DIY: kogelwerend glas maken, stap voor stap, simpel en goedkoop! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

DIY: kogelwerend glas maken, stap voor stap, simpel en goedkoop!

Amber Fernandes Amber Fernandes
Mon Rêve Landelijke huizen van reitsema & partners architecten bna Landelijk
Loading admin actions …

Er kunnen diverse redenen zijn voor de keuze om kogelwerend glas in je woning te laten plaatsen. Niet alleen criminelen die bang zijn voor filmische toestanden als drive-by shootings doen dit; dergelijk glas houdt namelijk niet alleen de kogels, maar ook de inbrekers buiten! Het heeft immers een krachtige inbraakwerende werking doordat het niet één, twee drie in te slaan of kapot te breken is. Bovendien isoleert het geluid en warmte beter dan standaard dubbel glas. Naast al deze handige eigenschappen heeft kogelwerend of gelaagd glas helaas ook een nadeel: het is namelijk ontzettend prijzig en zeker niet weggelegd voor de schamele beurs. En precies om die reden zetten we in dit artikel stap voor stap uiteen hoe je op een simpele en & goedkope manier zélf je eigen kogelwerende glas kunt maken!

Stap 1: Wat heb je nodig?

Rustieke huizen van homify Rustiek & Brocante

Wat wil je kogelwerend maken? Is het bijvoorbeeld de zijruiten van je auto, het raampje van je voordeur in de ontvangsthal of je slaapkamerraam? Zorg allereerst voor twee glazen ruiten in enkel glas in de gewenste afmetingen. Ook heb je twee polycarbonaat platen nodig in exact dezelfde afmetingen. Let op: het dient helder, transparant polycarbonaat te zijn, anders kun je straks niet meer fatsoenlijk door je ruit heen kijken. Je kunt ook gebruikmaken van transparante acrylaat platen. Kijk wat beter binnen je budget past. De voorkeur gaat echter uit naar polycarbonaat, dit wordt namelijk vaker gebruikt in een kogelvrije constructie.

Verder heb je doorzichtige veiligheidsfolie nodig en ook deze dient weer volledig transparant te zijn. Dit staat ook wel bekend als polyvinylbutyral of PVB-folie, maar is doorgaans verkrijgbaar onder de noemer 'veiligheidsfolie'. Dergelijk folie werkt niet direct kogelwerend, maar houdt glasscherven bij elkaar wanneer de ruit gebroken wordt. Zorg voor minimaal twee vellen folie in dezelfde afmetingen als het raam. Koop ook doorzichtige glaslijm voor extra stevigheid, en glasreiniger om je ruiten van tevoren goed vetvrij te maken. Zet tot slot ook epoxyhars maar op je boodschappenlijstje voor kogelwereld glas, want ook dat ga je later nodig hebben. Let op: het moet een transparante epoxy coating zijn!

Stap 2: En waar koop je dat?

Voor enkel glas op maat kun je op diverse webwinkels terecht. Google is je beste vriend, dus zoek en vergelijk prijzen. Enkel glas is vaak goedkoper dan dubbel glas. Voor polycarbonaat of acrylaat platen en veiligheidsfolie kun je in de meeste bouwmarkten terecht, maar ook deze zijn op maat verkrijgbaar in online winkels. Epoxyhars en transparante glaslijm zijn ook gewoon in de bouwmarkt te koop.

Stap 3: Welk gereedschap heb ik nodig?

Kogelwerend glas wordt in de fabriek samengeperst, gelast en verhit. Het voordeel van deze DIY-versie is dat je geen ingewikkeld gereedschap nodig hebt. Verder is een verfkwast handig om de glaslijm mee aan te brengen, en een zeem en trekker voor het ontvetten van de ramen. Zorg ook voor een grote tafel waarop je de glasplaat gemakkelijk op neer kunt leggen. Voldoende werkruimte is ook geen overbodige luxe. Gebruik bijvoorbeeld de garage, schuur of tuin om aan de slag te gaan met je kogelwerende glas.

