Glazen schuifdeuren, transparant woonplezier | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Glazen schuifdeuren, transparant woonplezier

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
modern  door homify, Modern
Loading admin actions …

Glazen schuifdeuren zijn een prachtige woonoptie in een minimalistisch of modern huis. Hoewel de schuifdeur terug te voeren is naar de klassieke en suite deuren van de jaren 50 woning, zijn de glazen deuren inmiddels volledig geëvolueerd. 

In plaats van de klassieke ruitjes van de glazen schuifdeuren uit de jaren vijftig, zien we glazen panelen met strakke  omlijsting. 

Ook de wijze van schuiven is veranderd. Waar de glazen schuifdeuren eerder altijd symmetrisch ingezet werden en zijdelings weggeschoven konden worden, zijn de moderne glazen schuifdeuren van veel meer opties voorzien. Zo zien we de harmonicawerking vaak terugkomen en ook de dubbele schuifdeuren die over elkaar geschoven kunnen worden is een veel geziene oplossing. 

Ten slotte is ook de plaatsing van de glazen schuifdeuren veranderd sinds zijn geboorte in de jaren 50. Waar de glazen schuifdeuren in die tijd enkel dienden als afscheiding voor twee ruimtes, zijn de tuindeuren steeds meer in opkomst. De wens de natuur bij de woonruimte te betrekken groeit sterk en met glazen schuifdeuren ligt deze droom binnen handbereik. Op designwijze bovendien. Kijk met ons mee naar de verschillende opties om glazen schuifdeuren in je huis op te nemen, wij zetten in dit ideabook een aantal mooie mogelijkheden op een rij.

Klassieke en suite deuren

klassieke suitedeuren in combinatie met nieuwe stalen schuifdeuren Moderne ramen & deuren van homify Modern
homify

klassieke suitedeuren in combinatie met nieuwe stalen schuifdeuren

homify

Op deze foto zien we de moeder aller glazen schuifdeuren. De klassieke en suite deuren uit deze jaren 50 woning, hier nog compleet met prachtige sierlijsten, hoge ramen en houten panelen, is de basis waarop de glazen schuifdeur gebaseerd is. Op deze foto is prachtig weergegeven hoe de oude ziel van een huis de basis kan vormen voor een meer moderne inrichting. De twee werelden hoeven elkaar zeker niet te bijten. Door het gebruiken van de oude details als basis voor je geheel eigen stijl, worden de twee werelden perfect bij elkaar gebracht. Interessant detail is de deur rechts op de foto die het delicate lijnenspel van de glazen en suite schuifdeuren lijkt te onderstrepen. Een stevige designkeuze die goed lijkt te hebben uitgepakt. 

Stevige lijnen voor een robuuste deur

Schuifdeursysteem in een gietvloer verwerkt Moderne keukens van Design Gietvloer Modern
Design Gietvloer

Schuifdeursysteem in een gietvloer verwerkt

Design Gietvloer

Eenzelfde soort deur als hierboven zien we in deze moderne versie van een en suite deur terug. De schuifbare glaswand, voorzien van stevige omlijsting, is geplaatst tussen keuken en gang. Een keuze die zeer waarschijnlijk gebaseerd is op milieuoverwegingen. Glazen schuifdeuren zijn namelijk ideaal om het vervliegen van warmte in een ongebruikte ruimte tegen te gaan. Omdat ze het lijnenspel van de rest van het huis amper onderbreken is het wat betreft de esthetiek van een huis een noninvasieve ingreep. 

Opvallend in deze ruimte is dat de lijnen van de schuifdeur met glas overeenkomen met de prikbordwand die op de kopse kant is geplaatst. Door het lijnenspel door te laten lopen wordt er rust in een ruimte geschept. Een mooie stylingkeuze die zowel in grote als in kleine ruimtes een goede tip is.

