Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Kruiden bewaren: 6 ideeën

Sanne Sanne
Loading admin actions …

Superfoods, comfort food, Indiaas, Chinees, Frans: wat je ook kookt, je hebt kruiden nodig! Kruiden en specerijen zijn een gezonde smaakmaker. Het is beter om te koken met kruiden en specerijen dan om je eten op smaak te brengen met zout, want daar krijg je al snel te veel van binnen, aangezien zout aan heel veel producten wordt toegevoegd. Zout is slecht voor je bloeddruk en zorgt voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Bij een normaal gebruik van kruiden en specerijen eet je een stuk gezonder. En laat het nou ook nog eens leuk staan in de keuken. Als je de opgeruimde thuiskok ergens blij mee kunt maken is dat wel een nette rij gelijke potjes met kruiden. Maak dus van de nood een deugd en vervang zout en allerlei verschillende potjes door een fantastische harmonie van kruiden! Zes ideeën voor het bewaren van kruiden.

Zo vers als maar kan: een kruidentuintje

 Keuken door Future Light Design
Future Light Design

Lakes By Yoo 2

Future Light Design

Er zijn natuurlijk allerlei manieren om je kruiden te bewaren: verschillende potjes, bakjes en flesjes. Maar geen van die methodes levert zulke verse kruiden op als de kruidentuin. Kies een paar leuke potjes en je kunt je kruiden planten. Als je plantjes koopt kun je die beter bij een tuincentrum halen dan bij de supermarkt. De plantjes bij de supermarkt zijn vaak gesplitst, waardoor je slechts een deel van een plantje koopt. Zo'n plantje is een stuk zwakker en houdt het vaak minder lang vol dan een exemplaar van het tuincentrum.

Heb je geoogst en nog wat takjes over of heb je verse kruiden in de supermarkt gekocht? Die kruiden bewaar je dan het beste in de koelkast, zo blijven ze nog een aantal dagen goed. Om ze extra vers te houden kun je ze in een vochtig doekje rollen, bijvoorbeeld een keukenrolpapiertje dat je een beetje vochtig maakt onder de kraan. Als je echt een overschot aan kruiden hebt kun je ze ook invriezen. Doe dat wel zo snel mogelijk, want hoe langer je wacht, des te minder smaak blijft er over. Je kunt de kruiden ongeveer twaalf maanden bewaren in de vriezer, daarna verliezen ze echt aan smaak en geur. Een andere optie is het drogen van je verse kruiden. Dit doe je in de oven op een lage temperatuur. Als de kruiden helemaal droog zijn kun je ze verkruimelen en in een afgesloten potje bewaren.

Bekijk hier leuke ideeën voor een kruidentuintje in je woning.

Magnetische potjes

De magnetische kruidenpotjes zien we de laatste tijd steeds vaker voorbijkomen. Het zijn vaak platte ronde potjes, met een magnetische onderzijde en een doorzichtig deksel. Je kunt de potjes bevestigen aan een muur die je hebt geschilderd met magneetverf of aan een magneetstrip die je aan de muur schroeft. Doordat de potjes een doorzichtig deksel hebben zie je meteen wat erin zit. Voor de duidelijkheid kun je er natuurlijk nog een stickertje op plakken: oregano en basilicum zijn voor de niet-kruidendeskundige niet in een oogopslag te onderscheiden en zo zijn er meer kruiden die dezelfde kleur hebben, denk bijvoorbeeld aan paprikapoeder en cayennepeper – geen handige verwisseling. Als je een muur in de keuken schildert met magneetverf, dat in alle kleuren verkrijgbaar is en ook overschilderbaar is, kun je zoveel potjes kwijt als de muur toelaat. Het nadeel van deze bewaarmethode is dat er stof op de potjes komt, omdat ze uitsteken van de muur. Maar als je je kruiden vaak genoeg gebruikt valt dat natuurlijk mee! Kortom: een kruidenoplossing voor degene die vaak kruidig kookt.

Potjes in de la

Als je je kruiden in pot koopt of je hebt gewoon losse potjes voor je kruiden verdwijnen ze vaak in een la. Het voordeel daarvan is dat je ze niet ziet en dat het er van buiten dus opgeruimd uit ziet. Daarnaast is het het beste om kruiden droog, koel en donker te bewaren. Donker is het in een lade sowieso, dus wat dat betreft is het beter om je kruiden in een la te zetten dan op het aanrecht, vooral als de zon in je keuken schijnt.

