Kies het juiste huis: zeven tips

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Kies het juiste huis: zeven tips

Sanne Sanne
Brouwhuis:  Huizen door Bedaux de Brouwer Architecten
Loading admin actions …

Als je een huis gaat kopen zoek je niet in het wilde weg, maar aan de hand van een wensenlijstje. Vind je het lastig om een lijstje te maken en aan de hand daarvan het 'juiste' huis te kiezen? Lees dat dit artikel. We geven tips voor het formuleren van wensen en geven aan waar je rekening mee moet houden als je een huis gaat kopen. Zo bespreken we bijvoorbeeld het budget en de locatie, hebben we het over toekomstplanning en over je verwachtingen van het juiste huis.

Als je je hebt voorbereid kun je de huizenmarkt betreden en op zoek naar het perfecte huis. Kijk eerst rustig rond; wie weet verandert je beeld van het juiste huis na een aantal huizen te hebben bekeken. Ga nooit over één nacht ijs (tenzij je pareltje anders meteen verkocht is, dan moét je wel) en vraag anderen om hun mening en ideeën over de geplande koop. Zo weet je zeker dat jij over een tijdje in het juiste huis zit!

Karakter: hoe voelt het huis?

De eerste indruk is heel belangrijk. Sta daar even bij stil als je een huis gaat bekijken. Wanneer een huis voldoet aan alle criteria die je hebt gesteld, maar het voelt niet goed: niet doen. Elk huis heeft een bepaald karakter. Met de inrichting kun je daar natuurlijk nog van alles aan veranderen, maar deels ligt dat karakter besloten in de basis van het huis, zoals de indeling en de leeftijd. Dit criterium heeft dus te maken met persoonlijke smaak en is lastig te vatten in woorden. Probeer voor jezelf te formuleren wat je zoekt qua karakter en bekijk veel huizen voordat je tot de koop overgaat, zodat je een indruk hebt van wat er allemaal kan en je een vastomlijnder idee krijgt van wat je zoekt qua karakter. Zo vind je gemakkelijker het juiste huis.

Grootte: hoeveel mensen passen er in het huis?

JACHTOPZIENERSWONING - SINT-DENIJS-WESTREM:   door Callebaut Architecten
Callebaut Architecten

JACHTOPZIENERSWONING – SINT-DENIJS-WESTREM

Callebaut Architecten

Het is altijd verstandig om een huis op de groei te kopen. Je houdt rekening met aantal kinderen dat nu thuis woont, maar ook met het aantal kinderen dat over vijf jaar thuis woont. Houd ook rekening met eventuele wijzigingen in werksituatie: een thuiswerker heeft misschien een kantoor nodig, dus dan is een extra kamer geen overbodige luxe. Ga dus uit van een juist aantal slaapkamers, plus misschien een of twee extra kamers.

Denk ook na over de grootte van bijvoorbeeld de woonkamer en de keuken. Veel slaapkamers in combinatie met een kleine woonkamer is niet optimaal, want dan zit je constant op elkaars lip als je in de woonkamer zit. Dan is het wachten op irritaties, vooral met kleine kinderen; die hebben ook, of misschien wel juist, ruimte nodig.

Locatie: wat verwacht je van het leven?

Voorzijde moderne stadsvilla Amsterdam:  Huizen door Villa Delphia
Villa Delphia

Voorzijde moderne stadsvilla Amsterdam

Villa Delphia

Bedenk wat je verwacht van het leven in je nieuwe huis. Een belangrijke keuze wat betreft de locatie is die tussen stad en platteland. Vraag je af hoe ver je van je werk af wilt wonen. Vindt je het belangrijk dat je op de fiets naar je werk kunt? Moeten je kinderen lopend naar school kunnen? Moet er een supermarkt om de hoek zitten of wil je best tien minuten rijden voordat je er een tegenkomt? Er zitten veel verschillen tussen een leven in de stad en een leven op het platteland. Probeer je beide opties voor te stellen en weeg ze tegen elkaar af. Vraag je af welk type leven bij je past.

Er zijn natuurlijk huizen die tussen de twee keuzes vallen. Met een huis dat aan de rand van de stad staat kun je genieten van de ruimtelijkheid van het platteland en van de voorzieningen van de stad. Die huizen zijn echter wel de duurste die je kunt vinden over het algemeen. Je bent niet de enige die the best of both worlds wil. Onthoud ook dat steden kunnen uitbreiden, je vrije uitzicht kan dus over een aantal jaren weleens geblokkeerd worden door een nieuwbouwwijk.

Prijs: wat is je budget?

