Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Laat alle hoeken van de kamer zien – 7 tips voor lege hoeken

Sanne Sanne
Loading admin actions …

De hoeken van een kamer worden vaak niet benut of alleen gebruikt om dingen weg te stoppen: een klein kastje, kluwen kabels of een kist met speelgoed zijn te vinden in menig hoek van de kamer. Lege hoeken kunnen ervoor zorgen dat je kamer er onaf uitziet; alsof je alleen de grote meubels (banken, kasten, tafels) langs de muur hebt gezet en verder niet hebt nagedacht over de hoeken. Vaak zijn hoeken wit en leeg.

Aan de ene kant is het natuurlijk ook mooi om je kamer open en ruimtelijk te houden. Om een kleine kamer niet heel klein te doen lijken is het over het algemeen belangrijk om de hoeken vrij te houden, anders ziet de ruimte er heel snel volgestopt uit. Maar aan de andere kant heb je altijd te weinig ruimte en kun je de hoeken van je kamer wel degelijk gebruiken, ook zonder dat je kamer er te vol van wordt. Voor veel ideeën heb je minder ruimte nodig dan je denkt. Zo kun je een werkplek, een leeshoek of een mooie wandplank prima in een hoek van de kamer kwijt.

Gezellig zitten op de loveseat

 Woonkamer door Baur Versand (GmbH & Co KG)
Baur Versand (GmbH & Co KG)

Mega-Sessel im romantischen Landhaus-Stil

Baur Versand (GmbH & Co KG)

Een hoek bij het raam kan een perfect plekje zijn om gezellig te zitten, zonder tv of spelcomputer. Een fijne plek om samen te zitten en even gezellig te praten zonder gestoord te worden door allerlei media die de rust in de huiskamer vaak verstoren.

Als je hoek groot genoeg is kun je bijvoorbeeld kiezen voor een loveseat. Die neemt niet zoveel ruimte in als een bank, maar straalt meer gezelligheid uit dan twee fauteuils. Als je er alleen op zit (of ligt) heb je alle ruimte en met zijn tweeën is het juist gezellig knus. Plaats zo'n kolossale stoel echter niet in een klein hoekje. Kies dan liever voor een wat slankere stoel, bijvoorbeeld een houten spijlenstoel met fijne kussens of een hangstoel, die je aan het plafond hangt en die ruimtelijk oogt door de ruimte onder de stoel.

Wandplanken als opvulling op een gekleurde muur

 Woonkamer door FUNDAMENTAL.BERLIN
FUNDAMENTAL.BERLIN

A Few Of My Favourite Things

FUNDAMENTAL.BERLIN

Denk erover om juist een losse hoek van de kamer een kleurtje te geven en de hoek te laten opvallen. Vaak blijven de hoeken van de kamer achterwege bij de rest, maar je kunt ze laten shinen door ze een leuk kleurtje te geven en ze op te vullen met iets moois, zoals een wandplank, waar je mooie items op kunt uitstallen. Als je een hoek wilt gaan schilderen hoef je niet per se verticaal te denken. Het is ook een optie om met diagonale lijnen te werken om zo een speels effect te creëren.

Veel wandplanken zijn niet bedoeld voor hoeken: ze zijn veel langer dan dat ze diep zijn. Kies voor een vierkante plank, die dus in een hoek past, of ga voor een speciale hoekplank, met bijvoorbeeld een ronde vorm of die is opgebouwd uit blokjes en perfect in een hoek past. Laat de wandplank afsteken van de muur, door een totaal andere kleur te kiezen of integreer de plank juist, door hem in dezelfde kleur te schilderen als de muur. Beide opties geven een mooi resultaat, maar de tweede is iets rustiger en is daarom misschien geschikter; het maakt de kamer minder vol.

Een werkplek inpassen

Zoals je op deze foto ziet is een werkplek goed in te passen in een klein hoekje, bijvoorbeeld onder de trap. Deze werkplek heeft een bureau met computer, ingebouwde spots, een stoel en ook nog voldoende opbergruimte. Met een beetje creativiteit is er veel mogelijk.

