6 verhelderende ideeën voor een kamer zonder ramen | homify

6 verhelderende ideeën voor een kamer zonder ramen

TILL BEHNE TILL BEHNE
Bolefloor Galerij Bolefloor B.V. Moderne muren & vloeren
Loading admin actions …

Je moet er natuurlijk niet aan denken. Een kamer zonder ramen. Zonlicht maakt elke kamer – en in principe alles – een stukje fraaier. Maar mocht je die luxe niet hebben, is er geen man overboord. In dit Ideabook bespreken we een aantal dingen die je kunt doen om zelfs een ruimte zonder ramen te laten stralen. Het enige dat je nodig hebt is een beetje creativiteit. Zo kun je namelijk al een heleboel doen met kleur, de juiste verlichting, de materialen die je gebruikt in de kamer, planten en accessoires. Dus je hoeft echt geen gat in je muur slaan. Laat je inspireren door deze tips en maak van die donkere kamer een frisse lichte ruimte.

​ Oppervlakken: vloer en meubels

Bolefloor Eiken Rustiek Bolefloor B.V. Moderne muren & vloeren
Bolefloor B.V.

Bolefloor Eiken Rustiek

Bolefloor B.V.

Ook in de keuze voor een vloer en meubels moet je zorgen dat het bijdraagt aan het lichter maken van de ruimte. Dus in een kamer zonder ramen bijvoorbeeld geen donker vloerkleed of een grote zwarte zitbank. Als je kiest voor een houten vloer, ga dan voor een lichte houtsoort. Bewerk deze desnoods nog met een whitewash of verf hem in een lichte kleur: wit of heel licht grijs. Wil je geen houten vloer, kies dan bijvoorbeeld voor marmoleum. Wederom in een zo licht mogelijke kleur. Voor meubels geldt hetzelfde als voor de vloer. Als je gaat voor hout, neemt een lichte houtsoort. Kies je voor andere materialen, zorg dan eveneens voor lichte tinten. En dat geldt zeker ook voor de bekleding van bijvoorbeeld de bank of stoelen. Hoe lichter hoe beter.

Kies je juiste kleuren

Woonhuis | Delft Design Studio Nu Scandinavische keukens Wit
Design Studio Nu

Woonhuis | Delft

Design Studio Nu

Als je geen ramen hebt om daglicht je kamer te laten verlichten, is het zaak om goed na te denken over de kleuren die je de muren gaat geven. Donkere kleuren maken een ruimte nog donkerder. Dus ook al zou je het liefst voor zwart, donker blauw of wat voor een donkere kleur dan ook gaan, doe het niet! Het is belangrijk dat je een lichte kleur kiest. Veel wit ligt voor de hand, maar je kan ook subtiele lichte tinten kiezen. Bijvoorbeeld een hele lichte grijs. Eigenlijk kan je de meeste kleuren wel als basis gebruiken, als je er maar genoeg wit doorheen mengt zodat het licht blijft. Uiteraard kun je in de rest van je interieur wel wat meer donkere kleuren gebruiken, mits subtiel. Maar daarover later meer.

Verlichting

Een van de meest voor de hand liggende manieren om een kamer zonder ramen te verlichten, is met lampen. Kan het niet op natuurlijke wijze, dan maar met kunstmatig licht. Door de verschillende wattages van lampen kan je eigenlijk iedere sterkte qua licht realiseren. Wil je heel fel licht of wat meer sfeervol. Wil je één grote lichtbron of heb je liever veel verschillende lampen. Ook is het van belang wat voor een lamp je kiest. Een hele grote zwarte lamp zal een deel van het licht dat het produceert teniet doen. Kiest daarom ook wat de lampen betreft voor lichte kleuren en subtiele vormen. Geen idee wat je zou willen? Doe hier dan de nodige inspiratie op.

Natuurlijke elementen: planten

Voor de Urban Jungle Kleuroptafel Binnenbeplanting
Kleuroptafel

Voor de Urban Jungle

Kleuroptafel

Planten zijn een mooie toevoeging voor ieder interieur. Ze zorgen voor een natuurlijke uitstraling en voegen kleur en leven toe aan de ruimte. Uiteraard zijn er in de plantenwereld ook donkere kleuren, dus probeer die te vermijden. Kies lichte tinten groen of anders planten of bloemen met fraaie lichte kleuren. Denk er ook aan dat je niet ineens te veel zwarte plantenpotten hebt. Koop liever terracotta potten of exemplaren in andere lichte tinten. En denk er bij de aanschaf aan dat je planten koopt die weinig zon nodig hebben. Koop je per ongeluk een plant die wel veel zon nodig heeft, zal deze je niet veel plezier opleveren. Er zijn een aantal kamerplanten die goed zonder al te veel zonlicht kunnen, dus laat je goed informeren als je naar het tuincentrum gaat.

Accessoires

Taxidermy; de kunst van het opzetten a TICKET HOME WoonkamerAccessoires & decoratie
a TICKET HOME

Taxidermy; de kunst van het opzetten

a TICKET HOME

Als je voor lichte kleuren op de muur hebt gekozen en een lichte vloer, kun je je wat accessoires betreft al iets meer veroorloven. Maar probeer het toch subtiel te houden. Probeer nog steeds zoveel mogelijk donkere kleuren te vermijden en ga voor felle en vrolijke kleuren. Daar knapt de ruimte van op en blijft het toch nog lekker licht. Deze professionals denken graag met je mee over het lichter laten lijken van je ruimte zonder ramen.

Kunst: schilderijen en foto’s

In het verlengde van de accessoires kun je een ruimte altijd aantrekkelijker maken met kunst. Ook hier is het zaak te kiezen voor vrolijke en lichte tinten. Vermijd donkere kleuren, zeker als het om grotere werken gaat. Een subtiel grapje zou kunnen zijn om een foto of schilderij op te hangen van de zon, zodat deze als het ware toch nog een beetje naar binnen schijnt. Of een landschap zodat het lijkt alsof je door dat schilderij, kunstwerk of foto toch nog een beetje naar buiten kunt kijken uit je kamer zonder ramen.

In dit Ideabook lees je nog meer over hoe je met het inrichten van je huis je stemming positief kan beïnvloeden.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!