Een binnentuin ín huis: zo doe je het!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een binnentuin ín huis: zo doe je het!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Badkamer door Egue y Seta
Loading admin actions …

Ben jij niet in het bezit van een buitenruimte, balkon of tuin? Zou je dit wel graag willen? Denk dan eens na over het creëren van een binnentuin. Door te kiezen voor planten in huis kun je toch genieten van de schoonheid en voordelen van planten en bloemen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven bij het gebrek aan een buitenruimte. Hoe je dit precies doet lees je allemaal in dit Ideabook!

We hebben een aantal tips, ideeën en inspirerende voorbeelden voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van de juiste planten, verlichting en bijpassende meubels. We hopen dan ook dat we je met dit  Ideabook een eindje op weg kunnen helpen bij het realiseren van jouw persoonlijke binnentuin. Laat je lekker inspireren door onderstaande foto’s, wie weet kom je hierna zelf nog wel op meer creatieve ideeën!

Kijk en lees je mee?

Geschikte meubels

Het kiezen van meubels voor je interieur is natuurlijk altijd een leuke klus en dit geldt zeker ook voor je binnentuin. Maakt je binnentuin onderdeel uit van je woon- of eetkamer? Je hal of misschien je keuken? Dan is het misschien niet nodig om speciale meubels aan te schaffen. Dit veranderd wanneer de binnentuin zich in een aparte ruimte bevindt, denk aan een extra kamer of aangebouwde serre.

Op bovenstaande foto zie je een stijlvolle serre, aangrenzend aan de groene tuin. Er is hier gekozen om binnen en buiten vloeiend in elkaar over te laten lopen door gebruik te maken van een grote glazen pui. De meubels passen ook perfect in deze natuurlijke setting, uitgevoerd in (donker)groen en bruin. Je zou natuurlijk ook kunnen gaan voor geheel houten meubels, maar kunststof is ook een goede keuze!

Ben jij de gelukkige eigenaar van een serre, maar weet je nog niet hoe je deze perfect kunt inrichten? Dan raden we je zeker aan om ook nog even langs deze foto’s te scrollen. Wie weet kom je een voorbeeld tegen dat je prima thuis kunt overnemen. Vind je het fijner om alleen foto’s te bekijken die aansluiten bij jouw persoonlijke smaak? Maak dan gebruik van het filter op de site.

Verschillende manieren om planten te plaatsen

Tot de inrichting van je binnentuin horen ook passende bloempotten, vazen en/of plantenbakken. Gelukkig zijn deze elementen te verkrijgen in veel verschillende soorten, maten, kleuren en stijlen. Het zal dus niet zo moeilijk zijn om mooie varianten voor in jouw woning te vinden.

Wil je je planten liever niet op de grond plaatsen? In dat geval zou je er ook voor kunnen kiezen om ze op te hangen. Deze manier van het toepassen van groen in je interieur zien we steeds vaker terug. De geknoopte plantenhangers zien we bijvoorbeeld vaak terug in Scandinavische en minimalistische inrichtingen. Er bestaan tegenwoordig genoeg verschillende opties voor het ophangen van je planten. Op bovenstaande foto zie je dat er gewerkt wordt met een soort hangende etagère van stalen mandjes. Zie jij deze optie al voor je in jouw woning?

Verlichting

Over het algemeen hebben alle planten en bloemen enige vorm van daglicht nodig om te groeien en te bloeien. Ook wanneer je kiest voor een binnentuin moet je hier goed over nadenken. Het zal zonde zijn wanneer je investeert in een frisse lading planten en/of bloemen en er vervolgens achter komt dat je planten het niet lang uithouden door slechte verlichting.

Vaak voldoet het al wanneer je je beplanting in de buurt van een raam plaatst. Let op: liever niet in direct zonlicht! Is dit bij jouw binnentuin niet mogelijk? Zorg dan voor genoeg verlichting die daglicht goed nabootst. Op bovenstaande foto zie je dat er gekozen is voor een binnentuin in een badkamer. Wegens het gebrek aan de inval van natuurlijk daglicht is er gekozen voor de juiste verlichting. Deze binnentuin doet samen met de wand van glas dienst uit als muur van de badkamer, erg bijzonder! De planten dragen bij aan de privacy terwijl de transparantie tegelijkertijd gewaarborgd blijft. Wij zijn helemaal fan van deze binnentuin! Wat vind jij?

Verticale tuin voor kleine(re) ruimtes

Woning + kantoor Utrecht:  Gang en hal door STROOM architecten
STROOM architecten

Woning + kantoor Utrecht

STROOM architecten

Op bovenstaande foto zien we een prachtig voorbeeld van een verticale binnentuin. Deze oplossing is ideaal voor wanneer je te maken hebt met een kleinere ruimte, maar toch wilt genieten van een groen interieur. Het is erg mooi om in dit geval te kiezen voor planten die een beetje hangen. Zoals je hierboven ziet geeft dit de wand een bijzondere en sterke uitstraling.

De versie op deze foto is redelijk groot, maar je kunt het natuurlijk ook subtieler aanpakken. Wist je dat je een verticale binnentuin ook heel goed zelf kunt maken? We zien veel voorbeelden, gemaakt met pallets, voorbijkomen. Verdiep je hier zeker eens in want het is makkelijker dan je denkt!

Het kiezen van de juiste planten

Lushful plants:  Woonkamer door Levenssfeer
Levenssfeer

Lushful plants

Levenssfeer

Het kiezen van de juiste planten is een essentieel onderdeel bij het creëren van je binnentuin. Niet alle planten en bloemen zijn namelijk even geschikt om binnen te plaatsen – tenzij je de beste natuurlijke omstandigheden voor een desbetreffende plant exact weet na te bootsen. Sommige planten hebben nou eenmaal meer daglicht, zonlicht of bevochtiging nodig dan andere. Over het algemeen vind je kamerplanten in een aparte sectie bij het tuincentrum, maar mocht je er niet helemaal zelf uitkomen dan kun je altijd de hulp van een expert inschakelen. Je vindt ze heel gemakkelijk, gewoon hier bij homify.

Maak gebruik van gerecyclede materialen

Voor de Urban Jungle:  Binnenbeplanting door Kleuroptafel
Kleuroptafel

Voor de Urban Jungle

Kleuroptafel

Met deze laatste foto van dit Ideabook willen we graag het puntje recyclen nog even uitlichten. Wist je dat het heel goed mogelijk is om een binnentuin te creëren met behulp van gerecyclede elementen en materialen? Dit is vaak niet alleen goedkoper, maar je draagt ook je steentje bij aan de natuur! Op bovenstaande foto zie je dat er gebruik gemaakt is van verschillende potten in verschillende formaten. Je zou zelfs oude mokken een makeover kunnen geven om hetzelfde effect te bereiken! Kijk eens om je heen naar wat voor bestaande spullen je zou kunnen gebruiken. 

Wil jij meer ideeën en voorbeelden van binnentuinen zien? Neem dan ook nog even kijkje in dit Ideabook. Je vindt er inspiratie voor stijlvolle binnentuinen, maar dan buiten.

Wat vind jij van de inspiratie in dit Ideabook? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!