Wil je een prefab huis bouwen? Dit moet je weten | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Wil je een prefab huis bouwen? Dit moet je weten

TILL BEHNE TILL BEHNE
van SOMMERHAUS PIU - YES WE WOOD Scandinavisch
Loading admin actions …

Een prefab huis, oftewel een geprefabriceerde woning, is een huis dat grotendeels in een fabriek wordt gemaakt en dat vrij snel ter plekke in elkaar gezet kan worden. Zelf een huis ontwerpen en laten bouwen kost enorm veel tijd en geld. En je weet, als je bepaalde televisieprogramma’s kijkt, dat het altijd langer duurt dan gedacht en het budget vrijwel altijd wordt overschreden. Al dit soort drama’s heb je niet met een prefab huis. Je weet precies wat het kost en je weet precies wanneer het klaar is. En je hoeft ook niet bang te zijn dat je een dertien in een dozijn huis hebt. Op een prefab huis kun je nog genoeg creativiteit loslaten. En omdat het geprefabriceerd is, zijn de kosten ook aanzienlijk lager. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel, naast de beperkte vrijheid tijdens het ontwerp, is de levensduur van een prefab huis minder lang dan van een normaal huis.

​Een kostenplaatje maken

Minimalistische huizen van homify Minimalistisch Hout Hout

Net als met het bouwen of kopen van een gewoon huis moet je voor het bouwen van een prefab huis van tevoren een kostenplaatje maken. Omdat een prefab huis een soort bouwpakket is, is het allemaal een stuk overzichtelijker. Voor het huis wordt in principe een totaalprijs berekend. Wat je verder nog nodig hebt is de fundering voor je huis en de afwerking binnen. In principe kom je tijdens het bouwen van een prefab huis niet snel voor verrassingen te staan, dus zijn de kosten redelijk goed van tevoren in te schatten.

De juiste ondergrond kiezen

Uiteraard kan je niet zomaar overal een huis bouwen. Zeker bij traditionele huizen is het belangrijk een bodemonderzoek te doen om te kijken hoeveel belasting de grond aankan. Omdat prefab huizen vele malen lichter zijn dan gewone huizen is iets minder van toepassing op dit soort huizen. Toch is het kiezen van de juiste ondergrond van belang. Grofweg kun je drie soorten ondergrond onderscheiden. Namelijk een slappe bovenlaag zoals veen en slappe klei. Hier direct op bouwen is niet mogelijk en dus moeten er betonpalen de grond in. Op een half harde kleilaag is het ook niet optimaal bouwen. Door het gebruik van een grote betonplaat wordt het gewicht optimaal verdeeld en is bouwen wel mogelijk. Een harde zandlaag kan het meeste gewicht dragen en lijkt dus bij uitstek het beste geschikt voor het bouwen van een huis.

Het papierwerk

Wil je een prefab huis bouwen, moet je de nodige vergunningen hebben. Regels zijn natuurlijk afhankelijk van de plek waar je wil bouwen. Informeer dus goed bij je gemeente welke regels er gelden en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Heb je helemaal geen zin in al die bureaucratische rompslomp? De meeste bedrijven die prefab huizen leveren, nemen ook graag dit gedeelte voor hun rekening. Doorgaans zijn daar wel kosten aan verbonden.

De juiste mensen vinden

Zelf een prefab huis in elkaar zetten is onmogelijk. Dit omdat het ‘bouwpakket’ uit zulke grote onderdelen bestaat dat er de nodige zware machines aan te pas moeten komen. En dus is het zaak om de juiste mensen te vinden die het prefab huis voor je gaan bouwen. Verdiep je altijd goed in de materie en in het bedrijf dat je voor ogen hebt. Haal de naam eens door Google, lees recensies of vraag naar referenties. Als je zeker weet dat je het juiste bedrijf hebt gevonden, kun je rustig achterover leunen en niet veel later is je huis klaar! Deze professionals zouden je goed kunnen helpen.

Welk soort prefab

Prefab huizen heb je in verschillende soorten en maten. Van groot tot klein en van steen tot hout. Het enige wat jij hoeft te doen is bedenken hoe je huis er uit moet zien en hoe groot je het ongeveer wil hebben. Verschillende bedrijven zullen gespecialiseerd zijn in een bepaald type prefab huis. Het is dus zaak op zoek te gaan naar de juiste professional.

De bouw

Als het papierwerk is gedaan, de juiste professionals zijn gevonden en is besloten welk prefab huis het moet worden, kan begonnen worden aan de bouw. Na het bouwrijp maken van de grond en het leggen van de fundering kan de bouw beginnen. Vervolgens kun je nog met de architect om de tafel gaan zitten om je prefab huis precies zo vorm te geven als jij dat wil. Vervolgens gaat de bouw vrij snel en staat er binnen een paar dagen een wind- en waterdicht huis. Dan moet natuurlijk de binnenkant nog aangepakt worden. En daar heb je alle vrijheid, wat betreft de indeling, de materialen, de keuken, de badkamer en ga zo maar door. Inspiratie nodig voor een mooie badkamer? Neem hier dan eens een kijkje.

Al met al moet je er rekening houden dat je prefab huis binnen 35 weken klaar is. Dat is van het eerste idee tot het voor het eerst omdraaien van de sleutel. In dit Ideabook lees je meer over de voor- en nadelen van een prefabhuis.

Vind jij een prefab huis een overweging waard? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!