Je appartement voorbereiden op de verhuur - zo doe je dat!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Je appartement voorbereiden op de verhuur – zo doe je dat!

Sanne Sanne
 Woonkamer door Barbara Sterkers , architecte d'intérieur
Loading admin actions …

Een sabbatical, een lange reis of een tijdje naar een andere stad: allemaal redenen om je appartement (tijdelijk) te verhuren. Als je je appartement gemeubileerd verhuurt hoef je niet je hele huis leeg te halen en kun je een wat hogere huur vragen, omdat je de inventaris van je meubilair als het ware ook verhuurt. Natuurlijk maak je wel een selectie van wat je wel en niet in het huis laat staan en zal je wat kasten moeten leegmaken; de huurder heeft natuurlijk ook zijn eigen spullen.

Voordat je een huurder gaat zoeken bereid je je dus voor op de verhuur van je appartement. Zo kun je denken aan het depersonaliseren van je woning: altijd doe je je best om je huis 'van jou' te maken en het met accessoires persoonlijk te maken, maar als je gaat verhuren is het juist zaak een neutraal geheel te creëren, waar de huurder zijn eigen stempel op kan drukken, al is het tijdelijk. Ook maak je natuurlijk goed schoon en voer je de nodige klusjes uit, die misschien al tijden zijn blijven liggen. Naast een verhuurbaar appartement levert deze voorbereiding je dus ook een schoner en beter afgewerkt appartement op. Zo kun je als je terugkeert weer optimaal genieten van je appartement.

Krasjes en butsen: doe kleine klusjes

Krassen op de houten vloer, een deuk in de deur, een beschadigd kastje: allerlei kleine mankementen die je in de loop van de tijd verzamelt. Dit soort klusjes blijven vaak liggen, omdat die ene kras of deuk vaak juist bij het appartement lijkt te horen. Net als een krasje op een elpee: na verloop van tijd zing je de kraakjes mee en geeft dat juist karakter. Voor een huurder is het echter belangrijk dat alles er goed uitziet. Die zal het niet mooi of karakteristiek vinden dat er een deuk in de deur zit, omdat hij het verhaal achter de deuk ook niet kent. Dit is dus het moment om dit soort klusjes op te knappen en zo een spic en span appartement op te leveren.

Zorg voor werkende apparatuur

 Woonkamer door Polygon arch&des
Polygon arch&des

APARTMENT “VERBI”

Polygon arch&des

Hetzelfde geldt voor de apparatuur in huis. Dat jij weet dat je een klap op de oven moet geven als hij blijft hangen na zeventien minuten op 180 graden betekent niet dat je huurder dat ook weet. De huurder betaalt extra huur voor de inboedel, dus mag hij ook verwachten dat alles werkt. Repareer dus haperende apparatuur of laat die repareren. Als apparaten niet meer te maken zijn koop je nieuwe of andere (tweedehands is ook prima!).

Noteer in het huurcontract duidelijk welke apparaten zich in het appartement bevinden en dat ze werken en ook weer werkend moeten worden ingeleverd, tenzij slijtage de boosdoener is. Je kunt niet van een huurder verwachten dat hij een nieuwe wasmachine koopt omdat je vijftien jaar oude wasmachine het heeft begeven. Blijf in het redelijke. De huurder betaalt in principe ook voor de afschrijving van je apparaten, dus als een apparaat zijn tijd gehad heeft is dat niet de verantwoordelijkheid van de huurder. Als hij de waterkoker per ongeluk omstoot valt dat wel binnen zijn verantwoordelijkheid.

Gaten en kieren: maak schoon

Een open deur, maar hij moet toch genoemd worden: maak goed schoon. Zorg voor een schoon huis, niet alleen schoon voor het oog, maar écht schoon. Denk aan alle gaten en kieren. Poets, stofzuig, dweil… Of laat het doen als je zelf niet zo'n goede schoonmaker bent.

