Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Frozen, New York of mintgroen?! Zes thema's voor je huis

Sanne Sanne
Loading admin actions …

Het vergt tijd en creativiteit om een huis in te richten. Maak het jezelf gemakkelijk door een thema te kiezen, waar je de hele inrichting op aanpast, van muren en vloeren tot meubels tot accessoires. Ga bijvoorbeeld voor een bepaalde kleur of kies een bepaalde film of stad waar je de inrichting van je huis op baseert. In de kinderkamer ga je bijvoorbeeld voor een Disneyfilm en in de woonkamer kies je Parijs als inspiratie. Kies een stijl die past bij je thema. We zullen straks zien dat een vintage stijl bijvoorbeeld heel goed past bij een oude zwart-wit foto van New York.

Een inrichting met een thema hoeft niet duur te zijn, als je van tevoren een helder beeld hebt van wat je in iedere ruimte wil bereiken met kleuren, meubels en accessoires. Officiële items zijn vaak duur, maar met een beetje creativiteit kom je een heel eind. Verf en behang spelen een grote rol in de keuze voor een thema of een concept, maar ook accessoires, gordijnen en andere items hebben een grote invloed op de uitstraling van de ruimte.

Je favoriete boek- of filmpersonage: Spiderman

 Muren & vloeren door fototapete.de
fototapete.de

Fototapete Spider-Man Concrete

fototapete.de

Laat je bijvoorbeeld inspireren door je favoriete boek of film en richt je kamer in op basis van dat personage. Van filmpersonages is altijd beeld, dus dat is gemakkelijk: begin bijvoorbeeld met een afbeelding op behang en richt vervolgens de rest van je kamer in op basis van dat kleurenschema.

Van een boekpersonage is niet altijd een afbeelding of er zijn meerdere afbeeldingen van verschillende illustrators en misschien zelfs verschillende films, denk bijvoorbeeld aan Alice in Wonderland. Leef je in in de wereld van het boek en verzin daar een interieur omheen.

Je favoriete film in de kinderkamer: Frozen

 Muren & vloeren door Allwallpapers
Allwallpapers

Elsa and Anna Frozen Sisters wall mural wallpaper

Allwallpapers

Een film die in 2015 immens populair was is Frozen, de animatiefilm met zusjes Elsa en Anna en de sneeuwpop die om op te vreten was: Olaf. Dit thema is zeer geschikt voor een kinderkamer, zowel voor een jongens- als voor een meisjeskamer. Voor de meiden nemen we de prinsessen als uitgangspunt, voor de jongens onze favoriete sneeuwpop. Qua kleuren zijn in beide gevallen wit en blauw geschikt, vanwege de achtergrondkleuren in de film en de jurken. Door die kleuren te gebruiken naast een grote afbeelding houd je de kamer verder rustig. Je kunt in de meidenkamer eventueel nog roze toevoegen en voor de jongens bij Olaf oranje (vanwege die wortel!). Zo kun je nog wat kleuraccenten toevoegen.

Met een behang is de toon gezet, maar een andere optie is juist een effen basis (wit of blauw bijvoorbeeld), gecombineerd met een grote poster of een pop – in het geval van Olaf. Je hoeft dus niet per se een grote afbeelding als uitgangspunt te nemen. Het voordeel van een posterbehang is dat je de inrichting vrij neutraal kunt houden en dus gemakkelijk opnieuw kunt gebruiken bij een volgend kind. Een Cars-bed is bijvoorbeeld voor een meisje niet zo leuk, terwijl een wit of houten bed voor alle kinderen kan. Een behang vervang je gemakkelijk.

We hebben Frozen als voorbeeld genomen, maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos! Denk bijvoorbeeld ook aan Nijntje voor de babykamer (met wit, groen en oranje), Cars voor een jongenskamer (met rood en blauw) en Assepoester voor een meisjeskamer (blauw en roze).

