8 vragen die je voor de bouw van je huis aan een architect moet stellen! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

8 vragen die je voor de bouw van je huis aan een architect moet stellen!

copy.nl copy.nl
woonhuis Karin & Niels Moderne huizen van CKX architecten Modern
Loading admin actions …

Als je eenmaal de keuze voor een architect hebt gemaakt heb je vast inmiddels al bepaalde ideeën over hoe jouw droomhuis eruit moet gaan zien. Voordat een architect echter begint met ontwerpen is het belangrijk de volgende zaken besproken te hebben. Welk ontwerp past het beste bij onze wensen? Wat zijn de juiste maten en verhoudingen voor de kamers? Hoe kunnen we de ruimte in de keuken zo optimaal mogelijk gebruiken? Maar ook verderop in het proces zijn er vragen die je zou moeten stellen: kan de kwaliteit van het ontwerp gewaarborgd blijven bij aanpassing van bepaalde materialen? Dit kan bijvoorbeeld aan de orde komen als de kosten tegenvallen en er ergens op bezuinigd moet worden.

Welk ontwerp past het beste bij onze wensen?

Achtergevel Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Uiteraard is het ook voordat je met enkele architecten in gesprek gaat handig voor jezelf een en ander op een rijtje te zetten. Je kunt zo van te voren gericht vragen stellen waardoor je beter kunt beoordelen met welke architect je in zee wilt gaan. Je eigen huis laten bouwen is tenslotte niet niks. Zo kun je aftasten of de architect begrijpt wat je wilt en of zijn of haar werkwijze je aanstaat. Via de website van de architect kan je al zien wat hij of zij eerder heeft ontworpen. Ook kan je referenties natrekken om te informeren of de samenwerking plezierig was en het eindresultaat naar wens.

Stel vast een wensenlijst op van wat je belangrijk vindt in een huis en waar het aan moet voldoen: hoe wil je wonen, wat vind je belangrijk, hoe gebruik je je woning en wat vind je mooi? Maak een moodboard met foto’s van huizen die je aanspreken. De eerste gesprekken gaan over de sfeer van het huis. Probeer te omschrijven wat je in gedachte hebt: een klassiek huis met moderne details en afwerking, een strak minimalistisch huis, een moderne versie van een woonboerderij. Er is veel mogelijk. Oriënteer je van te voren op de mogelijkheden. Geef in het moodboard ook aan welke onderdelen van een huis dat je hebt opgeplakt je aanspreken. Denk hierbij aan bepaalde raampartijen, de zinken dakkapel en bijvoorbeeld deuren die helemaal open kunnen en glas tot de grond hebben.

Daarna is de indeling aan de beurt. Het is, voordat de architect gaat ontwerpen, van belang dat je van te voren nadenkt over de ruimtes die je wilt hebben en waar. Denk er ook aan de lichtinval te bespreken, daarbij rekening houdend met de seizoenen. Waar valt ‘s morgens de zon binnen? Openslaande deuren naar de tuin? Wil je die vanuit de woonkamer of liever vanuit de woonkeuken? Een speelkamer voor de kinderen? Je kan overwegen deze aan te laten sluiten aan de keuken en ervoor zorgen dat, als de kinderen groter of uit huis zijn, je deze ruimte bij de woonkamer kan trekken. Hoeveel slaapkamers wil je? En waar? Wil je op dezelfde verdieping als je kinderen slapen, of juist niet. Hoeveel badkamers wil je en waar?

Denk ook na over je wensen ten aanzien van energiezuinigheid en laat je vooraf informeren over de mogelijkheden.

Wat is de bouwverordening?

Informeer, voordat de architect gaat ontwerpen, bij de welstandscommissie waar de bouw aan moet voldoen in een bepaalde wijk en welke eisen de gemeente stelt. Wil je dat de architect hier achteraan gaat of regel je het zelf? Maak hier afspraken over. Als je afwijkende hoogtes wilt, zoals hoge plafonds op de benedenverdieping, moet je vooraf weten of dat wel mag. Als je er niets over zegt zal de architect al snel de voorgeschreven hoogtes aannemen.

Per gemeente zijn er voorschriften voor het bouwen, verbouwen en slopen van gebouwen en andere bouwwerken. Zoals ook voor de technische staat van bestaande gebouwen en bouwwerken en het gebruik daarvan. Je dient dan ook van te voren een bouw- en/of verbouw- en sloopvergunning aan te vragen. De plannen van de architect dien je hierbij in. De bouw kan pas van start gaan als de vergunningen binnen zijn. Informeer vooraf bij de gemeente hoe lang het ongeveer duurt voordat je weet of jouw aanvraag al of niet is goedgekeurd. Dan kan je hier ook rekening mee houden in de planning. Er zijn kosten (leges) verbonden aan een bouwaanvraag. Informeer naar de hoogte van het bedrag bij je eigen gemeente.

Wie is er (eind)verantwoordelijk voor het project?