Door een schoon huis op te leveren stem je de huurder meteen positief. Dat is natuurlijk sowieso fijn, maar het is ook vooral een goede start van de verhuur. Dat is erg belangrijk. Wanneer de huurder meteen al een beetje ontevreden is, omdat het appartement bijvoorbeeld niet goed schoon is, zal hij ook eerder klagen over andere kleine problemen, die hij anders misschien voor lief neemt. Het voorkomen van dit soort problemen kan weleens het verschil maken tussen een tevreden en ontevreden huurder. De details doen er dus zeker toe als je je woning gaat verhuren.

Stoelen en tafels: kies neutrale kleuren

Woonhuis | Delft :  Keuken door Design Studio Nu
Design Studio Nu

Woonhuis | Delft

Design Studio Nu

Omdat je nog niet weet wie je appartement gaat huren en je dus het beste op meerdere paarden kunt wedden is het een goed idee om neutrale kleuren te gebruiken in je huis. Kies bijvoorbeeld voor een witte basis en houd ook het meubilair neutraal in houtkleur. Zo heb je de meeste kans om snel een huurder te vinden. Felle kleuren schrikken af en bij het zoeken naar een gemeubileerd appartement neemt de huurder natuurlijk het liefst een woning die bij hem past of die hij met wat accessoires kan afstylen in zijn smaak. Een lichte, rustige basis kan gemakkelijk gepersonaliseerd worden met behulp van bijvoorbeeld wat kussentjes en een vloerkleed. Dit soort items kan een huurder eenvoudig toevoegen en weer weghalen als de huurperiode wordt beëindigd.

Verwijder persoonlijke en dierbare items

Om een appartement zo in te richten dat het veel huurders zal aanspreken is het belangrijk om persoonlijke spullen te verwijderen. Denk aan de familiekiekjes aan de muur boven de trap, maar ook aan andere persoonlijke spullen zoals een bijzonder beeldje of aan schilderijtje. Voor jou hebben deze items een bepaalde waarde, maar voor een nieuwe huurder is het neutraal en wordt het mooi of niet mooi gevonden. Als een huurder hier niet doorheen kan kijken en het idee krijgt dat de sfeer van het appartement niet bij hem past omdat het zo persoonlijk is kan hij de deal afzeggen om zoiets simpels. Haal dit soort items dus altijd weg. Ook de huurder heeft persoonlijke items en wil misschien foto's van zijn familie ophangen of speciale spullen neerzetten. Haal jouw persoonlijke items dus weg en maak zo plaats voor de huurder. Een rustige basis geeft de huurder ook de ruimte om zich voor te stellen hoe het appartement eruit zou zien met zijn spullen erin.

Naast de uitstraling van het appartement is er nog iets van belang: je wilt natuurlijk niet dat spullen waar je veel waarde aan hecht stuk gaan. Ook daarom is het aan te bevelen belangrijke spullen weg te halen. Denk dan niet alleen aan accessoires, maak ook aan de fauteuil die van je oma is geweest. Haal die weg of vervang hem tijdelijk door een andere fauteuil (nieuw of van de kringloop). Sla de spullen die je weghaalt ergens op, zodat je ze weer terug kunt plaatsen als het huurcontract is afgelopen.

Accessoires

Een lege basis is fijn, omdat de huurder die dan zelf mag inkleuren, maar een te leeg huis kan weer ongezellig overkomen, wat een mogelijke huurder ook kan doen beslissen het appartement niet te huren. Plaats daarom wat neutrale accessoires die ervoor zorgen dat een huurder zich gemakkelijk thuis voelt. Denk aan een groene plant, een bos bloemen, (geur)kaarsen of kussens. Deze decoratie is neutraal en de huurder kan die gemakkelijk vervangen als hij het niet mooi vindt. Je moet je huis wel een beetje karakter meegeven, want een karakterloos huis is niet te verhuren. Vind de balans tussen het depersonaliseren en het creëren van een fijne sfeer. Lees hier bijvoorbeeld hoe je de woonkamer zo inricht dat je het gevoel krijgt van een warm welkom.

Wat vind jij van deze tips?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!