Het is van belang dat je je niet opgesloten voelt op je werkplek. Dat is op deze foto zeker niet het geval, doordat achter en naast de werkplek genoeg ruimte is. Zo voelt het niet alsof je echt in een hoekje zit weggestopt. Dat is het nadeel van het gebruik van hoeken: we associëren het met negativiteit en geslotenheid (denk maar aan het voor straf in de hoek moeten staan). Denk dus altijd na over de ruimtelijkheid die je nodig hebt. Als je met je hoofd naar de hoek van de kamer gericht zit en je kijkt tegen twee muren aan is dat over het algemeen niet goed voor je focus.

Een leeshoek

Een andere leuke optie voor een lege hoek is het creëren van een leeshoek. Het woord alleen al doet denken op een van de fijnste plekken van je kleuterklas: er waren een poppenhoek en een bouwhoek, maar de beste plek om te zijn was de leeshoek. Een heerlijke hoek met kussens en boeken. Hoe heerlijk is het om zo'n leeshoek in je eigen huis te hebben? Ook voor kinderen is een leeshoek ideaal: ze kunnen zich concentreren op een boek, zonder dat de televisie als stoorzender werkt. Je kunt dit natuurlijk doen in de woonkamer, maar de slaapkamer is ook een goede plek voor zo'n leeshoek. Zorg er wel voor dat het echt een gezellig plekje wordt, anders ga je eerder in bed liggen dan dat je van je leeshoek gebruik maakt.

Je hebt weinig nodig in een leeshoek. In de kleuterklas waren een boekenkastje en kussens genoeg, maar je kunt het natuurlijk een beetje uitbreiden: een stoel en een lamp zijn geen overbodige luxe. Kies een fijne stoel, waar je echt lekker in zit. Houd rekening met de grootte van je hoek: op de foto zien we een stoel die nét in de hoek past – die is dus eigenlijk te groot, want je hoek lijkt daardoor automatisch kleiner. Als er ruimte over is tussen de 'muren' en je stoel creëer je lucht en lijkt de ruimte groter. Plaats een lamp waar je bij kunt lezen, neem wel gezellig licht, want gezelligheid is belangrijk in je leeshoek. Dan kies je nog een boekenkast en klaar is Kees! Decoreer het geheel eventueel nog met kussens, een dekentje of andere accessoires en je leeshoek is af!

Heb je ruimte voor een hele leeskamer? Bekijk dan eens de tips in dit Ideabook!

Wassen

 Keuken door Die MÖBELHAUEREI
Die MÖBELHAUEREI

Gerüstküche

Die MÖBELHAUEREI

De wasmachine is zo'n apparaat 'dat dan ook nog ergens moet staan'. Oftewel: perfect voor de loze hoeken van je huis. Heb je in de garage, de bijkeuken, de keuken of de badkamer zo'n loze hoek? Bouw een kast om je wasmachine, eventueel met kastdeur, en het logge apparaat valt niet meer op en maakt je kamer dus niet meteen lelijk. Door een ombouw te plaatsen creëer je ook nog eens een extra werkblad of, door de ombouw hoger te maken, een kast waar je het wasmiddel en de wasverzachter kunt neerzetten. Dat is dan ook meteen dé plek om schoenspray, de kledingborstel, nieuwe veters, knijpers en stofzuigerzakken te bewaren!

Een binnentuin

pallet tuin Small:  Little Planet :  Balkon, veranda & terras door Pop up Pallets
Pop up Pallets

pallet tuin Small: Little Planet

Pop up Pallets

Als je baalt van je kleine tuin, maar je hebt binnen nog wel wat muurruimte over, waarom leg je dan geen binnentuin aan? Je maakt zo'n tuin gemakkelijk zelf van een pallet en kunt er een hele kruidentuin in kwijt! Zo eet je voortaan je eigen cherrytomaatjes en kruid je de pastasaus met je zelfgemaakte basilicum en oregano. 

Zijn de hoeken van jouw huis meer dan een strafhoekje? Laat ons in de comments weten hoe jij de hoeken van je huis hebt ingevuld.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!