Europese huizen: historie en de mooiste voorbeelden | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Europese huizen: historie en de mooiste voorbeelden

Jip Klompenhouwer Jip Klompenhouwer
Klassieke woonkamers van AMARIS Elements GmbH Klassiek
Loading admin actions …

Wanneer we denken aan Europese huizen springen onze gedachtes van zandstenen huizen aan de Mediterraanse kust, tot sobere rijtjeshuizen aan de Noordzee. Het is een divers continent met even diverse huizen als culturen. Toch zijn er ook gelijkenissen, veelal binnenshuis te vinden waar een collectieve hunkering naar eenvoud en kalmte lijkt te overheersen. Europese huizen blinken dan ook uit in simplisme, al is dit bij lange na niet wat men ziet aan de buitenkant. We zijn met velen op een relatief klein stukje grond, dus komen we met de best mogelijke oplossingen om onze huizen zo kalm mogelijk te maken. Praktisch, simpel en eenvoud. Bekijk hieronder enkele voorbeelden van Europese huizen.

De Europese historie

Europa is sinds mensenheugenis bewoond, wat zorgt voor een lange historie aan huizen. Van klassieke grachtenpanden in Amsterdam tot de oude panden in het Spaanse Sevilla, een voor een zijn het Europese huizen die de tand des tijds hebben weten te doorstaan. Deze foto biedt een prachtig voorbeeld van de hedendaagse inrichting van deze huizen. Een hoog, licht plafond waar op de hoeken nog versieringen zijn te zien uit vroegere tijden. De ruimte is licht en de grote, hoge ramen geven natuurlijk licht vrij spel. In deze kamer ontmoeten huiselijkheid en luxe elkaar.

De Europese tuin

Strakke tuin Ibiza-style in Amstelveen Mediterrane tuinen van Biesot Mediterraan
Biesot

Strakke tuin Ibiza-style in Amstelveen

Biesot

Wie kent ze niet? De voor West- en Noord-Europa zo kenmerkende achtertuinen van rijtjeshuizen. Nederland is letterlijk bezaaid met ze. Europese huizen zijn er in soorten en maten maar wellicht de meest voorkomende zijn deze gelijkvormige woningen die het gros van de buitenwijken vormgeven. Europeanen zijn met velen, wat maakt dat we allemaal op z'n tijd behoefte hebben aan rust. Waar beter dan op ons eigen stukje kalmte achter onze Europese huizen? 's Zomers nodigen we de familie uit en steken we samen de barbeque aan. Of duik lekker de jacuzzi in na een lange werkdag.

Europese tuininrichting

In navolging van de tuinen achter Europese huizen komt de inrichting hiervan aan bod. Onze achtertuinen bieden ruimte aan vele vormen van tijdverdrijf. Denk aan een moestuintje, een visvijver of een jacuzzi zoals je hierboven zag. Tevens populair is het samen eten in de buitenlucht. Deze rustieke tuintafel biedt hier de perfecte mogelijkheid voor. Eenvoudig geverfd en gelakt hout, met bijpassende bankjes. Klein maar fijn zoals sommigen zouden zeggen, en het past prima in zelfs de kleinste tuinen.

Mediterraans slapen

Wat is het eerste dat Europeanen opvalt aan slaapkamers uit de VS? Juist, de talloze kussens op het bed. Europese huizen staan bekend om de eenvoudige, minimalistische inrichting. Voornamelijk moderne huizen genieten een interieur die schreeuwt: less is more. Zo ook deze slaapkamer, waar wit en grijs overheersen om rust en kalmte te bevorderen. De open haard en het pleisterwerk geven een Mediterraans gevoel aan de kamer en de lavendel op de kast verspreid ongetwijfeld een heerlijke geur. Dit is hoe Europese huizen zich onderscheiden van de rest. 

Meer dan IKEA

Woonkamer Scandinavische woonkamers van Evelyne Ontwerp Scandinavisch

Voor velen staan Europese huizen gelijk aan de catalogus van IKEA. Maar in plaats van onze leefomgeving vol te stouwen met Zweeds meubilair, zijn de Europese huizen wellicht diverser en unieker dan de rest. Op deze foto zijn Scandinavische invloeden duidelijk terug te zien. Lichte, blauwige kleuren en een duidelijk gebruik van hout, alsook de dunne en rechte lijnen. Het is simplisme in een notendop en juist daarom effectief. Een interieur dat veelvuldig te vinden is in ieder deel van Europa.

De kleuren van de Meditteraan

Tegenover het strakke, minimalistische interieur van de foto hierboven staan de klassieke Mediterraanse huizen. Een levendige, kleurrijke inrichting met veel ruimte voor ontspanning en natuurlijk groen. Aan de Middellandse Zee is er een constante kruisbestuiving van culturen exotischer dan de Europese, wat doorklinkt in de Europese huizen. Het voelt er aldoor zomers, alsof je leeft aan zee en in de zon. Toch blijven er ook gelijkenissen met de koelere, meer noordelijke gebieden. Kijk maar eens naar de dunne, rechte lijnen van de bank en stoelen. 

Praktisch Europees

Het stapelbed en de bank eronder, wie wilde er als kind niet eentje hebben? Europese huizen zijn vaker klein van stuk dan exorbitant groot. Dit kan zorgen voor een gebrek aan ruimte waardoor men op zoek moet naar praktische oplossingen. Deze foto is wellicht de meest herkenbare en meest genaturaliseerde oplossing van allemaal. Een hoogslaper is een veel gezien stuk meubilair in kinderkamers, studentenkamers of hostels. De ruimte eronder kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld een bureau, een speelhoek of zoals op deze foto een bank.

Alles voor het licht

Wederom een voorbeeld van Europese eenvoud en minimalisme. Dit bureau omvat de orde en ruimtelijkheid waar men in Europese huizen zo naar zoekt. Rechte, strakke lijnen geven een duidelijk overzicht en overeenstemming van kleur brengt rust in het totaalplaatje. Deze indeling zal men voornamelijk terug zien in studentenkamers of slaapkamers van jongeren. 

Alles op de groei

Klassieke kinderkamers van homify Klassiek

Wie droomde er vroeger nu niet  van een raceauto als bed? Of van een autokleed om op te spelen? De kinderkamer is niet weg te denken uit de moderne Europese huizen. Kenmerkend voor de Europese kinderkamers is de subtiliteit waarmee een thema wordt gevolgd. Veelal worden kinderkamers ingedeeld op de groei, wat betekent dat thematiek zijn uiting vindt in detailwerk. Denk aan een dierenkleed zoals hierboven in plaats van een grootse safarischildering op de muur. Praktisch denken staat voorop in Europese huizen, dus het zal niet weg kunnen blijven uit onze kinderkamers.

De Europese kelder

We zagen praktische vondsten, subtiele inrichting en kleurrijk samenspel van meubilair. Maar wat ademt nu meer Europa dan een klassieke wijnkelder? Van oudsher de drank van de Italianen, Spanjaarden en Fransen en in de loop der jaren verspreid over het hele continent. Hoewel een verre luxe voor velen is de wijnkelder Europees in een notendop. Het oude hout en de enorme vaten vormen een prachtig geheel met de bijna middeleeuwse architectuur. Wellicht zijn Europese huizen van buiten prachtig, binnen liggen de geheimen.

Europa is onvoorstelbaar divers. Zo divers dat jij misschien wel een ander voorbeeld hebt? Deel het met ons in de reacties.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!