Transparante panelen in een glazen schuifdeur

Waar we in de eerdere interieurs glazen schuifdeuren zagen die nog voorzien waren van een strak lijnenspel, is dit de eerste volledig transparante glazen deur die we tegenkomen. Deze deur, waarschijnlijk geplaatst tussen slaapkamer en kleedkamer, lijkt dubbel schuifbaar te zijn. Deze glazen deur is zowel links over rechts als rechts over links weg te schuiven. Ideaal wanneer je eens besluit de inrichting van een ruimte volledig om te gooien waardoor de looproute door de kamer verandert. Bij deze schuifdeur zien we ook het belang van het lijnenspel in eerdere glazen schuifdeuren terug. In puur praktische zin voorkomen deze dat je er onverhoeds tegenop loopt en er hoofdpijn aan overhoudt. Hier is dit probleem ondervangen door zowel het plaatsen van een tafel voor de weggeschoven glazen schuifdeuren als het plaatsen van een kleedje om de open ruimte aan te duiden.

Schuifdeuren in het kantoor

Glazen Shuifdeur Moderne kantoor- & winkelruimten van Buys Glas Modern
Buys Glas

Glazen Shuifdeur

Buys Glas

Een heel andere zijde van interieurinrichting die vaak onderbelicht blijft, is de inrichting van kantoorpanden. Toch is de subtiele plaatsing van deze glazen deur er een die in het lijstje niet mag ontbreken. De doorlopende glaswand slechts onderbroken door het subtiele deurknopje is een sierlijke optie die in een professionele omgeving niet misstaat. Doordat ook in de rest van deze kantoorruimte met glas en rustige lijnen is gewerkt, wordt een mooi geheel neergezet.

Schuifdeuren voor een kast

modern  door homify, Modern

Voordat we de mogelijkheden voor glazen schuifdeuren naar de buitenruimte belichten, verdient ook deze matglazen schuifdeur in de keuken een eervolle vermelding. De mogelijkheid om een glazen schuifdeur aan te brengen voor een kastruimte mag namelijk in deze lijst ook niet ontbreken. Het gematteerde glas dat hier gebruikt is in een keukenruimte houdt het midden tussen transparant en ondoorzichtig. Een mooie keuze wanneer je bedenkt dat je uit praktische overwegingen moet kunnen zien wat er in de kast staat, zonder – uit esthetische overwegingen – de rommel van een eclectische samenkomst van servies en ander kookgerei tentoon te spreiden. De keuze voor een glazen schuifdeur met drie panelen is in deze keuken dan ook een goed gekozen optie.

En nu naar buiten

Nu we de verschillende mogelijkheden van glazen schuifdeuren in huis hebben besproken, is het tijd onze blik naar buiten te richten. Glazen schuifdeuren die de binnenruimte met de tuin verbinden zijn bijzonder in opkomst. Vooral in grotere huizen met veel buitenruimte blijken ze onmisbaar. Op deze foto is de zitkamer verbonden met de tuin. Mogelijk zijn de witte glazen schuifdeuren, per twee te bundelen middels een harmonicasysteem, ook nog naar de zijkant te schuiven. Mooi om te zien is hoe in deze oude boerderij optimaal gebruik is gemaakt van het aanwezige licht. De glazen schuifdeuren dragen hier op hun eigen wijze aan bij, bovendien zien we aan twee kanten een dakraam en ten slotte zijn er aan de achterzijde ook grote glazen panelen aanwezig.

Natuurlijk materiaalgebruik als omlijsting

Beam Cottage Moderne ramen & deuren van Re-Format LLP Modern
Re-Format LLP

Beam Cottage

Re-Format LLP

In deze woonruimte, omlijst door een houten afwerking en eenzelfde houten vloer als basis, lijkt de groene omgeving deel te zijn van de inrichting. Door het veelvoudige gebruik van glas in dit huis is de ruimte zo open mogelijk gehouden om het groene uitzicht te verwelkomen. De glazen schuifdeuren in de wand dragen hier aan bij door letterlijk en figuurlijk ruimte creëren voor het uitzicht. De grote glazen schuifdeuren in dit interieur schuiven twee kanten op en zijn voorzien van een zeer robuuste greep. Mogelijk is dat noodzakelijk, het verschuiven van glazen schuifdeuren die op de juiste manier geïsoleerd zijn, kan nog best wat kracht vergen.

