Huizen in de Amerikaanse bouwstijl; 8 kenmerken | homify

Huizen in de Amerikaanse bouwstijl; 8 kenmerken

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
Zonnige droomvilla Arceau Architecten B.V. Landelijke huizen
Loading admin actions …

We hebben in de media genoeg beelden zien bovendrijven van Amerikaanse huizen om er een impressie van te genereren. Maar wat kenmerkt nou precies het Amerikaanse huis? Welke bouwstijl, details en vormen passen hierbij? Dit is een interessante kwestie, aangezien veel elementen van deze architectuurvorm in kleine en grote mate geregeld worden toegepast in architectuur van ons continent. Een ding zal geen verrassing zijn: Amerikaanse huizen zijn vaker vrijstaand en over het algemeen groter dan die in ons krappe landje. 

Houtconstructie

Je zou denken, dat in een land waar tornado's en orkanen dikwijls de kop op steken, er niet voor een lieflijk en delicaat materiaal als hout zou worden gekozen. En toch, het eerste waar men dikwijls over praat wanneer het onderwerp valt op 'Amerikaanse huizen', is het typische gebruik van hout in de constructie. Het vormt het duidelijkste kenmerk. De reden? Wij, in Europa, beschikken gemakkelijker over klei en leem, waardoor we gemakkelijker met steen kunnen bouwen. Dit is in de Verenigde Staten minder makkelijk te vinden. Wat ze er wel hebben? Jawel, bomen. Beton wordt steeds vaker toegepast om de woningen te verstevigen, maar toch blijft hout vaak te vinden in de afwerking. Toegegeven: sfeervol is het in ieder geval wel. Zeker aangezien dit hout veelal wordt toegepast in lichte kleuren, zoals wit, lichtblauw en zelfs roze. 

Het dak

Serene rust kenmerkt deze woning Arceau Architecten B.V. Landelijke huizen
Arceau Architecten B.V.

Serene rust kenmerkt deze woning

Arceau Architecten B.V.

De daken van Amerikaanse huizen zijn meestal donker, met lei of zink als materiaal. De nadruk van het huis in de Amerikaanse stijl ligt vaak op de begane grond. Dit houdt in dat de eerste of tweede verdieping meestal minder massief oogt dan de grondverdieping. De nadruk van Amerikaanse huizen ligt immers eerder in de breedte dan de hoogte. Er wordt veel gebruik gemaakt van dakkapellen, die bovendien geregeld contrasteren met de vormen van het huis. Dit dakkapel heeft bijvoorbeeld een ronde boog, die afwijkt van het driehoekige kapel boven de entree, en de vierkante vormen van de begane grond. Nog een typisch Amerikaans detail van dit huis: de nadruk op de entree door middel van de doorlopende nis die is gecreëerd rondom de voordeur. 

Veranda

Groot tot klein: soms lijkt het alsof werkelijk alle Amerikaanse woningen beschikken over hun 'front porch'. Een voor de hand liggende reden hiervoor is, dat een groot gebied in de Verenigde Staten over goed weer beschikt. De voortuinen overzee zijn bovendien aanzienlijk groter, waardoor er tevens meer ruimte is voor het bouwen van een veranda. Onder het gezellige afdakje zit je beschut, en toch met een buitengevoel. Een schommelstoel erbij, en een groot glas limonade, en je zit gebakken. Vaak wordt er in architectuur naar veranda's verwezen met afdakjes, die ook in de Nederlandse tuin vaak boven een 'lounge' gedeelte te vinden zijn. 

Ramen en deuren

Van de stoeptegels, de wegen, de frisdrankbekers, de steden, tot de deuren van de winkels, werkelijk alles in Amerika is gericht op grootte. De huizen zijn daarom ruim opgezet, en raam- en deurpartijen zijn vaak onbescheiden groot. Forse kozijnen en grote glaspartijen vormen de norm. Doordat het over het algemeen steeds gemakkelijker wordt om huizen te isoleren middels bijvoorbeeld dubbelglas, wordt het ook in het gemiddelde Nederlandse woninkje steeds makkelijker om grotere ramen te laten plaatsen. Grotere ramen en deuren maken een huis stoerder en moderner. Wat ook vaak terug te vinden is, zijn neo-Romaanse vormen in de kozijnen van ramen en deuren. Op de begane grond van deze woning zie je dat terug in de gebogen openingen die zijn gebruikt bij de deuren, en de raampjes van het buitenhuisje. 

