mozaïek in de badkamer, kies voor kleur

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Douche à l'italienne, Opus décor Opus décor Eclectische badkamers
Loading admin actions …

Het gebruik van mozaïek stamt uit de Romeinse tijd. Bij de Romeinen was het gebruik van mozaïek een ware kunstvorm. Een grote afbeelding werd vervaardigd uit een groot aantal kleine gekleurde steentje. Van oudsher zien we mozaïeken terug in de Romeinse badhuizen en die trend is eigenlijk onverminderd populair. Ook nu nog zien we mozaïek in de badkamer terug. Wat veranderd is, is dus niet zozeer de plaatsing van het mozaïek, maar vooral de vorm ervan. Zagen we bij de Romeinen nog vooral figuratieve mozaïeken, op het moment wordt het plaatsen van een mozaïek in de badkamer vooral gebruikt om een bepaalde kleur- of stijlkeuze door te voeren. We zouden hier bijna kunnen zeggen: 'laat me je badkamer zien en ik vertel je wie je bent.' Het soort materiaal van de mozaïeksteentjes ten slotte, veranderd ook. In dit Ideabook kijken we naar verschillende opties voor mozaïek in de douche en badkamer. Van uiteenlopende kleur tot verschillende materialen, en zelfs een heus kunstwerk. De Romeinen zouden trots zijn.

Een spa in huis

Een huis om van te dromen: de villa in Blaricum, Kabaz Kabaz Moderne badkamers

Deze badkamer is van alle gemakken voorzien: inloopdouche, ligbad en een brede wastafel. Het mozaïek geeft het geheel een luxueus gevoel. Vooral leuk zijn de ingebouwde planken van hetzelfde mozaïek. Dankzij de bruine kleurkeuze doet de badkamer erg stijlvol aan, het is een kleur die je niet zal vervelen. Deze badkamer lijkt echt tot leven te komen dankzij zijn betegeling. 

Blauw mozaïek, een mediterraans gevoel

In deze badkamer is duidelijk gekozen voor een statementkleur. Het blauw is prachtig doorgevoerd in zowel de grote vlakken als het kleine randje dat boven de spiegel doorloopt. De combinatie die we in deze badkamer zien tussen een gemozaïekte wand en de betegelde wand ernaast, zorgt voor een speels effect dat kenmerkend is voor de mediterraanse badkamer. Mooi is dat de kleuren van deze badkamer prachtig op elkaar afgestemd zijn. Door voor het mozaïek in de badkamer te kiezen voor het diepste blauw uit de tegels, wordt het een geheel. In deze badkamer zien we tenslotte één van de kenmerkende factoren van mozaïek terug, het witte lijnenspel dat enigszins grillig doorloopt na de plaatsing van het mozaïek. Dit brengt een menselijke maat met zich mee die maakt dat het mozaïek in de badkamer altijd speelser is dan strakke tegels.

Nog een blauwe badkamer

homify Mediterrane badkamers Steen Turquiose

In deze badkamer zien we verschillende soorten mozaïek terug. De wand van het badkamermeubel is van boven tot onder betegeld met blauw mozaïek terwijl we op de kopse kant tegels zien die voortborduren op het mozaïekthema. Ook hier is er, net als op de foto hierboven, voor gekozen om de tegels enigszins door te laten lopen. Zelfs op de vloer vinden we de tegels terug. Dit zorgt ervoor dat de badkamer een geheel vormt. Blauw is natuurlijk een prachtige kleur voor een badkamer, het doet ons denken aan water en is bovendien rustgevend. De keuze voor het blauwe mozaïek zorgt er in deze badkamer voor dat dit thema tot in de puntjes doorgevoerd is.

Paars mozaïek voor een meisjesbadkamer

Reforma "LLave en mano" en Córdoba, Apersonal Apersonal Mediterrane badkamers

Ook in deze badkamer is duidelijk gekozen voor een statementkleur: paars. De kans dat deze badkamer bij jongens in de smaak valt is vrij minimaal, maar als kamer voor meisjes is dit natuurlijk een droom. Inspirerend aan deze badkamer is het doorvoeren van de paarse kleur van het mozaïek in de douche tot in de kleine details. Van de badmat tot de gastendoekjes, de keuze voor paars is hier netjes, em niet te indringend doorgevoerd.  

Opvallend aan de paarse wand is wat het verder doet met de rest van de ruimte. Omdat gekozen is voor een enigszins glimmende uitvoering van het plafond in deze badkamer, weerspiegelt deze de paarse kleur van het mozaïek. In combinatie met de zachte verlichting is het mozaïek zodoende niet alleen een statement in kleur, maar zeker ook in stijl.

