Plantenbakken van beton zelf maken | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Plantenbakken van beton zelf maken

Stoa. Stoa.
van 100% Beton Minimalistisch
Loading admin actions …

Beton heeft zijn eigen unieke charme. Het heeft zijn weg gevonden naar onze interieurs en tuinen. Het werd vroeger vooral gebruikt in de huizenbouw, maar binnenshuis speelde het nog geen rol. We vinden het erg leuk om je vandaag te laten zien hoe je een betonnen plantenbak op een doe-het-zelf manier zelf kunt. Zo’n doe-het-zelf project is echt geschikt voor beginners, want met een paar eenvoudige stappen kom je al tot goed resultaten. Het is mooi en goedkoop! Een pot gemaakt van beton heeft echt iets origineels voor in de woonkamer en zeker als je deze zelf gemaakt hebt.

Of het nu voor grote cactussen is of voor kleine planten, een betonnen pot is altijd een goede manier om deze mooie planten in de tuin of kamer neer te zetten.

Voor je begint: zoek alle benodigdheden bij elkaar

Dikke muren, grijze tegels en frisse geeltinten Industriële tuinen van Sfeertuinen Industrieel Beton
Sfeertuinen

Dikke muren, grijze tegels en frisse geeltinten

Sfeertuinen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook bij dit doe-het-zelf project geldt deze regel voor de volle 100%. Je hebt verschillende benodigdheden nodig en hoewel je sommige zal moeten aankopen, zullen er toch enkele zijn die je al in huis hebt. Om deze bloembak te maken heb je het volgende nodig:


  • Beton
  • Werkhandschoenen
  • Smeermiddel
  • Karton om een mal te kunnen maken
  • Een emmer of kruiwagen
  • Gebroken glas, glazen kralen, steentjes schelpen
  • Plastic folie of zak


1. Een mal maken

Voor het maken van doe-het-zelf potten heb je een binnen en buiten mal nodig. Deze moet dezelfde vorm hebben, maar verschillende maten. De kleinere vorm moet passen in de grotere vorm. Er moet ongeveer 5 cm tussen de vormen zitten. Deze ruimte wordt vervolgens gevuld met beton en daarmee ontstaat de dikte van de pot. Wil je een hoge pot gemaakt van beton? Zorg dan voor een dikte van minstens 7.5 cm. Je kunt de mallen ambachtelijk maken, bijvoorbeeld van karton. Je kunt zelf beslissen welke vorm en grootte de potten krijgen. Voor extra versiering kun je kiezen voor glas, kunststof, karton, roest vrijstaal of polystyreen.

2. Mal insmeren met smeermiddel

De binnenkant van de mal die in contact komt met het beton moet je met een beetje paraffine-olie, zonnebloemolie of smeermiddel insmeren. Dit maakt het makkelijker om de betonnen bloembakken uit de mal te halen. Als je een mal van glas gebruikt, dan kun je met zo’n smeermiddel voorkomen dat het glas breekt wanneer je de pot uit de mal haalt.

3. Bescherm je handen

Als je aan het werk gaat om je betonnen doe-het-zelf pot te maken, dan moet je er altijd voor zorgen dat je handen beschermd zijn tijdens het mengproces. Dit kun je heel eenvoudig doen door een paar goede keuken- of werkhandschoenen te dragen. Meng de betonmassa in een emmer of kruiwagen. Giet het beton in de vorm en blijf roeren. De juiste verhouding tussen water en beton vind je gewoon op de verpakking van het betonmengsel. Ben je niet zeker hoe je dit mengsel van beton moet maken? Dan kun je het altijd eens vragen aan een hovenier.

4. Giet het beton

Het betonstorten gaat met de hand: je moet het mengel langzaam en gelijkmatig op de bodem van de buitenste vorm gieten. Zo wordt de bodem van de betonnen pot gemaakt. Nu moet je ook steentjes aan het beton toevoegen om zo extra structuur en stevigheid te creëren. Dit gegoten doe-het-zelf betonnen pot moet zeker twee dagen staan te drogen. Het vloeibaar beton kun je met een spatel over de wanden van de mal verdelen. Zorg dat de wanden de juiste dikte hebben. Ze mogen iets minder dik zijn dan de pot.

5. Laten staan

van homify Industrieel

Nu moet je een beetje geduld hebben, de betonnen plantenbak moet ongeveer 36 uur drogen. Het is misschien verleidelijk om aan de hardheid van de bovenkant af te leiden dat de betonnen pot al helemaal droog is, maar de onderkant van de mal heeft langer nodig om te drogen . Test of je na deze tijd met een mes of kurkentrekken in de emmer kunt boren en doe dat op verschillende plaatsen. Als dit niet het geval is, dan weet je dat de plantenbak volledig droog is.

6. Haal de pot uit de mal

Wanneer de betonnen doe-het-zelf pot droog is, kun je hem uit de mal van karton halen. Dat is heel eenvoudig en zeker als je het smeermiddel gebruikt hebt. Gebruik schuurpapier om de pot glad te schuren. Laat de pot nu een week staan waardoor de pot volledig zal kunnen drogen. Na 36 uur is de pot droog genoeg om uit de mal te halen, maar nog niet hard genoeg om gebruikt te kunnen worden. Je moet een keer per dag met een vochtige spons over de pot wrijven. Zo barst hij niet tijdens het drogen. Wij wensen je veel plezier bij dit doe-het-zelf project. Een betonnen pot is supertof om zelf te maken. Ben je iemand die heel groene vingers heeft? Dan zijn deze tuinideeën ook zeker iets voor je!

Wat vind je van deze tips? Laat het weten via de comments.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!