalde uitstraling krijgt. We noemden het eerder al even kort: een sauna zelf heeft natuurlijk een praktische functie en door de warmte en het vochtgehalte is er vrij weinig dat je aan verdere decoratie kunt doen. De elementen die, naast verlichting, sfeerbepalend zijn, zijn de indeling en de gebruikte materiaalsoorten. Kies jij voor de sauna in traditionele stijl? Ga dan voor hout in een naturel kleur, zoals je ze ook kent van de grotere spa's en sauna's die je wellicht wel eens bezoekt. Zorg, als er ruimte is, voor voetenbankjes en ook hoofdsteunen mogen ook zeker niet ontbreken. Liever wat moderner? Ga dan voor een mix van hout, natuursteen en glas! De keuze is aan jou! 

Meer voorbeelden van spa's en sauna's bekijken? Scroll dan ook nog even langs deze foto's. Wie weet kom je nog meer ideeën tegen om thuis te kopiëren! 

Eén- of tweepersoons sauna

Prins Hendrikstraat:  Badkamer door De Werff Architectuur,
De Werff Architectuur

Prins Hendrikstraat

De Werff Architectuur

Geen ruimte voor een grote sauna, zoals die we in dit Ideabook voorbij zagen komen? Wees niet getreurd! Ook in kleinere badkamers kun je prima een sauna realiseren! Wist je dat er zowel één- als tweepersoons sauna's bestaan? Goed, je kunt hier niet languit in liggen, maar dat nemen we dan maar even voor lief. Ga bijvoorbeeld voor een variant met een (deels) glazen ombouw. Zo lijkt de sauna ruimer, want bij houten wandbekleding kan het nog wel eens voorkomen dat de muren op je af komen. Wanneer je zorgt voor een indeling waarbij je met je neus richting de deur zit heb je bovendien helemaal geen last van het feit dat je in een kleine ruimte zit. Op deze manier kun je toch nog genieten van je eigen privé sauna! 

Kijk eens naar de mogelijkheden voor bij jouw thuis. Waar een wil is, is tenslotte altijd ook een weg! 

Heb jij genoeg inspiratie opgedaan in dit Ideabook?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!