Rust en regelmaat met een donker mozaïek

Villa in Toscana, Miidesign Miidesign Mediterrane badkamers

Dat je met een mozaïek een sfeer neer kan zetten is nu duidelijk. Hierboven zagen we wat er gebeurt als je kiest voor een felle kleur. In deze badkamer is gekozen voor het gebruik van een donkerder mozaïek. Een robuuste en intieme badkamer is het gevolg. Door de donkere kleuren in het mozaïek die in deze badkamer volledig de toon zetten, is de sfeer volledig anders dan bij de vorige badkamer. In de inleiding zeiden we al 'Laat me je badkamer zien, en ik vertel je wie je bent.' Deze badkamer met mozaïek in aardetinten is duidelijk van levensgenieters, van mensen die waarde zien in de rust die een badkamer brengt. 

Glitter en glamour

Dit is de douche van iemand die zijn of haar wilde haren nog niet verloren is. Het is duidelijk dat deze douche met wit en goud mozaïek behoort bij iemand die wel van een feestje houdt. Het speelse effect van deze douche met gouden mozaïek wordt bereikt door de plaatsing van de kleine steentjes. De onregelmatigheid ervan zorgt ervoor dat de vorm van de douche wordt benadrukt. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de glooiing van de douche erdoor wordt benadrukt. De glittering van de steentjes geeft het mozaïek ten slotte nog meer diepte. 

Mozaïek met een functie

Op deze foto zien we een bijzonder gebruik van een volledig doorgetrokken mozaïek. Omdat een mozaïek is opgebouwd uit een veelvoud aan kleine steentjes, laat het zich makkelijk voor verschillende doeleinden gebruiken. In deze badkamer is een zitbank aangebracht, mogelijk voor bewoners die slecht ter been zijn of, en dat zou in deze stressvolle tijden ook niet onontbeerlijk zijn, als basis voor een Turks stoombad. Ideaal aan het doortrekken van het mozaïek in deze ruimte is, naast het schoonmaakgemak, ook de rust die het uitstraalt. Het gebruik van een soort materiaal in dezelfde familie van kleuren, zorg er in deze badkamer voor dat het mozaïek rust brengt.

Natuursteen als mozaïek

Behalve de gekleurde steentjes die van oudsher de basis vormen van een mozaïek, is ook het gebruik van andere materialen in opkomst. Hier zien we een mozaïek opgetrokken uit neutrale kleuren in natuursteen. Ideaal voor mensen die wel de schoonheid van een mozaïek zien, maar die liever kiezen voor een matte en meer natuurlijk afwerking. Waar de andere mozaïeken die we hebben gezien namelijk voorzien zijn van een glanzende coating, is dit mozaïek afgewerkt in matte finish. Hierdoor komt de natuurlijke uitstraling van het materiaal optimaal naar voren. Door de afwerking met de grote tegels op de andere wand, straalt deze natuurlijke badkamer vooral rust uit.

Mozaïek, niet alleen voor op de muur

Betonlook gietvloer in badkamer homify Landelijke badkamers

Wie aan mozaïek denkt, denkt aan een vorm van betegeling van de badkamermuur. In deze badkamer zien we het tegendeel bewezen worden. Mozaïek hoeft niet alleen op de muur aangebracht te zijn, maar kan veel speelser ingezet worden. Zoals hier op de zijde van het ligbad. Een mooie keuze in deze strakke badkamer want door de zijkant van het bad te betegelen en bovendien een lichtblauwe badmat te leggen, wordt de kleur gecentreerd aan de onderste helft van de ruimte. Dit oogt ruimtelijker dan wanneer men de hele badkamer, in deze versie toch al niet bijzonder groot, volledig met mozaïek had bedekt. Ook in deze badkamer zien we terug dat blauw, waar het op mozaïek voor de badkamer aankomt, mogelijk toch de koploper is.

Een kunstwerk op zich

Al eerder hadden we het over het maken van een statement met mozaïek. Waarbij we bij de vorige badkamers vooral qua sfeer bedoelden, neigt dit mozaïek al meer terug te gaan naar zijn Romeinse roots. Hoewel we hier geen figuratief kunstwerk in zien zoals de Romeinen dat graag zagen, is de overgang van blauw via groen naar de aardse tinten duidelijk bedoelt om de overgang van lucht naar begroeiing naar aarde te suggereren. Door de muren van de badkamer voor de rest in donkere tinten te hullen, vangt het mozaïek in de badkamer alle aandacht. Door het spotje dat op het mozaïek gericht is, wordt het mozaïek in deze badkamer letterlijk en figuurlijk extra uitgelicht.

Een kunstwerk in mozaïek

En uiteindelijk komen we dan toch terug bij het mozaïek zoals het bedoeld is, een kunstwerk dat opgebouwd is uit kleine steentjes. De Romeinen waren al groot fan en hoewel we de kunstwerken in mozaïek niet vaak meer terugzien in de badkamer, is dit een mooi sluitstuk van onze collectie. De dame die hier zo sierlijk is afgebeeld brengt ons terug naar waar het allemaal begon: een mozaïek als figuratieve keuze. 

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine