10 tips voor het inrichten van een vintage-woning! | homify

10 tips voor het inrichten van een vintage-woning!

Jip Klompenhouwer Jip Klompenhouwer
better.interiors WoonkamerSofa's & fauteuils
Loading admin actions …

Onze lust naar nostalgie kan niet op in vintage huizen. Geheel volgens de trend zijn we aldoor op zoek naar iets dat ons herinnert aan vroeger. Betere tijden noemen we het vaak, maar is dit ook zo? Komt het beste niet voort uit vernieuwing, groei en het heruitvinden van iets wat zich reeds bewezen heeft? In vintage huizen zien we hoe oude, soms versleten producten weer een nieuwe bestemming vinden. Invloeden kunnen afkomstig zijn uit iedere tijdsperiode, al zijn de jaren zestig en zeventig duidelijk de meest voorname. In vintage vinden we alles wat ons terugwerpt naar een betere tijd, in combinatie met het verbeterde van deze tijd. Neem eens een kijkje naar onderstaande producten en ruimten, wellicht vind je het vintage huis van jouw dromen?

Eenzijdige Vintage

Veel mensen achten diversiteit hét vintage toverwoord. Men wil alle kleuren en vormen bij elkaar, raapt lukraak meubilair en producten samen en hoopt er een geheel in te zien. Toch blinken uitzonderlijke vintage huizen uit in uniformiteit. In deze kamer heerst de kleur groen, doch een óverheersing wil ik het niet noemen. De oude stoelen, zo afkomstig uit een klaslokaal, komen tot hun recht aan de sobere houten tafel. Van alle vintage huizen ontleend deze de benaming ook aan alle attributen tegen de muur. Het modelschip en de radio, de kaarten en de lamp; een samenraapsel en toch past het. Uniformiteit in diversiteit.

Berg het (er)op

Een rustiek handvat, de gouden hoekbeschermers en de roestige sloten. Wie kent de goudbruine, veelal lederen koffers niet van weleer? Het spreekt vintage, en zoals op deze foto is te zien wordt de koffer tot een heel nieuw deel van het huis gemaakt. Combineer het bruine hout met een felle, doch rustige kleur zoals het blauw op de muur en creëer direct de look die u zoekt. Vintage huizen vinden niet enkel de grondslag in oud meubilair, het is het creatief en eigenzinnig hergebruiken van iets uit een voorbije tijd.

De Vintage Troon

De kleuren schreeuwen sixties, het model ademt retro.  Deze zachte zitter past perfect in vintage huizen waar hij zowel past tussen een even kleurrijk interieur als op een kalme, witte achtergrond. Een leuke toevoeging zou een kleedje zijn of een subtiel vintage kussen om het te accentueren. Stel jezelf eens voor, een boek lezend op deze troon. Of met een warme kop thee, kijkend uit het raam op een koele zondagochtend. De ontspanning springt er vanaf, dus waarom spring je er niet op?

Oud ontmoet nieuw

Vintage huizen doen vaak denken aan een explosie van kleur of alles bedacht werd in de jaren zeventig of zestig. Maar wat als je iets meer verfijnd zoekt dan dat? Iets wat net zo past in vintage huizen maar tegelijkertijd doet prikkelen? Deze studiekamer en met name het bureau, ademen zowel luxe als professionaliteit. Discreet in plaats van explosief en lineair in plaats van rond. Voor vintage huizen waar men meer waarde hecht aan subtiliteit dan aan dynamiek.

Spiegel naar het verleden

Klassieke shutters Inhuisplaza b.v. Klassieke badkamers
Inhuisplaza b.v.

Klassieke shutters

Inhuisplaza b.v.

Het lijkt een trend: de badkamer zo steriel mogelijk vorm te geven. Strakke, witte lijnen die naadloos overvloeien in de muren en iedere handdoek of ieder handvat is even wit of grijs. Waar is de speelsheid gebleven? Op deze foto brengen de spiegel en lampen warmte. Het oogt huiselijk en de ietwat kitscherige hangers onder de lampen zijn juist hier een mooie toevoeging. Speels, vertederend en ideaal voor vintage huizen. Starend in deze vintage spiegel, met het geelbruine licht op je gezicht, werp je zo een blik in het verleden.

Al 't Vintage naar de Zolder

Vintage huizen zijn dit van de kelder tot de zolder en de echte stilisten onder ons weten het oude gemakkelijk met het nieuwe te verweven. Deze foto geeft dit perfect weer: een modern, strak uitziend bed en een dieprode sofa die afkomstig lijkt uit een vorig millennium. In combinatie met het lichte hout, zowel op de vloer als het plafond, creëert men diepte en licht. Want hoewel de ramen niet van het grootste formaat zijn, baad deze ruimte in natuurlijk licht. Vintage huizen hoeven niet te barsten van oud en gebruikt meubilair, zoals je ziet. Soms werkt het subtiel mengen van stijlen het beste, en vindt je hiermee precies wat bij je past. 

Kleuren van Toen

Hergebruik en heruitvinding staan centraal in vintage huizen. Om iets wat ogenschijnlijk z'n beste tijd gehad heeft weer nieuw leven in te blazen. Zo ook deze stoelen, gebutst en verroest maar daarom niet minder functioneel. Er is een zekere harmonie te vinden in de industriële vintage die erachter schuilt. Plaats ze in een wachtkamer van een praktijk of kantoor, wellicht passen ze zelfs in de kinderkamer? Het mooie aan vintage huizen is dat ze divers zijn, alsook deze stoelen.

Goed Bewaard Gebleven

Get the Industrial look Cambrewood HuishoudenOpbergen
Cambrewood

Get the Industrial look

Cambrewood

Er is geen mens die het nut niet inziet van ladekastjes. Opbergplaatsen waarin we geordend onze kleinste dingen bewaren of juist een doolhof waarin we alles terug vinden dat we kwijt achtten. Deze vintage kast combineert de praktische lades met een stoer en robuust uiterlijk. Perfect voor de vintage huizen waar men werken wilt met industriële, stalen smaak. Het verkleurde koper en doffe ijzer spreken met karakter; vintage in een notendop.

Herboren

Van het oude weer het nieuwe maken, dat is wat vintage voor velen is. Deze kast symboliseert de spitsvondigheid die komt kijken bij het heruitvinden van een ouder product. Perfect voor kleurrijke vintage huizen, deze kast lijkt een samenraapsel van verschillende kasten. De kleurrijke, unieke lades in de strak gelakte houten kast geven een creatief en speels gevoel mee. Eigenzinnig en veelzijdig, ongetwijfeld als het vintage huis waarin deze kast een plekje vindt.

In het Licht van Toen

Minimalistisch. Sober. Retro. Er komen aardig wat stijlvormen te boven bij het zien van deze foto. De meeste vintage huizen sieren zich met uitbundige lampen maar wat als men het eens anders zou doen? Deze grote lamp en bijhorende bijzettafel bieden de perfecte aanvulling op een kalme en simpele kamer. Zonder schreeuwerige poeha is het alles wat het hoort te zijn: functioneel, aantrekkelijk en aandoenlijk. Het diepe rood van het tafelblad steekt fel af tegen het zwart van het ijzeren rek. De lamp zelf hangt in een ideale positie voor de persoon eronder, een tijdschrift of boek kan ideaal gelezen worden.  

Wat zijn jouw favoriete vintage huizen? Heb je een perfect vintage product? Laat een reactie achter met jouw inspiratie.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!