Toe aan een nieuwe keuken? Zo doe je dat! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Toe aan een nieuwe keuken? Zo doe je dat!

TILL BEHNE TILL BEHNE
Rustieke keukens van Marcello Gavioli Rustiek & Brocante
Loading admin actions …

De keuken is misschien wel de meest smaakgevoelige ruimte in een huis. Samen met de badkamer zijn dit de kamers in een woning die het meest en het grondigst worden aangepakt. De kans is groot dat als je een huis koopt, je er een keuken in wil zetten die helemaal je smaak is en in al je behoeften voorziet. Bij het kiezen en installeren van een nieuwe keuken, of het aanpakken van een bestaande, zijn een aantal zaken van belang. Een goede voorbereiding is cruciaal. Bedenk dus goed wat je mooi en handig vindt en in hoeverre het moet passen bij de rest van het huis. Wat voor materialen ga je gebruiken. Op de vloer, voor de keukenkastjes, als aanrechtblad. Ga je het zelf doen of laat je het toch liever over aan een professional. In dit Ideabook geven we je een aantal tips die je zeker niet mag negeren als je toe bent aan een nieuwe keuken.

Wat heb je nodig?

constructieve wand ingepakt in keukenblok met hout rondom afgewerkt Moderne keukens van homify Modern
homify

constructieve wand ingepakt in keukenblok met hout rondom afgewerkt

homify

De keuken is bij uitstek een ruimte die naast visueel aantrekkelijk ook vooral heel erg praktisch moet zijn. Het is een plek waar gewerkt wordt; aan heerlijke ontbijtjes, uitgebreide lunches of een diner voor vrienden. Het is daarom van belang om goed na te denken wat je van een keuken wil en verwacht. Heb je veel kastjes nodig om alles op te bergen? Wil je een groot aanrechtblad om veel ruimte te hebben om te koken? Moet het een open keuken worden? Wil je een kookeiland of juist niet. Het is ook belangrijk om na te denken over de apparatuur. Wat het je nodig, maar ook: waar heb je plek voor? Naast de standaardapparatuur als de ijskast, fornuis, en vaatwasser misschien nog een inbouwmagnetron, een ingebouwd espressoapparaat, wellicht een temperatuurkast voor de wijn. Daarnaast moet je ook nadenken over het gebruik van materialen. Voor de vloer, de keuken zelf, het aanrechtblad, wellicht de tegels aan de muur. Het is ook van belang dat de gekozen materialen bij elkaar passen. Heb je een houten vloer, is een witte keuken wellicht mooi. Ligt er een betonnen vloer kunnen houten keukenkastjes juist weer heel mooi zijn. Zo is er heel veel mogelijk. Zaak is om alles tegen elkaar af te wegen en voor de voor jou beste opties te gaan. Hier kun je alvast de nodige inspiratie opdoen.

Vind de juiste mensen

Als je eenmaal een plaatje in je hoofd hebt, kan je aan de slag. Ben je (of je partner) een beetje handig, kun je natuurlijk zelf aan de gang. Meer voor de hand ligt om het aan een professional over te laten. Deze kan meedenken over hoe de keuken het beste tot zijn recht komt in de ruimte en hoe je wensen optimaal gerealiseerd kunnen worden. En uiteraard kunnen ze met gemak de keuken plaatsen zodat alles goed is aangesloten en in elkaar is gezet. Scheelt een hoop gestress en je weet ook zeker dat de keuken zo een tijdje meegaat.

Schematisch ontwerp

Moderne keukens van homify Modern

Uiteraard is het goed om zelf al een beetje een plaatje in je hoofd te hebben hoe de keuken er ongeveer moet uit komen te zien. Maar zoals gezegd, kan het geen kwaad iemand met verstand van zaken met je mee te laten kijken en denken. Dan is het zaak om de keuken zo neer te zetten dat hij optimaal rendeert. Geen loze ruimte, genoeg plek om te bewegen, te werken en te lopen. Denk bijvoorbeeld ook na hoe je de ijskast wil plaatsen ten opzichte van het fornuis. Waar wil je het bestek, de borden of de pannen? Dan kun je rekening houden met het kiezen van lades of kasten. Wil je tijdens het koken naar buiten kunnen kijken, of kijk je liever uit over de eetkamer. Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden tijdens het ontwerpen van je keuken. In dit Ideabook lees je nog meer over je ideale keuken.

Werkblad

Woonhuis | Delft Scandinavische keukens van Design Studio Nu Scandinavisch
Design Studio Nu

Woonhuis | Delft

Design Studio Nu

Het werkblad is een van de bepalendste onderdelen van de keuken. Bij binnenkomst in een keuken kijken veel mensen het eerst naar het werkblad. En het is niet allen visueel bepalend, veel van wat zich in de keuken afspeelt, gebeurt op het werkblad. Er zijn verschillende soorten werkblad. Je kunt kiezen voor kunststof, graniet, composiet (industrieel samengestelde steen), hout, RVS, beton en zelfs glas. Alle verschillende werkbladen hebben zo hun voor- en nadelen en prijs. Het is dus wederom goed om na te gaan wat je precies wil. Ga je voor het gemak in onderhoud, of voor een goede vlekbestendigheid. Of wil je iets duurzaams of iets krasvasts. Een kunststof keukenblad betekent bijvoorbeeld een lang en zorgeloos gebruik. De duurzaamheid van graniet is beter dan van alle ander materialen. Beton is sterk en krasvast, maar wel poreus. Een beschermende afwerklaag is dus aan te raden. Hout zorgt voor een warme sfeer in huis. Maar ook hier is een beschermende toplaag wel zo handig. Roestvrij staal (RVS) is erg vlekbestendig maar wel weer krasgevoelig. Maar dat zorgt na verloop van tijd weer voor een speciaal effect.

Keukenkastjes

Rustieke keukens van homify Rustiek & Brocante Keramiek

Bij keukenkastjes is ook weer van alles mogelijk. Verschillende materialen, kleuren en structuren. Het is goed om de keukenkastjes goed aan te laten sluiten bij het werkblad en de vloer. Verder moet je natuurlijk bedenken wat je allemaal kwijt moet en waar. Wil je alleen keukenkastjes op de grond en niet aan de muur? En daarvoor in de plaats wellicht planken. Wil je grote lades of de klassieke kastjes met deuren? Moet de keukenapparatuur weggewerkt worden of juist in het zicht staan? En, ook niet onbelangrijk, wil je een greeploze keuken. En zo niet, wat voor grepen wil je wel. Het lijkt een detail, maar het kan een groot verschil maken.

Vloer

En last but not least de vloer. Afhankelijk van rest van de keuken is het zaak een mooie vloer te kiezen. Wederom is de keuze reuze. Hout, beton, tegels, marmoleum of vinyl. Alle vloeren hebben een totaal andere uitstraling en ook hun voor- en nadelen. Zo zijn beton en tegels erg krasvast, maar bijvoorbeeld wel koud als je op blote voeten loopt. En mocht er een keer wat vallen, is de kans groot dat het breekt. Een houten vloer in de keuken zorgt voor warmte, maar is lastiger schoon te maken en gebruikssporen zul je veel eerder zien. Maar een bord valt weer veel minder snel kapot.

Kortom, als je van plan bent een nieuwe keuken te plaatsen moet je aan veel dingen denken. Wat vind je mooi, maar ook wat wil je en vind je handig en belangrijk. We hopen dat je met dit Ideabook een stuk beter beslagen ten ijs komt.

Hoe zit jouw droomkeuken eruit? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!