Een gootsteen voor de keuken? Dit moet je weten! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een gootsteen voor de keuken? Dit moet je weten!

TILL BEHNE TILL BEHNE
Our Kitchens Klassieke keukens van Harvey Jones Kitchens Klassiek
Loading admin actions …

De gootsteen is min of meer het afvoerputje van de keuken. Maar dat klinkt veel onaardiger dan het is. De gootsteen is een zeer in het oog springend onderdeel van de keuken en moet daarom met zorg worden gekozen. Ben je een afwasser, wil je waarschijnlijk een grote gootsteen of zelfs een dubbele spoelbak. Was je vaak af of doe je veel andere dingen met je spoelbak is het verstandig te kiezen voor een krasvaste variant. Zo zijn er veel verschillende te kiezen materialen met elk zo zijn voor- en nadelen. Ga je voor uniformiteit of wil je dat de gootsteen er juist uitspringt. En moet de wasbak op het aanrechtblad liggen en erin verwerkt zijn. Kortom, er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden.

Maat en vorm

Gootstenen heb je in alle vormen en maten. Voor een ieder wat wils. Groot, klein, rond, vierkant of rechthoekig. Het is maar net wat je er mee wil en hoeveel ruimte je hebt in je keuken. Gebruik je de gootsteen niet zo vaak, volstaat wellicht een kleiner model. Heb je ook meteen meer aanrechtblad om op te werken. Was je vaak af, spoel je de groenten graag grondig schoon of gebruik je de gootsteen soms als babybadje moet je voor een wat grotere variant gaan. Afhankelijk van het materiaal van de gootsteen kun je ervoor kiezen om deze op het aanrechtblad te laten rusten (opbouw). Dit is bijvoorbeeld vaak bij witte porseleinen spoelbakken het geval. Bij materialen als RVS of natuursteen zijn gootsteen en aanrechtblad soms uit één geheel. Ook is het mogelijk de gootsteen te verzinken in het aanrechtblad, dat heet dan vakinbouw. Als laatste is onderbouw mogelijk. Hierbij wordt de spoelbak aan de onderkant van het aanrechtblad bevestigd. Je blijft dan de zijrand van het werkblad zien. Dit is vooral mooi bij luxere materialen. Bij minder dure bladen kun je de zijrand beter niet zien, want die zijn niet mooi afgewerkt.

Voordelen verschillende materialen

Gootsteen van roestvrij staal 

De meest gebruikte gootsteen is toch wel die van roestvrij staal (RVS). RVS is duurzaam, sterk, betaalbaar en kan tegen verschillende bijtende materialen en zuren. Een gootsteen van RVS past praktisch bij elke keuken.

Gootsteen van kunststof 

De spoelbak van kunststof is de minst dure oplossing. Het ziet er modern uit en is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Verder is een spoelbak van kunststof sterk en duurzaam.

Spoelbak van keramiek 

Een spoelbak van keramiek zorgt voor een klassieke, bijna landelijke uitstraling. Het wit past erg goed bij houten aanrechtbladen. Deze spoelbak is vrij krasvast en goed schoon te houden.

Spoelbak van graniet 

Spoelbakken van graniet worden vaak op maat gemaakt en zijn onderdeel van een granieten aanrechtblad. Graniet is krastvast en hittebestendig. Het geeft een keuken een stoere en robuuste uitstraling.

Nadelen verschillende materialen

Spoelbak van roestvrij staal 

In een gootsteen van roestvrij staal moet je enigszins voorzichtig te werk gaan. Krassen en vlekken zijn snel en goed te zien. Vlekken kun je uiteraard wegpoetsen, maar doe dat voorzichtig. Krassen kunnen weggepolijst worden. Ook dit moet voorzichtig gebeuren anders ontstaat er blijvende schade.

Spoelbak van kunststof 

Spoelbakken van kunststof zijn niet krasbestendig en kunnen slecht tegen bijtende stoffen. Daardoor heb je kans op blijvende vlekken of op moeheid of dunne plekken na intensief gebruik.

Spoelbak van keramiek 

Een spoelbak van keramiek is vrij prijzig is. En ze zijn gevoelig voor barsten en scheuren. Als je iets zwaars in de spoelbak laat vallen, kan er een stuk glazuur van de toplaag afspringen of een scheur ontstaan. Ook als je een glas of bord erin laat vallen zullen deze sneller kapotvallen.

Spoelbak van graniet 

Graniet is vrij duur en arbeidsintensief. Daarnaast is het poreus, waardoor vocht in de spoelbak kan binnendringen. Verder hebben spoelbakken van graniet haakse wanden, waar vuil in kan gaan zitten en ze dus minder hygiënisch zijn.

Afvoer

Het afvoerputje is meestal gekoppeld aan de gootsteen, maar soms valt er weldegelijk wat te kiezen. In dat geval kan je het best gaan voor een wat groter formaat, deze zijn makkelijker schoon te maken. Ook loopt het water dan sneller weg. De meeste afvoerputjes hebben een zogenaamde ‘ventielzeef’ dat etensresten tegenhoudt. Zo raakt de afvoer minder snel verstopt. Als je het ventielzeef naar beneden duwt, houden deze het water tegen en kan je gaan afwassen.

Kraan

100% Design Minimalistische keukens van homify Minimalistisch
homify

100% Design

homify

Kranen zijn er in verschillende maten en vormen. Er zijn eengreepskranen en tweegreepskranen. Eengreepskranen hebben één greep om zowel de waterhoeveelheid en -temperatuur te regelen. Tweegreepskranen hebben een aparte greep voor warm en koud. De eengreepskraan zien we vooral in de wat modernere keukens, de tweegreepskraan in de wat traditionelere keukens. Om te bepalen wat voor een kraan je wil, moet je jezelf afvragen waarvoor je de kraan vaak gebruikt. De hoogte van de kraan en de hoogte van de uitloop zijn het belangrijkst. Wil je veel bewegingsruimte, kies je voor een hogere kraan met een hogere uitloop. Bij een ondiepe, kleine gootsteen is een lage uitloop handiger in verband met spetters. De vorm van een kraan varieert van een C-, L- tot U-vorm. Het is maar net wat je mooi vindt. Er bestaan ook kranen met een zogenoemde handdouche of mousseur. Daarmee kun je de waterstraal heel precies richten. Een handdouche heeft twee straalsoorten: de normale straal en een douchestraal. Een uittrekbare mousseur beschikt heeft één straalsoort. Tegenwoordig zijn er ook bijzondere kranen op de markt zoals kokend-water-kranen en gefilterd-water-kranen.

Accessoires

Shaker kitchen by Harvey Jones Klassieke keukens van Harvey Jones Kitchens Klassiek
Harvey Jones Kitchens

Shaker kitchen by Harvey Jones

Harvey Jones Kitchens

Om je keuken zo schoon en opgeruimd mogelijk te houden is het zaak om een aantal accessoires bij je gootsteen te plaatsen. Denk daarbij aan een zeepdispenser, of een bakje voor de handzeep. Een plek voor het vaatdoekje, de spons of de afwasborstel is naast handig ook hygiënisch. Als je vaak dingen afwast, is een afdruiprek aan te raden. En zorg dat er altijd een hand- of theedoek binnen handbereik is.

Bekijk hier nog veel meer mooie gootstenen. Deze professionals alles over keukens en dit Ideabook lees je alles over het kiezen van een aanrechtblad.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!