6 geweldige ideeën voor indirecte verlichting

TILL BEHNE TILL BEHNE
Every Light Series, Arnout Meijer Studio Arnout Meijer Studio Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Licht is onontbeerlijk in ieder huis. Daglicht door de ramen en als het donker wordt zorgen lampen in huis voor een aangename en sfeervolle verlichting. Lampen heb je natuurlijk in alle soorten en maten. Lampen kunnen esthetisch absoluut iets toevoegen aan een interieur. Maar soms werkt een beetje subtiele oftewel indirecte verlichting ook heel goed. Een grote lamp boven de eettafel kan heel mooi zijn. Maar bijvoorbeeld spotjes geven ook het nodige licht en houden een ruimte open en groots. Verlichting in de trap of onder de vensterbank of een boekenplank zorgt voor veel sfeer, zeker als je bedenkt dat je uit tig verschillende kleuren kan kiezen. Uiteraard is indirecte verlichting prima te combineren met gewone verlichting waardoor je elke ruimte perfect kan verlichten.

Onder een plank

Een van de meest subtiele en stijlvolle vormen van indirecte verlichting is toch wel die onder een vensterbank, boekenplank, dakrand of iets dergelijks. Op deze foto is fraai te zien dat het een sfeervol licht geeft zonder dat je precies ziet waar het licht vandaan komt. Vooral in de slaapkamer komt zo’n sfeerverlichting natuurlijk goed tot zijn recht, maar ook de woon- en eetkamer kunnen op deze manier van een flinke dosis sfeer voorzien worden. Ook hier kan je weer kiezen voor verschillende kleuren voor elke stemming. Kijk hier voor nog meer inspiratie.

Spotjes

Spotjes hebben lange tijd een niet zo fantastische reputatie gehad. Het was vooral een lamp voor de badkamer. Maar de laatste tijd zien we het in veel meer interieurs terug. En dat is ook helemaal niet gek. Met spotjes kan je een ruimte perfect belichten doordat je de spotjes overal en zoveel je wil kan plaatsen. Bovendien hangt of staat er met spotjes nooit meer in lamp hinderlijk in de weg en houdt de ruimte zijn open en ruimtelijke karakter volledig.

Wandlamp

Wandlampen zijn lampen die, zoals de naam doet vermoeden, in plaats van aan het plafond hangen of op de grond staan aan de muur of wand hangen. Je hebt lampen met een arm, maar de meest voorkomende variant is toch wel die zoals we hier op de foto zien. Met de lichtbron en de lampenkap dicht tegen de muur aan. Deze lampen zijn bij uitstek geschikt voor de gang of hal. Maar je kant je ook bijvoorbeeld boven een mooi meubelstuk in de woonkamer hangen zodat deze extra fraai wordt uitgelicht.

Achter plexiglas

Licht achter plexiglas wordt subtiel gedempt en krijgt daardoor een indirect karakter. Licht achter plexiglas kan je je op allerlei manieren voorstellen. Als een soort wandlamp waar het licht aan de zijkanten uitschijnt en de ruimte discreet verlicht. Hetzelfde kan natuurlijk aan het plafond of zelfs op de grond. Je kan uiteraard eindeloos variëren met kleur, van zowel het plexiglas als de lichtbron die erachter zit. Je kan ook nog kiezen voor een leuk motief op het plexiglas.

In de tuin

Indirecte verlichting in de tuin, daar heb je niks aan in huis. Zou je kunnen denken. Maar niets is minder waar. Zeker als je moeite hebt gedaan voor de tuin is deze het waard om ook ’s avonds bewonderd te kunnen worden. En met een sfeervolle verlichting ziet het er allemaal wellicht nog beter uit. Het ligt voor de hand de verlichting op een aantal belangrijke plekken van de tuin te plaatsen. Bij de één of meerdere zitgedeeltes, bij een speciale plant of boom (misschien wel in de boom) en de belangrijkste looppaden. Zo wordt de tuin in de avond, zeker bij mooi weer, een welkom verlengstuk van je huis. In dit Ideabook lees je alles over spannende buitenverlichting.

In de vloer

Heb je qua verlichting alles al een keer geprobeerd, maar ben je toch toe aan iets nieuws. Wellicht is licht in de vloer dan wel iets voor jou. Gegarandeerd dat je bij vrienden en familie het gesprek van de dag wordt. Het is dan ook iets dat je niet elke dag ziet. En je kan er alle kanten mee op. Bijvoorbeeld een sfeervol licht langs de plinten. Of zoals we op deze foto ziet een soort glinsterende sterrenhemel, maar dan aan je voeten.

Het moge duidelijk zijn dat bovenstaande vormen van indirecte verlichting zeer sfeer verhogend zijn en dat je er heel veel creatieve dingen mee kunt doen. Heb je daar een beetje hulp bij nodig? Deze professionals helpen graag!

Extraatje: een dakraam

Wil je graag natuurlijk licht in jouw huis, dan is er nog een bijzonder mooie manier van indirect licht: daglicht. Met een dakraam of een lichtkoepel creëren een mooie, lichte sfeer en geven je het gevoel dichter bij de natuur te zijn. Je kunt s ’avonds van een indirect verlicht plafond genieten, omdat de hemel bijna nooit helemaal donker zwart is, en met geluk zelfs sterrenkijken. Het is mogelijk om zo een koepel zelf te maken, maar ik zou toch aanbevelen om eerst met een professioneel te spreken. Je wilt er toch zeker van zijn dat er alleen licht binnen valt, niet ook regenwater. Een lichtkoepel staat leuk in alle kamers van het huis. In de studeerkamer helpt natuurlijk licht bij de concentratie, in de woonkamer brengt het je dichter bij de natuur en in de slaapkamer kun je sterrenkijken (ook al is het niet geschikt voor mensen die het graag donker hebben, want dan zal de zon s’ochtends storend zijn). Wil je nog meer trucjes of inspiratie voor jouw huis, dan lees dit ideabook.

Heb jij indirecte verlichting in je huis, of zou je dat willen? Laat hieronder je comment achter.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!