Douchebakken, de basis van de badkamer | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Douchebakken, de basis van de badkamer

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Badkamers van Proest Interior Minimalistisch
Loading admin actions …

Douchebakken zijn grofweg te verdelen in twee soorten: inbouw en opbouw. Een opbouw douchebak is bijna overal in de badkamer te plaatsen en vaak net zo makkelijk te verwijderen of aan te passen. Een inbouw douchebak daarentegen wordt daadwerkelijk in de badkamervloer geplaatst. 

Waar opbouw vroeger vooral als 'handig' gezien werd- de douchebak is bijna overal in de badkamer te plaatsen -, werd inbouw gezien als de mooist af te werken optie. Inmiddels zijn de verschillen kleiner geworden, zo is een opbouwdouche te verkrijgen in een breed scala aan materialen en vormen. De inbouwdouche heeft zich ook doorontwikkeld, ook hier zien we verschillende materialen, maar hier zijn het vooral de afvoermogelijkheden die de douchebak extra strakheid geven. Omdat er in de badkamer vaak weinig ruimte is en architecten, designers en bewoners in de marge moeten 'aankleden', is het zo esthetisch mogelijk inzetten van functionele aspecten erg van belang. Het gebruik van douchebakken om de stijl door te voeren is hierbij dus zeker een aanrader. Hieronder zetten we een aantal mooie voorbeelden op een rijtje.

Strakke vormen en natuurlijke kleuren

Het kleurgebruik van deze verzonken douchebak maakt dat deze badkamer tot een geheel gevormd wordt. Het is mooi te zien hoe zoveel verschilende materialen, van de houten vloer tot de bruine tegelmuur en het glas van de douchewand, bij elkaar gebracht worden door de witte douchebak. Zelfs het putje dat in de inbouw douchebak aangebracht is, is in lijn met de strakke vormen die in de rest van deze badkamer terugkomen.

natuurlijke materialen, ook voor de douchebak

modern  door homify, Modern

Waar bovenstaande foto laat zien hoe een douchebak een ruimte af kan maken in strakke zin, zien we op deze foto hoe een douchebak een badkamer ook kan transformeren. Wanneer hier namelijk gekozen was voor een witte douchebak die even strak was als de rest van de badkamermeubels, was de douche minder sprekend geweest. Door het gebruik van donker hout in plaats van een strakke opbouwdouchebak of inbouwoptie, is deze douche een stuk levendiger. Het gebruik van hout in de douche is sowieso iets wat, vooral in scandinavische stijl, in de badkamer in opkomst is. Dat het gebruikte hout in de badkamer juist geimpregneerd moet zijn, spreekt voor zich. Is aan die voorwaarde voldaan, dan is het gebruik van hout voor een douchebak geen enkel probleem.

een douchebak van hout

modern  door homify, Modern

Op deze foto zien we dezelfde douchebak zoals hij hierboven te zien is. Vanuit deze hoek is het doorvoeren van het materiaalgebruik nog beter te beoordelen. Het gebruik van het hout op zelfs de wand van het ligbad maakt deze ruimte tot een rustig geheel. Het hout als basis voor een verzonken douchebak is een sprekende combinatie met het gebruik van grijze tegels en het strakke wit van de badkamermeubels en het ligbad.

een kleur, een stijl

Badkamer sterrenhemel plafond verlichting met glasvezel LED van MyCosmos Scandinavisch
MyCosmos

Badkamer sterrenhemel plafond verlichting met glasvezel LED

MyCosmos

De kleur- en materiaalkeuze in deze badkamer is uitermate consistent en zorgt voor een rustige uitstraling. De gekozen tegelopstelling van aan elkaar grenzende aardetinten zorgt ervoor dat deze badkamer de rust biedt die in de badkamer gezocht kan worden.  De tegelvloer die doorgetrokken wordt in de douchebak is een mooi voorbeeld van een douche die ook geschikt is voor senioren. Doordat deze douchebak geen verhoging kent (maar netjes afloopt naar een afwateringsysteem aan de zijkant), is deze douchebak ideaal voor mensen die slecht ter been zijn.

inloopdouche

ACO ShowerDrain S Moderne badkamers van ACO BV Modern
ACO  BV

ACO ShowerDrain S

ACO BV

Ook in deze inloopdouche zijn geen obstakels, opstapjes of afstapjes te bekennen. Ook deze douche zou een ideale optie zijn voor senioren of gebruikers die slecht ter been zijn. Door de afwatering netjes weg te werken in een van de tegels is deze douchebak zo strak mogelijk gehouden. Ideaal is dat de tegels die gebruikt zijn voor de vloer ook terugkomen in de douchebak. Op deze manier oogt de badkamer extra ruimtelijk.

grijstinten in de douche

Het kleurgebruik in deze douche zorgt voor een rustige douchebeleving. Het doorvoeren van de grijstinten is knap gedaan, in plaats van saai is deze ruimte echt een statement geworden door het gebruik van glas en de spiegeling van de strakke kraan. Deze douche is een goed voorbeeld van een minimalistische badkamer. De prachtig strak afgewerkte rand in de douchebak maakt de ruimte volledig af. 

strak en natuurlijk in natuursteen

Afvoer inloopdouche Moderne badkamers van Viega Modern
Viega

Afvoer inloopdouche

Viega

Natuursteen is in opkomst, ook waar het douchebakken betreft. Deze verzonken douchebak is aan alle zijden voorzien van een waterafvoersysteem. Netjes weggewerkt en strak is deze donkere tegel ideaal als inloopdouche. Het licht van buiten is een mooie tegenhanger van het donkere materiaalgebruik waarvoor bij deze inbouw douchebak gekozen is. Omdat deze douchebak uit een stuk natuursteen bestaat, heeft deze douchebak een zeer robuuste uitstraling.

marmeren douchebak voor ware luxe

Deze douchebak van natuursteen is van zwart marmer en heeft door zijn geaderde oppervlak een luxe uitstraling. We zien in de lijnen van deze douchebak mooi terug hoe de bak enigszins verdiept is waardoor het water goed weg kan lopen. Natuursteen heeft als groot voordeel dat het enorm duurzaam is en daarmee waardeverhogend werkt in uw huis. 

strakke lijnen in een douchebak

Waar de bovenstaande douchebak van natuursteen een luxe, donkere uitstraling heeft, kijken we hier naar precies een tegenovergestelde optie. Deze verzonken douchebak is wit, glimmend en werkt met ronde lijnen. Opvallend is dat deze ronde lijnen zelfs doorgevoerd zijn in het afvoerputje en de afwatering van deze douchebak. In combinatie met het blanke hout van de vloer en het gebruik van glas als afscheiding, behoud deze badkamer al het licht. Een mooi voorbeeld van hoe douchebakken de stijl van een badkamer volledig af kunnen maken.

Rechte lijnen in een strakke badkamer

Badkamers van Proest Interior Minimalistisch

Eenzelfde soort voorbeeld van het doorvoeren van stijl zien we ook terug in deze badkamer. Hier is gekozen voor een strakke styling van de douche waarbij ook in de douchebak de rechte lijnen terug te zien zijn. Opvallend is dat de strakke lijnen in deze douchebak behalve esthetisch verantwoord ook functioneel zijn. De strakke lijnen van de glazen afscheiding en de strakke badrand zien we ook in de douchebak terug. In de douchebak functioren de lijnen als afwateringssysteem.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!