aziatische Tuin door Lush Garden Design

Voorkom deze 9 fouten in de tuin!

Johan van Dijk Johan van Dijk
Loading admin actions …

Het ontwerpen en inrichten van de perfecte tuin is nog niet zo heel erg eenvoudig. Geen wonder dat heel veel mensen er voor kiezen om daar een tuinarchitect voor in te schakelen. Maar als je na een paar jaar een en ander tuin in je gaat veranderen op eigen houtje, dan is het oppassen geblazen. Voorkom namelijk dat je de volgende 9 fouten maakt!

1. Verkeerder borders

Deze tuin ziet er schitterend uit met die prachtige buitenkeuken. Niets meer aan doen zou je denken! Toch is er een keuze gemaakt die je zelf het beste kan voorkomen. En dat zijn de borders die in de plantenbakken zijn geplaatst. Deze coniferen groeien erg snel en moeten dus vaak gesnoeid worden. Kies voor een plant die wat langzamer groeit als je niet zo vaak met de snoeischaar in de weer wilt.

2. Teveel verschillende struiken

moderne Tuin door Nash Baker Architects Ltd
Nash Baker Architects Ltd

​Back garden at Bedford Gardens House.

Nash Baker Architects Ltd

Op deze foto zie je een situatie die juist wel goed is: een mooie eenheid van gebruikte borders en struiken. Maar je ziet het ook vaak mis gaan. Als je namelijk teveel verschillende struiken in een tuin plaatst, zeker als de oppervlakte beperkt is, kan een zeer rommelig beeld ontstaan.

3. Vormen die niet bij elkaar passen

In een tuin draait het allemaal om lijnen en vormen. Maar wat nou als die lijnen en vormen niet zo goed bij elkaar passen? Deze tuin is zo’n geval waarin de eenheid op dat gebied ver te zoeken is. En als je een beetje rondkijkt op deze plek dan snap je ongetwijfeld wat we daar me bedoelen.

4. Verkeerd maaien

Afgezien van het schitterende tuinhuisje, zie je hier een gazon dat niet helemaal in optima forma is. Dat kan vaak het gevolg zijn van verkeerd maaien. Zorg ten eerste dat het mes van je grasmaaier altijd goed scherp is. Verder is het ook belangrijk om het gras niet te kort af te maaien.

5. Niet te vroeg maaien!

rustieke & brocante Huizen door GOOD WOOD
GOOD WOOD

Индивидуальный дом 232 м²

GOOD WOOD

Nog zoiets waar je om moet denken bij een gazon. Ga in het voorjaar niet te vroeg maaien: een paar dagen vorst over je te korte gras en je bent de hele zomer in de weer om het gras weer groen te krijgen.

6. Gebrek aan voeding

Verticuteren en bemesten van het gazon moet je ook zeker niet vergeten. Een gebrek aan voeding kan er namelijk voor zorgen dat je gele en kale plekken krijgt. En dat wil je toch zeker niet!

7. Geef genoeg water

aziatische Tuin door Lush Garden Design
Lush Garden Design

A curved deck links the seating area to the house

Lush Garden Design

Plensbuien die aanhouden kunnen je tuin verpesten, maar te weinig water is ook funest voor je gazon en planten. Zorg daarom dat je in droge periodes geregeld water geeft. Twee of drie keer per week een flinke plons water is dan voldoende. En zorg dat iemand anders dat doet als je op vakantie gaat!

8. Verkeerde verhoudingen

Verkeerde verhoudingen in de tuin maken het er zeker niet mooier op. Een groot terras is erg fijn natuurlijk, maar als je dan nog maar een gazon overhoudt met de oppervlakte van een postzegel, dan doet dat zeker afbreuk aan het geheel. Zorg in zo’n geval dat het terras ongeveer een derde van het gazon is.

9. Laat het gras in de winter met rust

Met dit zeer fraaie plaatje sluiten we dit overzicht af. En daarbij willen we je zeker aanraden om je gazon in de winter met rust te laten. Zie het maar als een winterslaap van het gras! In het voorjaar mag jij je daar weer druk over gaan maken.

Was het een beetje zinvol om deze tips te lezen? Als je nog wat meer tuininformatie tot je wilt nemen, dan kun je ook hier terecht.

Heb jij nog een gouden tip om toe te voegen? We horen het graag!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Vraag uw gratis consult aan

Doe wooninspiratie op!