Opgelet! Zo maak je de tuin kindvriendelijk en veilig | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Opgelet! Zo maak je de tuin kindvriendelijk en veilig

TILL BEHNE TILL BEHNE
Moderne balkons, veranda's en terrassen van Hoz Fontan Arquitectos Modern
Loading admin actions …

Een tuin is van grote toegevoegde waarde voor je huis. Zeker als je kinderen hebt. Zet de tuindeuren open en ze kunnen zonder al te veel toezicht urenlang hun gang gaan. Het is wel verstandig om aan een aantal zaken te denken zodat je tuin zo kindvriendelijk en veilig mogelijk is. Dat je kind iets zou kunnen overkomen is al erg genoeg. Als dat zou gebeuren in je eigen tuin misschien nog wel veel erger. Daarom bespreken we in dit Ideabook een aantal zaken die toch wel noodzakelijk zijn om met het hele gezin met een gerust hart van de tuin te kunnen genieten.

Hek of schutting

De meeste tuinen hebben wel een hek of een schutting. Is het niet om de tuin van die van de buren te scheiden dan toch wel om het eigen stuk grond af te zetten. Hekken zijn naast visueel aantrekkelijk toch vooral praktisch van aard. Het houdt diegenen buiten die niks in je tuin te zoeken hebben en bijvoorbeeld je kinderen in de tuin. Bij het kiezen van een hek of schutting moet je qua veiligheid aan een paar dingen denken. De meeste kinderen houden van klimmen. Kies dus geen hek dat al te erg uitnodigt om beklommen te worden. Van dit soort klimpartijen komen meer dan eens ongelukken. Het veiligst is het daarom te kiezen voor een plat hek waar niks uitsteekt of geen uitsparingen zijn. Dan wordt klimmen een stuk lastiger. Uiteraard is een hek met scherpe randen of punten goed om boeven buiten de deur te houden, voor kinderen is het alles behalve veilig.

Terras

Kinderen houden van rennen. Het veiligste voor een terras is dan ook als deze vlak is. Trappen, kuilen, gaten of andere niveauverschillen zijn dus niet aan te raden. Zelfs als ze niet rennen, kunnen dit soort zaken vervelende valpartijen veroorzaken. Ook kun je nadenken over wat voor een ondergrond je voor je terras wil. Steen is hard en dat valt niet heel prettig. Ook schaaft het kleine kinderknietjes makkelijk open. Hout is weer wat zachter maar kan aan de andere kant ook splinteren. Een andere optie zouden veiligheidstegels kunnen zijn. Zorg in ieder geval voor een beetje gras in de tuin, waar kinderen fijn en veilig kunnen spelen.

Vijver

Landschappelijke tuin met fontein van IJsselsteentjes van Stam Hoveniers Rustiek & Brocante
Stam Hoveniers

Landschappelijke tuin met fontein van IJsselsteentjes

Stam Hoveniers

Een vijver is een heerlijke toevoeging aan je tuin. Kinderen houden van water, helemaal als er bijvoorbeeld visjes in zwemmen. Maar er ligt ook gevaar op de loer, dus een aantal voorzorgmaatregelen zijn absoluut noodzakelijk. Maak een hek rond de vijver waar kinderen niet doorheen kunnen. Dit hek moet minimaal 1,20 meter hoog zijn en de verticale spijlen mogen maximaal 10 centimeter uit elkaar staan. Uiteraard moet je je kind zelf altijd goed in de gaten houden. Zorg dat er goed zicht is op de vijver. Plant dus geen hoge planten aan de kant of in het water. Maak het water niet te diep. Desnoods kan de vijver stapsgewijs dieper worden. Maak een duidelijke overgang tussen land en water. En ook belangrijk: probeer je kind uit te leggen wat een vijver is en wat de gevaren zijn.

Tuinmeubels

Voor jong en oud: modern  door Gardeluxe, Modern
Gardeluxe

Voor jong en oud

Gardeluxe

Voor tuinmeubels geldt hetzelfde als voor gewone meubels: pas op met scherpe randen en hoeken. Kies zo veel mogelijk voor ronde vormen. Zit er toch een nare hoek aan een tafel kan je deze afdekken met een zogenaamde hoekbeschermer. Ook is het aan te raden om voor wat zwaardere meubels te kiezen zo dat deze niet zo makkelijk te verschuiven zijn. En als de kinderen er op klimmen ze minder snel omvallen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een grote picknicktafel, die stoelen zullen niet snel omvallen.

Veilig spelen

Het eerste waar kinderen naar toe rennen als ze op de speeltuin zijn is de schommel. Wat een luxe is het dan om zoiets in je eigen tuin te hebben. Uiteraard moeten ook hier weer een aantal zaken in acht worden genomen. Het spreekt voor zich dat het verstandig is een schommel te kopen die voldoet aan de gestelde eisen. Verder moet de schommel goed worden vastgezet. Het is aan te raden de schommel te hangen boven een schokdempende bodem. Dat kan bijvoorbeeld gras, zand of rubbertegels zijn. Zorg dat de schommel genoeg ruimte heeft en er geen bloembakken of andere obstakels zijn waar kinderen op kunnen vallen. Koop voor jonge kinderen een schommelzitje met een rugsteun en een buiksteun met een band tussen de benen door. En als je meer dan één kind hebt, of er komen vriendjes spelen, leg de kinderen die niet aan het schommelen zijn uit waar ze beter niet kunnen lopen als er geschommeld wordt. Dat voorkomt nare botsingen. Uiteraard gelden deze veiligheidsoverwegingen ook voor andere speeltoestellen als glijbanen en een wipwap als deze.  Bekijk hier de leukste speeltoestellen voor in je tuin.

Goede verlichting

Vaak liggen kinderen al in bed als het echt donker is. Maar mocht je een keer met ze naar de sterrenhemel willen kijken, of is het wat laat geworden door een gezellig feestje kan het zo zijn dat kinderen door een donkere tuin hun weg moeten vinden naar het huis. Het is daarom verstandig de tuin, en dan vooral de looppaden, goed te verlichten zodat de kinderen veilig hun weg vinden. Naast veiligheid zorgt die verlichting natuurlijk ook voor de nodige sfeer in de tuin.

De juiste planten

Kinderen zijn echte ontdekkers. En vooral kleine kinderen hebben zo de neiging af en toe iets in hun mond te stoppen zonder enig benul te hebben wat het precies is. Zorg er dus voor dat er absoluut geen giftige planten in de tuin staan waar je kind per ongeluk van kan snoepen. En omdat ze klein zijn, is een kleine hoeveelheid gif soms al schadelijk. Koop dus een goed plantenboek en controleer of je giftige planten in je tuin hebt staan. En vertel je kind zo vroeg mogelijk dat het niet zomaar van planten mag eten. Deze professionals denken graag met je mee over je kindvriendelijke tuin. Meer zaken waar je aan moet denken als je kinderen hebt, lees je in dit Ideabook.

Hoe veilig en kindvriendelijk is jouw tuin? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!