Harmonicadeuren

Kitchen dining extension Moderne ramen & deuren van homify Modern
homify

Kitchen dining extension

homify

De glazen tuindeuren in dit voorbeeld laten de waarde van de harmonicawerking van glazen schuifdeuren goed tot hun recht komen. Het aan de kant kunnen schuiven van de gehele rits aan schuifdeuren opent de ruimte volledig waardoor binnenruimte en buitenruimte direct met elkaar verbonden zijn. Door de geplaatste overkapping boven de deuren kunnen de glazen schuifdeuren ook tijdens een klein zomerbuitje nog open blijven staan. De keuze om de tegels van buiten in een gellijke kleursoort door te voeren in het interieur is ten slotte een slimme zet. Op deze manier oogt de woonkamer nog ruimtelijker. 

Bigger is better

Achtergevel interieur Moderne eetkamers van homify Modern
homify

Achtergevel interieur

homify

Deze enorme ruimte, die eerder waarschijnlijk als kerk gediend heeft, heeft onmiskenbaar de wow-factor. Het binnenstromende licht, het subtiele materiaalgebruik van zowel plafond als vloer als natuurlijk het overweldigende uitzicht. Opvallend is dat kerken zich vaak goed lijken te lenen als prachtige basis voor een modern woonhuis. De glazen schuifdeuren die in deze ruimte het zicht verlenen tot het terras zijn van het grootste formaat dat we tot nu toe in ons glazen-schuifdeuren-lijstje tegengekomen zijn. De grootte van deze glazen schuifdeuren zorgt er in dit interieur voor dat er zonder (letterlijke) onderbreking van het uitzicht genoten kan worden. Door de glazen schuifdeuren volledig te sluiten, is er slechts in het midden een lijn te ontdekken, hier raken de twee glazen schuifdeuren elkaar. Met de glazen schuifdeuren open, overlappen de deuren volledig. 

Glazen schuifdeuren in de slaapkamer

Waar we hiervoor vooral glazen schuifdeuren tegenkwamen als verbinding tussen woonkamer en tuin, zien we op deze foto dat het ook anders kan. Een verbinding middels glazen schuifdeuren tussen slaapkamer en buitenruimte is ook een prachtige mogelijkheid. Dit op voorwaarde dat je voldoende privacy ervaart natuurlijk, met een buurman dicht op je slaapkamer is een enorme glaswand wellicht minder aan te raden. In dit pand is het echter knap gedaan. De grote glazen schuifdeuren schuiven naar de zijkant weg waardoor vrij zicht ontstaat. Heerlijk wakker worden, lijkt ons. 

Maar klein is ook zo slecht nog niet

Dit huis, beduidend minder groot dan het vorige pand, is ook voorzien van schuifdeuren richting balkon. Hoewel het woonoppervlak van dit pand het niet haalt bij de andere huizen die we tot nu toe voor deze lijst bezochten, staat het op de hoogste plek voor wat betreft vindingrijkheid. Het verschuiven van de functie van binnenruimte naar de buitenruimte, inclusief kunst aan de muur, verdient een pluim. Door de overkapping kan er bij zon en regen gemaakt worden van deze kleine buitenruimte en de glazen schuifdeur draagt hier zeker aan bij. Met deze foto sluiten we af, en laten we zien dat een glazen schuifdeur in elk huis een toevoeging kan zijn.

glazen schuifdeuren, glazen schuifdeur, harmonicadeuren, schuifdeuren naar buiten, glazen deuren, en suite deuren, glazen tuindeuren
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!