WOONHUIS MET FOTOSTUDIO_01:  Huizen door HOYT architecten
HOYT architecten

WOONHUIS MET FOTOSTUDIO_01

HOYT architecten

Je kunt aan de hand van je inkomen(s) berekenen hoe hoog je maximale hypotheek zou zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van je bank of van een onafhankelijke hypotheekadviseur. Je hebt een aantal gegevens nodig, zoals de hoogte van je bruto inkomen en van je schulden, zoals een studieschuld of betalingsregeling voor bijvoorbeeld een auto. Je kunt erover nadenken om dit soort schulden af te betalen voordat je een hypotheek neemt, omdat je dan meer kunt lenen. Schulden worden voor meer dan 100% afgetrokken van het maximale bedrag dat je kunt lenen.

Vervolgens moet je je afvragen of je een tophypotheek wilt. Stel dat je een hypotheek neemt op twee inkomens en een van die inkomens valt weg; kun je dan je hypotheek nog betalen? De bank kan in zo'n geval zijn vertrouwen opzeggen en de hypotheek opeisen, waardoor je met een probleem komt te zitten. Ga dus niet meteen uit van de maximale hypotheek, maar houd rekening met eventuele veranderingen in je situatie en kies zo het juiste huis.

Omgeving: sfeer en voorzieningen in de buurt

Naast de locatie op zich (stad/platteland) is de omgeving van een huis ook heel belangrijk. Welke voorzieningen zijn er in te buurt te vinden en hoe ziet de omgeving eruit? Hoe is de straat waar je eventueel gaat wonen? Komt er veel verkeer langs, is er een spoorlijn in de buurt of dendert er elk kwartier een bus door de straat? Allerlei zaken die je misschien niet meteen opvallen, vooral niet in het korte tijdsbestek van een bezichtiging.

Maak altijd een wandeling door de buurt om de sfeer te proeven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan nadat je een huis hebt gekocht. Maak ook vooral een praatje met andere buurtbewoners en vraag naar de sfeer in de wijk. Doe ook een criminaliteitscheck. Het is vervelend om er na een paar weken achter te komen dat je wijk crimineler is dan je dacht nadat meteen je fiets is gestolen of de eerste poging tot inbraak een feit is. Ook in betere wijken komt criminaliteit voor, of misschien wel juist, daar is immers meer te halen.

Check de voorzieningen in je wijk. Denk aan supermarkten en andere winkels, scholen, tandartsen, huisartsen, apotheken en ziekenhuizen, groenvoorzieningen, afvalpunten en speelplaatsen. Bedenk hoe ver je wilt lopen of fietsen voor deze voorzieningen.

Hoe lang blijf je: langetermijninvestering?

GLAZEN UITBOUW DUINWEG_03:  Huizen door HOYT architecten
HOYT architecten

GLAZEN UITBOUW DUINWEG_03

HOYT architecten

Koop je dit huis voor nu of wil je klaar zijn voor de toekomst? Als je van plan bent om over een paar jaar weer te verhuizen kijk je heel anders naar een huis dan wanneer je graag tientallen jaren in een huis wilt blijven wonen.

Je kunt natuurlijk niet alle veranderingen voorzien, maar als je jong bent kun je rekening houden met eventuele gezinsuitbreiding en als je wat ouder bent gaan de kinderen na verloop van tijd misschien uit huis en heb je zelf bepaalde behoeften. Je zou rekening kunnen houden met je oude dag: een huis met veel trappen is nu misschien prima, maar is het over tien jaar nog steeds handig? Loop dit soort punten na, zodat je niet over een paar jaar denkt 'had ik nou maar… '

Stijl: een kwestie van smaak

Je kunt bij het kopen van een huis ook letten op de stijl van het huis. Dat hangt deels samen met het karakter van het huis, dat we eerder al besproken. Het heeft namelijk te maken met het bouwjaar van een huis en een bepaalde afwerking. Zo zijn sommige mensen specifiek op zoek naar een huis met een balkenplafond, omdat dat een bepaalde charme heeft. Bedenk wel dat een heleboel aspecten aan te passen zijn. Een likje verf op de muur en een andere vloer kunnen wonderen doen. Dus let wel op de stijl van het huis, maar probeer er ook doorheen te kijken door je voor te stellen hoe het huis eruitziet na een aantal aanpassingen. Weet je niet goed hoe je van een witte basis een huis met stijl maakt? Lees dan hier hoe je je eigen woonstijl ontwikkelt.

Kun je na het lezen van dit artikel nog steeds geen huis vinden dat voldoet aan jouw eisen en dat voelt als het 'juiste' huis? Denk er dan eens over na om een architect in te schakelen en een huis te laten bouwen. Zo kun je het huis exact zo maken als jij wilt.

Wat vond jij van deze tips?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!