Vaders en moeders opgelet: zo maak je de tuin helemaal speelklaar! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Vaders en moeders opgelet: zo maak je de tuin helemaal speelklaar!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
The Gallery Garden Moderne tuinen van Cool Gardens Landscaping Modern
Loading admin actions …

Kinderen van nu spelen steeds minder ‘zomaar’ in de natuur. Kinderen hebben het druk, zitten steeds vaker achter de computer of televisie. Ook zijn er door uitbreiding van steden nauwelijks nog niemandlandjes om te ravotten. Terwijl spelen en ontdekken juist zo goed voor ze is. Buiten spelen met modder, lekker vies worden, geheime hutten bouwen in een bos of scharrelen in de natuur.

Deskundigen zijn er zelfs van overtuigd dat opgroeien zonder natuur tot allerlei verontrustende problemen kan leiden zoals overgewicht, concentratiestoornissen en depressies.

Gelukkig bestaat een eenvoudig medicijn: breng de natuur terug rond je huis! Maak met de kinderen een tuintje, desnoods op een dak, stoep of balkon.

Hoe je dit doet lees je in dit Ideabook.

Spelen met water

Natuurlijke kleine tuin Sleeuwijk - Tuin van het jaar 2018 Eclectische tuinen van De Rooy Hoveniers Eclectisch
De Rooy Hoveniers

Natuurlijke kleine tuin Sleeuwijk – Tuin van het jaar 2018

De Rooy Hoveniers

Tijdens een mooie zomerdag is er niets mooier dan spuiten met water, zwemmen in een zwembadje en gooien met waterballonnen. Maar ook gewoon rommelen met water is leuk. Kijken hoe lang een blad blijft drijven, met bootjes spelen, zandkastelen maken. Spelenderwijs leren kinderen zo ook dat dingen kunnen zinken en water beweegt. Met een beetje water, zand, takken en stenen kunnen kinderen zich urenlang bezighouden. Op de foto zie je hier een geweldig voorbeeld van. Een stroompje water loopt langs keien en zorgt voor een natuurlijke begrenzing tussen de tuin en het terras achterin. Fantastisch voor kinderen om mee te spelen en tegelijkertijd vormt het een mooi element in je tuin. Wil je ook zo'n mooie tuin vraag om advies bij een professional.

Plek om te chillen

Zandbak en zitbank/ vlonderterrasje ineen Moderne tuinen van Buro Floris Modern
Buro Floris

Zandbak en zitbank/ vlonderterrasje ineen

Buro Floris

Maak in de tuin een gedeelte voor de kinderen waar ze lekker kunnen zitten, spelen en rondhangen.  Dit kun je doen door een aparte hoek voor ze te maken. Zet rondom de plek palen in felle kleuren en in verschillende hoogtes of plant een mooie groenblijvende haag. Zo maak je een mooie afscheiding tussen het kindergedeelte en de rest van de tuin. Handig is om op deze plek ook opbergruimte te maken voor het speelgoed zoals op de foto is gedaan. Voor kleine kinderen mag een zandbak natuurlijk niet ontbreken. Ook leuk is een schoolbord aan de schutting om op te krijten of een kleurrijke hangmat om in te liggen.

Klimmen, schommelen en klauteren maar

Overzicht slingerbank met tuinhuis Moderne tuinen van House of Green Modern
House of Green

Overzicht slingerbank met tuinhuis

House of Green

Kinderen houden van nature van rennen en klauteren. Kijk maar eens naar kinderen op een plein of in de straat. De meeste rennen vrolijk heen en weer, klimmen over banken of hangen aan attributen in de speeltuin. Zorg ervoor dat je kind ook in je tuin zijn energie kwijt kan. Ideaal is natuurlijk een grote boom die je omtovert tot klimboom. Hang er een schommel,  touw of oude autoband aan. Heb je geen grote tuin maak dan een klimplek voor de kleine klauteraars. Bijvoorbeeld met een pergola waaraan je touwen, een schommel of een relaxte hangmat aan hangt.

Op de foto zie je dat een kindvriendelijke tuin niet ten koste hoeft te gaan van het ontwerp. In deze mooi vormgegeven tuin  kunnen kinderen lekker buiten spelen. In de achtertuin op de foto is een opbergruimte gecombineerd met een schommel en over de glooiende banken kunnen ze kruipen, rennen en klimmen.

Een eigen moestuintje

NEW Living Wall Planter van Woolly Pocket
Woolly Pocket

NEW Living Wall Planter

Woolly Pocket

Zelf groente kweken. Kinderen vinden het enorm leuk om te doen. Boontjes, zonnebloemen, pompoenen. Als de planten door de aarde heen piepen kan hun geluk vaak niet op.  Veel groente en fruit groeit prima in potten of oude kistjes. Is  je tuin niet zo groot hang dan een aantal potten aan de muur. Kweek hier aardbeien, tomaten of kruiden in. Niets lekkerder dan een vers geplukte aardbei of tomaat die nog warm is van de zon en smaakt naar zoete snoepjes. En wat mooi meegenomen is. Kinderen weten gelijk waar de tomaten en aardbeien vandaan komen!

Huisje in de wolken

Boomhutten Landelijke huizen van Boomhutbouwen.nl Landelijk

Een boomhut is een perfecte plek om tot rust te komen en te ontsnappen aan de wereld. Hoog in de boom ruik je het bos, zie je de vogels van dichtbij en kunnen kinderen alles op veilige afstand in de gaten houden. Heb je geen grote boom in de tuin om een boomhut in te bouwen? Ook met een klein huisje zijn kinderen vaak al tevreden. Laat ze meedenken over de inrichting van het huisje en voeg speelelementen toe als een glijbaan, een takel en een terras. En misschien is er ruimte voor een bed. Dan is het feest helemaal compleet. En zeg nou zelf, zo’n boomhut wil je zelf toch ook gewoon hebben.

Struinen in de jungle

Tropische tuin Tropische tuinen van Koert Gardening Tropisch
Koert Gardening

Tropische tuin

Koert Gardening

Een tuin met bomen, struiken en heggen is een paradijs voor kinderen. Hier kunnen ze zich naar hartenlust verstoppen en op onderzoek uitgaan. Zet in de tuin planten die tegen een stootje kunnen zoals bamboe, grassen en struiken als liguster en kornoelje. Een pad van schors of grind past helemaal bij een jungletuin. Succes verzekerd!

Leven en kleur

Veel tuinen in Nederland bestaan uit tegels. Bestrating is natuurlijk fijn als je rondjes wilt fietsen in de tuin, maar daar ben je als kind snel op uitgekeken als er verder niets te zien is. Veel leuker is het om je te vergapen aan vrolijke zomerbloeiers als zonnebloemen, cosmea en goudsbloemen en je neus te steken in heerlijk geurende kruidenplanten. Ook beestjes zijn natuurlijk uitermate interessant voor ze. Leef je dus uit met groen! En om het nog gezelliger te maken kleed je de tuin verder aan met kleurrijke kussens en potten. Hang een lichtsnoer in de tuin en verzamel bijzondere accessoires zoals op de foto.

Met deze ideeën maak je de tuin tot een waar speelparadijs. Kijk voor nog meer creatieve tips in dit Ideabook

Hoe ga je tuin omtoveren tot een groen en kleurrijk eldorado voor kinderen? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!