Een natuurlijke omgeving: zee, bos, ijs, bergen…

Hendrik Voogd:  Studeerkamer/kantoor door BN International
BN International

Hendrik Voogd

BN International

Een andere optie is een concept als 'de natuur'. Ga voor een bos, zoals op bijgaande foto, of kies een ander landschap zoals de zee, het strand of een winterlandschap met besneeuwde bergtoppen. Pas je kleurenschema aan op de tinten die bij de gekozen natuurlijke omgeving passen.

Zoals je ziet op bovenstaande foto kun je een thema als de natuur prima combineren met een industriële stijl, hoe paradoxaal dat ook lijkt. Het zwarte metaal en het hout combineren heel mooi met de groen- en blauwtinten die bij het natuurthema horen. Het behang is overigens een afbeelding van een Italiaans landschap (1807) van Hendrik Voogd uit het Rijksmuseum. Denk dit soort combinaties van tevoren uit en kies een thema én een stijl die bij jou en bij elkaar passen.

Je favoriete stad: New York

New York Workers:  Woonkamer door BN International
BN International

New York Workers

BN International

Iedereen kent deze beroemde foto uit New York: ’Lunch at top of a skyscraper’. Werklui die zitten te lunchen bij hun werk bij de bouw van een wolkenkrabber in New York. Als je dol bent op een bepaalde stad is het een tof idee om die stad als basis voor je inrichting te gebruiken. Een zwart-witfoto leent zich heel goed om te combineren met vintage, zoals we op de foto zien.

In dit voorbeeld combineren we een oude foto met vintage, maar denk ook eens aan de wolkenkrabbers in een moderne stad, gecombineerd met een hypermoderne inrichting met strakke lijnen. Of juist een Aziatische stad, gecombineerd met een warm kleurenpalet.

Een concept: wereldse popart

Popart fotobehang van designer Katarina Stupavska:  Woonkamer door BN International
BN International

Popart fotobehang van designer Katarina Stupavska

BN International

Een andere optie is het kiezen van een concept, zoals een kunstvorm (surrealisme) of een bepaalde sfeer (romantisch). Bij een interieurconcept zit je niet vast aan bepaalde kleuren en kun je echt alle kanten nog op. Kies bijvoorbeeld een kunstvorm, zoals popart (veel felle kleuren) of onze Hollandse meesters (donkere kleuren). Het popart fotobehang dat je op de foto ziet is van Katarina Stupavska. Dit fotobehang is verkrijgbaar bij No Limits. Je kunt de kleuren uit het behang terug laten komen in de kamer of aanvullende kleuren gebruiken.

Ook als je houdt van hele rustige kleuren kun je je heel goed op concept baseren. Er zijn kunstwerken in hele zachte kleuren die prima bij een basic inrichting passen. Met een abstracter concept, zoals romantiek of rust kun je helemaal alle kanten op. Als je het lastig vindt om te kiezen als je in een woonwinkel bent probeer dan voor jezelf een aantal kernwoorden te bedenken waar je aan kunt vasthouden. Bij 'rust' kun je bijvoorbeeld denken aan de woorden licht, blauw en hout. Door die woorden in je hoofd te houden kun je gemakkelijker kiezen.

Een themakleur en ton-sur-ton

de ingang van no 15:  Gang en hal door Architectenbureau Vroom
Architectenbureau Vroom

de ingang van no 15

Architectenbureau Vroom

Geen zin in kleurenschema's en fotobehang? Je kunt ook gewoon één kleur kiezen. Een gelaagd interieur in ton-sur-ton is helemaal 2016. Ga voor een kleur per kamer of maak je hele huis uni.

Lees dit Ideabook over de kleurtrends van 2016 en kies je kleur. Ga jij voor Peach Echo, Rose Quartz, Snorkel Blue of Buttercup? Wil je je huis graag in verschillende tinten van een kleur schilderen? Koop een grote emmer witte verf en een tube mengkleur in de kleur die je wilt en meng steeds iets meer bij. Zo kun je van licht naar donker schilderen en creëer je een prachtig ton-sur-toneffect!

Baseer jij je inrichting ook op een specifiek thema of concept?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!