In 6 eenvoudige stappen naar een mooie vijver | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

In 6 eenvoudige stappen naar een mooie vijver

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Moderne tuinen van Kirchner Garten & Teich GmbH Modern
Loading admin actions …

Wat is er nu mooier en rustgevender dan een vijver in je tuin. Lekker in een luie stoel kijken naar het altijd bewegende water en luisteren naar het gekwaak van de kikkers. Met een vijver breng je leven in de tuin en is het volop genieten van het water, de dieren en het groen rond de vijver. Een vijver in je tuin maakt ruimte en werkt rustgevend. In de vorm van de vijver is vrijwel alles mogelijk. Rond, grillig, recht, vierkant. Welke vorm je kiest hangt af van de stijl van je tuin. Heb je een natuurlijke tuin dan is een natuurlijke vorm mooi, in een klassieke tuin is een rechte vorm weer prachtig. Een vijver aanleggen is een behoorlijke klus. Je tuin staat even op zijn kop en het brengt veel werk met zich mee. Het is daarom slim om een goede planning te maken als je een vijver gaat aanleggen. In dit Ideabook leggen we stap voor stap uit hoe je dit zelf doet.

Bepaal de plek en begin met graven

Patiogarden with steel pond and water feature Moderne tuinen van Hoveniersbedrijf Guy Wolfs Modern
Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Patiogarden with steel pond and water feature

Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Bepaal de plek waar je de vijver wilt hebben. De meest ideale ruimte voor een vijver is een plek waar je het water zowel vanuit het huis als vanaf het terras kunt zien. Niets leuker dan kijken naar het kabbelende water en het leven in en rond de vijver. Leg de vijver niet strak tegen de schutting aan of te dicht langs een pad. Rond de vijver heb je ruimte nodig om overal goed bij te komen en ook is het mooier als de vijver een  achtergrond heeft van beplanting. Het uitgraven van het vijvergat is een enorme klus. Zeker als de grond in de tuin uit klei bestaat. Je kunt het zware werk ook uitbesteden aan een hovenier.  Een hovenier beschikt meestal over een graafmachine waarmee het uitgraven van de vijver een fluitje van een cent is. Breng verschillende lagen aan in de vijver. Die zorgen met de beplanting voor afwisseling in hoogte en maken de vijver natuurlijker en groter.

Laag zand en folie

Maak de ondergrond van de vijver vlak en verwijder dikke klonten aarde en andere oneffenheden. Leg over de bodem een laag zand en dek dit af met een beschermende laag van vliesdoek. Vliesdoek koop je bij een bouwcentrum en beschermt de vijverfolie tegen scherpe stenen en andere dingen die de folie kunnen beschadigingen. Ligt alles op zijn plek dan kun je de vijver bekleden met vijverfolie. Leg de folie zorgvuldig neer en trek alle plooien recht. Alles strak? Dan is nu het moment aangebroken om de vijver de vullen met water. Een mooie gelegenheid om even uit te rusten en met een voldaan gevoel naar het resultaat te kijken. Binnen mum van tijd is je vijver een levendige plek met dieren en groen.

Stenen op de bodem

Op de bodem van de vijver hoef je niets te leggen. Steeds meer mensen leggen op de bodem een laag kiezels. Wij adviseren om dit niet te doen omdat dat niet goed is voor het bodemleven. Je houdt zo de stroming van het water tegen en je belemmert daarmee het leven in de vijver. Het organisch materiaal dat planten en dieren maken blijft tussen de keien liggen en kan uiteindelijk gaan rotten. Een goede stroming van water is ook noodzakelijk voor de productie van zuurstof in het water. Zonder stroming geen zuurstof. Vind je stenen mooi dan is hier en daar een mooie kei natuurlijk geen probleem. Plaats ze dan wel ver genoeg uit elkaar, zodat het water nog rond de stenen kan stromen. 

Werk de rand van de vijver af

Moderne tuin met vijver en waterspel Moderne tuinen van Stoop Tuinen Modern
Stoop Tuinen

Moderne tuin met vijver en waterspel

Stoop Tuinen

De vijver is nu volgelopen met water. Wacht nog even met het wegknippen van het overtollige vijverfolie. De vijver moet zich nog zetten en dat kan een paar dagen duren. De rand van de vijver kun je op veel verschillende manieren afwerken. Voor een ruimtelijk effect plaats je langs de rand dezelfde tegels als de terrastegels. Op de foto zie je hier een mooi voorbeeld van. Deze tuin straalt ruimte en rust uit door het gebruik van dezelfde kleuren en materialen. Maar je kan hier eindeloos in variëren, Denk bijvoorbeeld aan hout, losse keien, grove kiezels, gras of een border met oeverbeplanting.

Plaats een waterval

Leeftuin voor het hele gezin Moderne tuinen van Stoop Tuinen Modern
Stoop Tuinen

Leeftuin voor het hele gezin

Stoop Tuinen

Een waterval is een eyecatcher in de tuin en zorgt voor extra zuurstof in de vijver. Via een hoger gelegen schaal van cortenstaal of andere materiaal valt het water klaterend de vijver in. Breng hiervoor een pomp aan in de vijver die het water terug naar het waterbassin pompt. Je kan ook een serie met vijverdelen maken die in elkaar overlopen. Misschien denk je bij een waterval aan water dat met een hoop geklater naar beneden stort.Maar het kan allemaal subtieler. Op de foto zie je hier een mooi voorbeeld van. Het water stroom vanuit drie buizen zacht het water in. Een eenvoudig waterelement met veel effect!

Zorg voor leven rond de tuin

Natuurlijke kleine tuin Sleeuwijk - Tuin van het jaar 2018 Eclectische tuinen van De Rooy Hoveniers Eclectisch
De Rooy Hoveniers

Natuurlijke kleine tuin Sleeuwijk – Tuin van het jaar 2018

De Rooy Hoveniers

Een vijver is een natuurlijke trekpleister voor kikkers, padden, libellen en salamanders. Het water zelf trekt al dieren aan maar met mooie planten wordt helemaal een feest voor iedereen. Mooi als beplanting is lisdodde (Typha minima), waterbies (Eleocharis palustris), watergentiaan (Nymphoides peltata).  En natuurlijk mogen waterlelies niet ontbreken. Ze bloeien niet lang, maar dit doen ze op zo’n overweldigende manier dat ze meer dan de moeite waard zijn.  Planten hebben ook een belangrijke functie bij het zuiveren ook het water. Ze nemen voedingstoffen op uit het water op en geven zuurstof aan het water af. Goede zuurstofplanten zijn: fonteinkruid en vederkruid. Voor een mooi biologisch evenwicht plant je zes zuurstofplanten per kubieke meter.

Het aanleggen van een vijver kun je het beste in het voorjaar doen of in het najaar. In de zomer of de winter is het niet zo slim om een vijver aan te gaan leggen. De vijver heeft dan geen tijd om een biologisch evenwicht op te bouwen en dat is van groot belang voor een vijver. In plaats van zelf een vijver uitgraven kun je ook kant-en-klare vijvers kopen.

Een vijver trekt veel leven aan in de tuin. Op welke manieren je nog meer dieren aan kunt trekken lees je in dit Ideabook.

Welke vijver past het mooist bij jou in de tuin? Laat het ons hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!