Stap 4: De instructie

Heb je alles in huis? Voldoende werkruimte? Mooi, dan kun je nu eindelijk aan de slag! Leg de eerste glasplaat op je werktafel en ontvet het oppervlak goed met glasreiniger en een zeem. Trek het glas daarna droog met een trekker en laat nog even goed aan de lucht drogen. Breng dan het eerste vel veiligheidsfolie aan, strijk glad volgens de aanwijzingen van de fabrikant en bevestig daarop de eerste polycarbonaat of acrylaat plaat. Verstevig indien nodig met een dun laagje glaslijm. Soms lijkt dit niet nodig, bijvoorbeeld wanneer je veiligheidsfolie met dubbelzijdige kleefkracht gebruikt. Voor de uiteindelijke veiligheid van je kogelwerende raam is dit echter wel aan te bevelen. 

Heb je deze stappen opgevolgd? Dan kun je verder gaan met het tweede en meest belangrijke gedeelte. Breng op de polycarbonaat of acrylaat plaat vervolgens een laagje transparante epoxy coating aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Van groot belang is dat je de epoxyhars goed laat uitharden. Hoe lang dit precies duurt kun je ook op de verpakking terugvinden.

Wanneer de epoxy coating is uitgehard, breng je het tweede vel veiligheidsfolie aan op dezelfde manier als eerder. Vervolgens bevestig je met lijm de tweede polycarbonaat of acrylaat plaat. Ontvet de tweede glasplaat ook weer grondig en bevestig deze aan de plaat met een dunne laag glaslijm. Eventueel kun je tussen deze twee lagen ook weer een vel veiligheidsfolie plakken als je dit over hebt, maar dit is niet noodzakelijk voor de veiligheid van het glas.  

Laat het geheel het liefst een hele nacht uitharden en rusten en voilà, je zelfgemaakte kogelvrije raam is geboren!

Getest resultaat

glazen achtergevel Eclectische huizen van Boks architectuur Eclectisch
Boks architectuur

glazen achtergevel

Boks architectuur

In de Verenigde Staten wordt kogelvrij glas vaker zelf gemaakt door particulieren. Bijvoorbeeld voor autoruiten, of gewoon alleen om te testen of het ook echt werkt. Het kogelwerende glas dat op bovenstaande manier is vervaardigd is met verschillende vuurwapens getest, onder andere met een .38 Smith & Wesson Special en een .380 ACP (Automatic Colt Pistol). Het zelf vervaardigde glas liet beide kogels niet doorkomen. Ook kwamen er geen glasscherven of splinters vrij met dank aan het veiligheidsfolie. Verder was de kogelwerende ruit kraakhelder na vervaardiging. Na de beschieting was hier niets meer van over: het glas was duidelijk gebroken, maar heeft niet losgelaten. 

Ook met een hamer en met stenen zijn op dit kogelwerende glas leuke testjes uitgevoerd. Hoe hard er ook stenen tegenaan gegooid werden: het glas is niet gebroken. Pas na tien minuten onafgebroken slaan met een hamer met ijzeren kop vertoonde het een kleine barst. Wederom liet het glas niet los!

Conclusie

De slotconclusie is glashelder: deze DIY-versie van kogelvrij glas werkt echt! Het heeft hoogwaardige inbraakwerende eigenschappen doordat het bijna niet stuk te slaan is en laat ook de meest gangbare kogels niet door. Daarnaast is het esthetisch gezien ook tip top in orde: het raam is na vervaardiging nog steeds helder en er is goed doorheen te kijken. Het is natuurlijk dikker dan standaard dubbel glas, maar dat is met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Ook is het zelf maken van dergelijk glas een stuk goedkoper dan het laten plaatsen door een gespecialiseerd bedrijf. Dus wanneer je interesse hebt in kogelwereld glas voor je auto, huis of kluis: dit is een absolute succesformule!

Zou je overwegen om kogelwerend glas te laten plaatsen in huis? En zou je dit kogelvrije glas zelf proberen te maken? Laat het ons weten in een com...
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!