Zo is tuinieren een fluitje van een cent | homify

Zo is tuinieren een fluitje van een cent

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Boerderij tuinen & landelijke tuinen Landelijke tuinen van Meeuwis de Vries Tuinen Landelijk
Loading admin actions …

Werken in de tuin is leuk maar kan ook heel inspannend zijn. Om onkruid te wieden of te snoeien sta je vaak in de meest vreemde houdingen in de tuin. Met je hoofd naar beneden, op je knieën, of omhoog reikend naar een tak waar je net niet bij kan. Als het fysiek wat minder gaat of als je het heel druk hebt is het soms lastig om je tuin te onderhouden. Misschien denk je er zelfs over om je tuin weg te doen en de hele boel te bestraten. Doe het niet! Je gaat je tuin missen en je kan echt een groene tuin hebben zonder al te veel tijd kwijt te zijn aan onderhoud. Hoe je dat doet laten we je in dit Ideabook zien.

De juiste verlichting

Moderne tuin in Nieuw-Vennep: modern  door Biesot, Modern
Biesot

Moderne tuin in Nieuw-Vennep

Biesot

Een goede verlichting is belangrijk. Ook tijdens een mooie zomeravond wil je genieten van je tuin en tijdens een ommetje niet over een tak struikelen of in de planten terecht komen. Goede verlichting koop je in alle soorten en maten. Ideaal is een combinatie van wandlampen, staande lampen en accentlampen. Denk voordat je je tuin gaat aanleggen na over een goed verlichtingsplan zodat de bekabeling netjes onder de grond verwerkt kan worden. In een bestaande tuin zijn lampen die werken op zonne-energie een goede oplossing. Met deze lampen kun je het lichtplan van je dromen realiseren, zonder de hele tuin overhoop te halen. De lampen zijn immers snoerloos. Je hoeft dus geen tijd en energie te steken in de aanleg van ingewikkelde bekabeling. De lamp op de foto is hier een voorbeeld van. De lamp verplaats je makkelijk en geeft je terras, balkon, entree of border in een mum van tijd sfeer.

Laat je goed adviseren door een van onze professionals en laat een mooi verlichtingsplan maken. Dit biedt een absolute meerwaarde voor je tuin.

Automatisch water geven

Chelsea Creek - copyright St George Plc Moderne tuinen van Aralia Modern Glas
Aralia

Chelsea Creek – copyright St George Plc

Aralia

Tijdens warme dagen kan water geven een hele klus zijn. Zeker als je veel plantenbakken in de tuin hebt staan. Gelukkig bestaan er sproeisystemen die je tuin automatisch van water voorzien op momenten dat het nodig is. Je geeft zelf aan hoe vaak en hoe lang je je planten water wilt geven. Een bewateringssysteem bestaat uit een timer en een slang met gaten. Deze slang leg je tussen de planten die regelmatig water nodig hebben. Zoals de planten in de kas of de zomerbloeiers in de verhoogde borders op je terras. Ook ideaal als je op vakantie gaat en je geen beroep wilt doen op buren of vrienden. Planten die tegen droogte kunnen maken het probleem ook minder groot.

Tuinieren op hoogte

Small back garden design Moderne tuinen van homify Modern
homify

Small back garden design

homify

Wil je het jezelf makkelijk maken verhoog de borders in je tuin! Met een verhoogde border hoef je niet ver te bukken om je platen te verzorgen, in de grond te zetten of onkruid te wieden. Ook zijn er handige krukjes op de markt waarmee je zittend het werk kunt verrichten. Verhoogde borders zijn ook ideaal als je groente of kruiden wilt verbouwen. Deze planten hebben immers wat meer aandacht nodig dan vaste planten of heesters. Een verhoogde border koop je kant-en-klaar of maak je zelf van bijvoorbeeld gestapelde tegels, beton, of hout.

Handige hulpmiddelen

Boerderij tuinen & landelijke tuinen Landelijke tuinen van Meeuwis de Vries Tuinen Landelijk
Meeuwis de Vries Tuinen

Boerderij tuinen & landelijke tuinen

Meeuwis de Vries Tuinen

Er zijn allemaal handige apparaten te koop die het werk in de tuin makkelijker maken of zelfs het zware werk uit handen nemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een robotmaaier.  Deze doet automatisch het werk voor je en maakt van een gazon zoals op de foto binnen korte tijd een strak groen veld. De robot doet precies zijn werk en zal niet zo gauw je border ingaan en je favoriete zomerbloeier plat maaien. Als het gras is gemaaid gaat de maaier zelf naar zijn oplaadpunt om rustig de volgende maaibeurt af te wachten. Wat ook veel werk en inspanning scheelt is goed gereedschap. Het werkt veel fijner als je snoeischaar knipt of je schep niet te zwaar is. Ook zijn er allerlei handige ergonomische tools te koop die het werk makkelijker voor je maken. Zo zijn er schepjes met een speciaal handvat zodat je minder kracht hoeft te zetten. En onkuidstekers waarmee je diep wortelende onkruiden, zoals paardebloemen, kunt uitsteken met een minimale belasting van je rug.

Makkelijke planten

Het is eigenlijk simpel. Maar wil je niet hele dagen bezig zijn met onkruid wieden, zorg er dan voor dat je geen open ruimtes in je tuin hebt staan. Overal waar planten staan kan geen onkruid groeien omdat daar geen plek meer voor is. Plant bodembedekkers onder heesters en vaste planten. Deze zorgen voor een mooi tapijtje op de bodem en zo krijgen onkruidzaadjes geen kans om uit te groeien tot planten. Heeft een onkruidplant toch de kans gekregen om te gaan groeien. Haal deze plant dan zo snel mogelijk weg. Is de plant eenmaal in bloei dan volgens snel de zaden en kan de onkruidplant je tuin over gaan nemen. Kies in je tuin voor stevige sterke planten de niet al te snel groeien en tegen een stootje kunnen. Ideaal als je niet veel tijd in de tuin wil of kan brengen. Voorbeelden zijn buxus, vormbomen en vaste planten. Deze planten hebben maar een keer per jaar onderhoud nodig.

Veilig pad

Op los grind of schors is het moeilijker lopen dan op tegels. Een pad van hout is vaak weer te glad. Ideaal is een strakke bestrating met tegels die niet te glad zijn en een structuur hebben. Tegels met een bepaald reliëf zijn handig en helemaal volgens de laatste trend waarin we in de tuin steeds meer de natuur willen ervaren. Leg je de tegels dicht tegen elkaar dan krijgt onkruid ook minder kans.

Meer ideeën voor het aanleggen van een tuinpad vind je in dit Ideabook.

Wat vind jij lastige klus in de tuin? Laat het ons hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!