Open woonruimten

klassiek landelijk interieur Sfeerontwerp Landelijke woonkamers
Sfeerontwerp

klassiek landelijk interieur

Sfeerontwerp

Vroeger had men eerder de neiging om woonruimten te segmenteren in verschillende gedeeltes. De traditionele Nederlandse woningen kenmerken vaak een gescheiden kook-, eet-, en woongedeelte, vaak opgesplitst met (ensuite) deuren met bijvoorbeeld glas-in-lood. Echter, wat we tegenwoordig in vrijwel ieder interieur- en woonprogramma terug zien, is de neiging om de ruimten bij elkaar te betrekken, waardoor het bovendien ruimtelijker (en dus: groter) oogt. Open keukens zijn niet meer weg te denken, maar ook de afscheiding tussen eet- en zitgedeelte verdwijnt steeds meer. Denk bij Amerikaanse huizen ook aan dit 'open' gevoel door de toevoeging van entresols, en balustrades aan de bovenverdieping. 

Inloopkasten

Nog zoiets wat met een groter huis gemakkelijker te realiseren is: de inloopkast. Let eens op films zoals Mr. and Mrs. Smith, waarin de huizen beschikken over een ruime inloopkast tussen bijvoorbeeld de slaapkamer en badkamer. Zelfs het bescheiden Upper Westside appartement van Carrie in Sex and the City had een inloopkast. Gelukkig wordt dit steeds gebruikelijker in onze woningen! Extra slaapkamers worden vaak omgetoverd tot een fijne kastenkamer. Vergeet niet: liever teveel kastruimte, dan te weinig. Hier hoef je heus geen aannemer voor op te laten rukken: veel meubelgiganten bieden voordelige garderobekastsystemen. Denk behalve het opbergen van kleding ook aan beddengoed, skikleding, koffers, et cetera. Zoveel mogelijk kastruimte maakt ieder huis opgeruimder.

Badkamer ensuite

Zeer populair en gewild is inmiddels de badkamer ensuite. Toegegeven: je ziet dit nog voornamelijk in luxeueuze villa's, maar ook wordt er soms in kleinere woningen een praktische badkamer ensuite gebouwd: een badkamer die gedeeltelijk doorloopt in de slaapkamer, waardoor er wederom een speelse, open ruimte ontstaat. Het contact tussen het slaap- en badkamergedeelte is erg prettig, maar niet iedereen stelt het op prijs. Voor sommigen onder ons zijn de badkamerrituelen immers tamelijk privé. Vaak worden glazen wanden, of grote schuifdeuren toegepast om toch enige privacy te waarborgen. Lees ook hier over badkamers ensuite. 

Het kookeiland

Zelfs in de gemiddelde doorzonwoning is het steeds vaker te zien: het kookeiland. Een typisch element wat we leren van de Amerikaanse interieurstijl. Immens groot of juist compact, soms gecombineerd met een paar barkrukken voor een praktisch en gezellig 'aanschuif-gevoel': we willen allemaal een kookeiland in onze keuken. Het zorgt voor meer werkruimte, biedt mogelijkheid voor het plaatsen van borden die keurig opgemaakt kunnen worden, en moeders kunnen zorgeloos de groenten snijden terwijl ze nog overzicht bewaren op hun kinderen in de kamer. 

Samenvatting van Amerikaanse huizen

Lucky 4 Ranch Uptic Studios Rustieke huizen
Uptic Studios

Lucky 4 Ranch

Uptic Studios

De Amerikanen houden van groot en wijds.

Hun keuken en woonkamers zijn open, grote ramen en veel licht, inloopkasten en badkamers ensuite. Een typisch Amerikaans huis is groot en beschikt bovendien bijna altijd over een grote de veranda. Het zou je niet verbazen dat de meest gewilde huizenstijl in Amerika is het zogenoemde “ranch home”. Dit zijn vaak houten huizen in Amerikaanse stijl. Wil jij ook wat Amerikaanse sfeer in jouw huis? Spreek dan een met een architect over de mogelijkheden. Of als je het iets kleiner wilt houden, dan koop een heel dik, zacht tapijt en lees hier over de trucjes om deze ook schoon te houden.

Heb jij nog verdere opmerkingen of toevoegingen wat betreft de kenmerken van de Amerikaanse bouwstijl? Laat het hier weten! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!