Villa Nieuw Kagelink Moderne huizen van ten dAm Architecten Modern Hout Hout
ten dAm Architecten

Villa Nieuw Kagelink

ten dAm Architecten

Wie is er (eind)verantwoordelijk als het niet gaat zoals gepland? Er fouten gemaakt worden tijdens de bouw, partijen zich niet aan de planning houden, de bouw dusdanig uitloopt dat je zelf in de problemen komt met huisvesting, levering van keuken, vloerbedekking, enzovoort? Als de kosten hoger uitvallen dan geraamd? Wie draait daar dan voor op? Allemaal zaken om van te voren goed te bespreken zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Wat zijn goede maten en verhoudingen voor de kamers?

eetkamer aan het terras Minimalistische huizen van office winhov Minimalistisch
office winhov

eetkamer aan het terras

office winhov

Hoe groot wil je dat de woonkamer wordt? En de keuken? Zodat alle apparatuur erin past. En je grote eettafel. De slaapkamers: wil je dat alle ruimtes gelijk zijn of in grootte varieren. Om een goed idee te krijgen bij de afmetingen van de kamers kan je op een uitvergrote bouwtekening, je meubels in verhouding opplakken. Zo krijg je meer gevoel bij de maten. Bij twijfel kan je er een interieurarchitect naar laten kijken.

Hoe kan ik de mogelijkheden van de keuken optimaal benutten?

Industriële keukens van homify Industrieel

Een architect kijkt naar de symmetrische vormen van de buitenkant van de woning en naar de ruimtes binnenin. En zal wellicht minder letten op de details van een keukeninbouw, of er voldoende licht in een bepaalde ruimte valt en de doorloop van de ene naar de andere ruimte goed en logisch is. Om er zeker van te zijn dat niet voorbij gegaan wordt aan deze belangrijke zaken kan je de plannen door een interieurarchitect laten bekijken en eventueel aanvullen. Zonde als het huis er eenmaal staat, er onvoldoende ruimte blijkt te zijn voor inbouwapparatuur of kasten.

Hoeveel partijen zijn er bij de bouw betrokken?

Blijft de architect het aanspreekpunt tijdens de bouw van je huis of heb je dan met een aannemer te maken? Hoeveel partijen zijn er bij de bouw betrokken? Is dat alleen het aannemersbedrijf of heb je eerst met een constructiebedrijf te maken voor de fundering? Werkt de aannemer met meerdere partijen of heeft hij zelf mensen in dienst. En vooral, wat is hiervan de consequentie voor jou? Bij wie kan jij terecht als er iets niet helemaal goed gaat? Hoeveel man loopt er per onderdeel van het plan, op de bouwplaats rond?

Kan ik materialen vervangen en toch dezelfde kwaliteit behouden?

Woonhuis Laren Moderne huizen van Maas Architecten Modern
Maas Architecten

Woonhuis Laren

Maas Architecten

Het kan zijn dat er tijdens het bespreken van de materiaalkeuze vragen ontstaan over alternatieven. Let er bij de keuze voor een ander materiaal op dat de kwaliteit gehandhaafd blijft. Het kan uiteraard ook een kostenoverweging zijn om voor een goedkoper materiaal te kiezen. Laat je dan goed informeren over de gevolgen van die keuze. Goedkoop kan duurkoop zijn als blijkt dat je die materialen veel eerder dient te vervangen of dat ze veel onderhoud met zich meebrengen. Bedenk dan ook wat voor jou belangrijker is zodat je de voor jou beste keuze kunt maken.

Hoe kan ik geld besparen zonder de kwaliteit van het project aan te tasten?

Voorzijde moderne stadsvilla Amsterdam Moderne huizen van Villa Delphia Modern
Villa Delphia

Voorzijde moderne stadsvilla Amsterdam

Villa Delphia

Geef aan het begin van de gesprekken met de architect aan wat je budget is. Als je dit niet doet is de kans groot dat er een prachtig ontwerp komt te liggen, dat helaas voor jouw portemonnee niet haalbaar is. Dan is er een hoop werk voor niets gedaan en dat komt de relatie met de architect en het eindresultaat niet ten goede. Maar dan nog, kan het zo zijn dat het uiteindelijk ontwerp hoger uitkomt dan gepland. Hoe ga je hiermee om? De vraag die je in zo’n geval, maar misschien wel in alle gevallen, ook als het in eerste instantie mee lijkt te vallen, kan stellen is: “Hoe kan ik geld besparen zonder de kwaliteit van het project aan te tasten?”. In de loop van de bouw komen er altijd onvoorziene kosten bij. Dit is helaas niet te voorkomen. Hoe lager je dus in eerste instantie uitkomt bij de begroting, des te groter de kans dat je het totaalbedrag binnen de perken houdt.

Architect nodig? Je vindt ze hier bij homify. Wist je dat de vorm van je huis meer beïnvloed dan je denkt? Lees er meer over in dit Ideabook. Informatie over ramen en deuren vind je hier op onze site.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!