Prachtige Woonkamerplanten

Jip Klompenhouwer Jip Klompenhouwer
Housen and Terraces in Amsterdam, Boom in Huis / Baum im Haus / Trees in the Home Boom in Huis / Baum im Haus / Trees in the Home Binnentuin
Loading admin actions …

De woonkamer geldt voor velen als het middelpunt van het huis. Het is waar we het gros van onze tijd doorbrengen of we nu aan het werk zijn, aan het ontspannen of aan het schoonmaken. In deze ruimte hoort de vrije, welkome sfeer te hangen die wij het liefst zelf ervaren én die we hopen dat onze gasten ervaren. Woonkamer planten kunnen hierbij helpen. Beter nog, woonkamer planten brengen een natuurlijke verademing in een ruimte waar normaliter zoveel gebeurt dat ze een onmisbare toevoeging vormen. 

Hieronder vindt u voorbeelden van woonkamer planten die zowel uitzonderlijk als traditioneel zijn. Van groots en imposant tot klein en schattig. De natuur komt ik vele vormen, en er zit er ongetwijfeld één bij die bij uw woonkamer past.

Petit Planten

Is het al bijna Pasen? 

Deze pastelkleurige potjes doen terug denken aan zonnige zondagochtenden waar de hele familie om de eettafel zit. Woonkamer planten komen, zoals gezegd, in alle soorten en maten. In deze kleine, subtiele uitvoeringen zijn ze perfect voor op de vensterbank of op tafel. Zo brengen deze woonkamer planten een niet aflatend vrolijk sfeertje in de ruimte. 

De kinderlijke prints op de potjes geven het een lichtvoetigheid die maar weinig kunnen weerstaan.

Vanuit de Stam

Stoere meerpaal Solits Industriële woonkamers Accessoires & decoratie

Grote, vaak ronde, plantenbakken staan geregeld op de grond. Als een struik kriebelen ze aan je enkels en negen van de tien keer vergeet je eigenlijk dat ze er staan. Deze ontwerper heeft daar een gemakkelijke, doch vernuftige oplossing voor gevonden. Hiermee worden woonkamer planten tot een hoger niveau getild, letterlijk. 

Door een massieve, houten stam onder de woonkamer plant te plaatsen lijkt het alsof er een abstracte boom in de kamer is geplaatst. De strakke lijnen van de stam komen extra goed uit in combinatie met de chaos van het bladerdek. Woondecoratie komt in allerlei vormen.

De Lopende Plant

Woonkamer planten zijn bijna in iedere ruimte te integreren. Dit komt omdat ze vaker dan niet een vrij universele vorm hebben. Een gebruikelijke standaard wat betreft de pot en bijhorende kleur. Maar soms, soms zijn er woonkamer planten die een vooraanstaande positie verdienen. Een ware eyecatcher, om maar te zeggen. Zo ook deze plant van de Nederlandse ontwerper Tim van de Weerd. Met zijn vloeiende poten lijkt deze plant daadwerkelijk onderweg te zijn. 

Al 't Groen aan de muur

Men brengt graag tijd door in het bos. De groenbruine kleuren, het zachte geritsel en vogels in de bomen brengen ons tot rust. In deze foto ziet u een wel degelijk geslaagde poging om dat gevoel naar binnen te halen. Deze woonkamer planten zijn doorlopend aan de muur bevestigd op verschillende hoogtes. Dit geeft een dynamisch en ook natuurlijk effect omdat in de natuur niets hetzelfde is. 

Een mooie toevoeging zijn de varens, welke zoals gebruikelijk het dichtst bij de grond staan. De varens zijn de enige woonkamer planten met een zogenaamd 'oergevoel'. Als één van de oudste planten ter wereld hebben ze net dat beetje meer sfeer.

