Tuin door Gärten für die Seele - Harald Lebender

10 goede redenen waarom jij een zen-tuin nodig hebt..

Stoa. Stoa.
Google+

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Loading admin actions …

Een zen-tuin is een Japanse rotstuin, die meestal bestaat uit grind, stenen en keien. De gebogen vormen maken deel uit van de eeuwenoude traditie van de zen-monniken. De betekenis van de zen-tuin ligt voornamelijk in de ondersteuning bij meditatie. De vraag: Wat is een zen-tuin? is dus te beantwoorden met: ‘een tuin die erop gericht is een hulpmiddel te zijn bij de meditatie’. Deze stijl is gemakkelijk te onderhouden en ziet er gaaf uit, je krijgt er een rustig gevoel van. Kijk met ons mee naar deze mooie voorbeelden en laat je inspireren.

Ontspanning

In een zen tuin laten we de planten weg. Soms staat er een boom in of zien we wat mos. In de zen tuinen van nu vinden we veel stenen en rotsen. Met deze elementen werken we een speciale symboliek uit. Lijnen trekken in het zand is een activiteit die je kunt ondernemen om rust en ontspanning te vinden. Geometrische patronen zijn een belangrijk onderdeel van de zen tuin.

Golfpatroon

 Tuin door japan-garten-kultur
japan-garten-kultur

Gartengestaltung unter Anwendung der japanischen Gartenkunst

japan-garten-kultur

Een ander voordeel van een zen tuin is dat deze overal kan worden gelegd. Hier zien we een zen tuin op het dakterras met uitzicht op de rivier. Je kunt ook kiezen voor een miniatuurversie in huis. Ook op het balkon doen de zen tuinen het goed. We zien hier het typische golfpatroon, een grote golf die altijd te zien is in de klassieke zen tuin.

Saai wordt zen

 Tuin door japan-garten-kultur
japan-garten-kultur

Gartengestaltung unter Anwendung der japanischen Gartenkunst

japan-garten-kultur

Een ander voordeel van de zen tuin, is de veelzijdigheid: de donkerste tuin kan in een droge oase van rust veranderd worden. Deze Berlijnse tuin was bijvoorbeeld erg saai, nu is het een prachtige zen tuin geworden. Rotsen, mos en een omheining gemaakt van bamboe verfraaien de tuin nu in Japanse stijl.

Miniatuur

Miniatuur zen tuinen zijn eenvoudig te maken en zorgen voor een leuke manier om te ontspannen en meditatief gevoel. Hiervoor wordt meestal een rechthoekig frame gebruikt, dat kan worden gevuld met zand, steentjes of halfedelstenen. Met een kleine houten hark kun je altijd nieuwe patronen trekken. Degenen die het willen kunnen ook een bonsai in dit kleine tuin zetten

Idyllisch

 Tuin door japan-garten-kultur
japan-garten-kultur

Die Gärten des ZEN-Klosters Liebenau

japan-garten-kultur

Deze foto van een Japanse tuin is gemaakt bij het kasteel Eickhof gelegen bij bij Liebenau in Neder-Saksen. Wat een geweldige plek voor een zen-tuin. Sinds 1996 is de Japanse tuin hier te vinden. Sinds 1998 is er zelfs een zen-klooster gevestigd. We zien een natuurlijke vijver en een theehuis die een idyllisch beeld oproepen. De zen-tuin wordt gebruik binnen de opleiding tot zen monnik.

Goede vibe

 Tuin door japan-garten-kultur
japan-garten-kultur

Gartengestaltung unter Anwendung der japanischen Gartenkunst

japan-garten-kultur

In deze particuliere tuin in Bremerhaven worden planten en water werden geïntegreerd in de Japanse tuin waarin de natuur en het ontwerp in harmonieus evenwicht zijn. Je gemoedstoestand zal hier verbeteren als je stress hebt – een korte pauze voor de ziel, zou je kunnen zeggen.

Moderne tijd

De woning is zeer minimalistisch. Daar past deze hedendaagse interpretatie van de zen tuin prachtig bij. De boom in het midden zorgt voor die oosterse look. Weten zeker dat je hier helemaal tot rust komt. Wat een plaatje is dit!

Bonsai

Een bonsai is een klein boompje dat je op een speciale manier moet snoeien. Dat laatste is echt een kunst apart. Er zijn verschillende klassieke stijlen, maar het mag ook op een moderne eigenwijze manier. Een bonsai heeft een goede verzorging nodig, laat je dus altijd adviseren door een expert op dit gebied.

Oud of nieuw?

 Tuin door Naturform Japangärten & Koiteichbau
Naturform Japangärten & Koiteichbau

Gartengestaltung mit Granit und Eiben

Naturform Japangärten & Koiteichbau

We zien hier een zen-tuin met veel strakke elementen. Echt heel eigentijds, maar toch met een klassieke twist. Het mooie van deze tuin is dat hij recentelijke gerealiseerd is, maar het had ook 100 jaar geleden kunnen zijn.

Eigen invulling

 Zwembad door japan-garten-kultur
japan-garten-kultur

Gartengestaltung unter Anwendung der japanischen Gartenkunst

japan-garten-kultur

De belangrijkste reden om een zen-tuin te creëren is waarschijnlijk het plezier van de natuurbeleving. Je hoeft je niet aan de strenge eisen van de traditionele Zen-tuin te houden. Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt in je zen tuin en die connectie met de natuur ervaart. We hopen dat je net zo geïnspireerd bent als wij. Blijf ons volgen voor meer mooie tips! 

Wat vind je van deze tips? Zeg het met een comment!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!