Je kunt een heleboel potjes los in een la zetten of leggen. Dat doen veel mensen, want het is gemakkelijk, maar niet overzichtelijk en niet geordend. Je ergert je er snel aan; je vindt niet snel het potje dat je zoekt. Daarom is het fijn om de potjes op de een of andere manier vast te zetten. Dat kan heel gemakkelijk zijn. Er zijn inleggen te koop waar je de potjes inlegt, die eruitzien als een soort golvend stuk kunststof. Ze staan dan niet rechtop, maar liggen en je ziet de voorkant van de potjes in plaats van de bovenkant (of dat handig is hangt af van je potje en het etiket). Je kunt ook zelf richels in je la maken om de potjes tussen te leggen door simpele latjes op de bodem van je lade te bevestigen, bijvoorbeeld met wat lijm. Er zijn ook uitgebreidere opties, zoals een la met ingebouwde bakjes waar je bijvoorbeeld laurierbladeren en zout in kwijt kan en daarnaast nog ruimte voor enkele losse kruidenpotjes. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil.

Potten op het aanrecht

 Keuken door The Plate Rack
The Plate Rack

Modular shelving

The Plate Rack

Mason jars, deze hippe potten zijn de afgelopen jaren flink gestegen in populariteit. Ze zijn in veel winkels te krijgen, zowel de potten van het bekende merk (Mason jars is eigenlijk de merknaam), als de goedkopere merkloze varianten. Je kunt ze werkelijk overal voor gebruiken, want ze zijn in vele maten verkrijgbaar en sluiten goed af, waardoor ze geschikt zijn om etenswaar en ook kruiden in te bewaren. Het zijn eenvoudige glazen potten, die het goed doen in ieder interieur.

Een alternatief is de aloude weckpot, die ook aan een opmars is begonnen. Deze potten sluiten perfect af en zijn dus ook zeer geschikt voor het bewaren van kruiden. Daarnaast kun je natuurlijk ook gebruiken om voedingswaren in te wecken. Het nadeel van deze potten is dat ze vaak werken met losse clips, die je op de rand van het deksel vastklikt. Als je even een beetje paprikapoeder nodig hebt en je moet steeds die clipjes eraf halen en er weer op zetten kost dat meer tijd dan bij het gebruik van een simpel potje met een draaideksel.

Masala dabba

Een masala dabba is een platte Indiase kruidendoos. Hij bestaat uit twee, meestal ronde, deksels, met daar tussenin zo'n zeven schaaltjes en een of meerdere kruidenlepels. Het deksel is meestal doorzichtig, zodat je de kruiden goed kunt zien. Aan de kleur herken je de meeste kruiden direct en anders ruik of proef je natuurlijk ook gemakkelijk het verschil. De kruidenlepel heeft meestal een inhoud van een halve theelepel en is dus een handige manier om kruiden 'af te wegen'. Je vindt in de Indiase keuken vaak kruiden als chili, fenegriek en komijn in de kruidenbox.

Het voordeel van de masala dabba is dat je niet allemaal losse bakjes met deksels hebt, maar je haalt slechts het grote deksel van de box en met het kruidenlepeltje neem je een schepje van de kruiden zie je nodig hebt.

In je kastdeurtjes

 Kleine keuken door Neptune
Neptune

Contemporary design redefined

Neptune

Als je weinig ruimte in je keuken hebt is het een idee om je kruiden weg te werken in een kastdeurtje. Vaak sluit een kastdeurtje niet direct aan op de planken in je kastje en is er dus ruimte om iets in je kastdeur te bevestigen. Als die ruimte er niet is kun je die gemakkelijk creëren door je plankjes wat in de korten. Vaak gebruik je toch niet de volledige diepte van je kasten, omdat je dan de achterste spullen niet kunt zien. De binnenkant van een kastdeur is een ideale plek om kruiden op te bergen, maar kan ruimte bieden aan allerlei producten en spullen, zoals flesjes, potjes, zakjes, maar ook pannendeksels en sponzen.

Het voordeel van deze opbergmethode is natuurlijk dat je ruimte bespaart en dat je kruiden donker staan, wat beter is voor de houdbaarheid.

Hoe bewaar jij je kruiden?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!