Planten uit Wekpotten

Wanneer we aan cactussen denken, denken we aan de woestijn. Toch zijn het in de loop der jaren erg populaire woonkamer planten geworden. In vrijwel ieder huis is een cactus verstopt, ware het alleen al vanwege de weinige aandacht die ze vereisen. Daarnaast staan cactussen vooral bekend om hun stekelige en ietwat onwelkome voorkomen. Op deze foto zijn ze echter terug gebracht tot schattige, aandoenlijke woonkamer planten. 

De matte potjes lijken net kribbes waar de babycactussen uit kruipen om de zon te begroeten. Een mooi gezicht voor de gedetailleerde kijker.

Verse Zuurstof

Een boom in huis, dat moet ongetwijfeld de gedachte achter deze plant zijn geweest. Tussen alle kleine en middelgrote woonkamer planten is dit een joekel van een plant. Hierdoor is hij wellicht lastig te plaatsen in het leeuwendeel van de huizen. Toch, als je op zoek bent naar dat bos-gevoel, kun je met deze niet missen. Meer dan andere woonkamer planten ademt deze plant leven in je ruimte. Een ware zuurstofmachine in je eigen woonkamer.

Harmonie

homify Binnentuin Binnenbeplanting

Tot nu toe hebben de woonkamer planten enkel dienst gedaan als dat wat ze zijn: woonkamer planten. Het is niet vaak dat een ontwerper een plant tracht te verweven met meubilair, wat hier wel het idee is. Het skelet van de stoel geeft ruimte aan de enorme plant erachter om zichzelf er doorheen te doen groeien. 

Dit voorbeeld dient voornamelijk als verklaring van het samenspel, stelt u eens voor welke planten u er zelf doorheen kunt laten groeien? Wellicht een klimop om u te wanen in een dicht begroeid woud terwijl u uw favoriete boek leest.

Onderwaterplanten

Aquascaping: Naturlandschaften unter Wasser, Aquasabi Aquasabi Binnentuin Binnenbeplanting

Onze planten staan vaker dan niet opgepot in een hoek van de kamer of op een plank in een open boekenkast. Wat als we dit nu eens heel anders aan gaan pakken? Wanneer het aankomt op woonkamer planten van een geheel andere stijl, is deze foto wellicht een goed voorbeeld. Hierop wordt een aquarium gewijd aan onderwaterplanten. 

Breng de abstractie van het onderwaterleven en het groen van planten samen en u zult een woonkamer plant in huis nemen die het nakijken waard is.

Tradities zijn Goed

Flowers - Orchids and Lily, Uberlyfe Uberlyfe Binnentuin Binnenbeplanting

Tussen al het uitzonderlijke, unieke en gedurfde door is dit wellicht de meest traditionele uitvoering. De woonkamer planten die overal kunnen. Altijd en voor iedereen. Een simpele glazen vaas en een prachtige set bloemen die in volle bloei de wereld in buigen. 

Perfect voor op tafel of in de serre in de volle, stralende zon. Het roze is tevens één van de meest open kleuren in de bloemenwereld. Het straalt een kinderlijkheid uit die verzachtend werkt.

't Kruipt waar het gaan kan

Klein, kleiner, kleinst. Deze woonkamer planten, of woonkamer plantjes zijn even aandoenlijk als dat ze vrijzinnig zijn. De halfronde potjes zijn op iedere achtergrond te bevestigen met het grootste gemak. Zo kunt u ze bevestigen aan de schuttingmuur in de tuin, maar wat nu als u deze speels verspreid over de woonkamer? Trek een spoor van woonkamer planten over uw wanden en u zult een waar plezier beleven aan de kleurrijkheid en diversiteit die u zelf kunt sturen. 

Probeer ook eens te spelen met de diverse woonkamer planten ín de potjes. Wellicht kunt u er een heerlijk kruid in verbouwen om vervolgens te gebruiken bij het koken? De mogelijkheden lijken eindeloos, alsook de aandoenlijkheid van deze woonkamer planten.

We zijn altijd op zoek naar meer inspirerende woonkamer planten. Wat is die van u? Deel het met ons in een reactie.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine