Verwaarloosd gebouw krijgt enorme update!

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Een van de specialisaties van het Rotterdamse Rijnvos Voorwinde architecten, dat geleid wordt door Wendy Voorwinde, is het verbouwen van bestaande gebouwen. In deze categorie vinden we ook het project wat we hieronder aan jullie gaan laten zien. Het bureau werd in 1994 opgericht en heeft naast ervaring met verbouwingen ook ervaring met woningbouw, uiteenlopend van individuele woningen tot appartementencomplexen. Het werk van Rijnvos Voorwinde architecten laat zich kenmerken door hoge kwaliteit, heldere en krachtige vormgeving, veel aandacht voor materialisering en een oog voor detail. Getuige de fotoserie hieronder.  

Voorgevel

Het huis werd gebouwd in 1918 en werd ontworpen door Jan Gratama, één van de eerste Amsterdamse school architecten. Het statige huis vinden we terug op één van de mooiste plekke van Rotterdam, nabij de Kralingse plas.

Oude achtergevel

Achtergevel, oude situatie:   door Voorwinde Architecten
Voorwinde Architecten

Achtergevel, oude situatie

Voorwinde Architecten

Via twee losse trappen hadden de bewoners toegang tot de achterplaats van de woning. De gevel lijkt zich daarnaast in redelijke staat te bevinden. 

Nieuwe achtergevel

Achtergevel, nieuwe situatie:   door Voorwinde Architecten
Voorwinde Architecten

Achtergevel, nieuwe situatie

Voorwinde Architecten

De twee losse trappen werden vervangen voor een enkele, brede trap die leidt naar een strak terras van hout en staal, geplaatst over de gehele breedte van het huis. De kozijnen op de begane grond werden allen vervangen. De keuken daarachter werd voorzien van een nieuwe indeling. 

Oude keuken

keuken, oude situatie:   door Voorwinde Architecten
Voorwinde Architecten

keuken, oude situatie

Voorwinde Architecten

Deze foto spreekt eigenlijk boekdelen. Hier hebben we zicht op de oorspronkelijke keuken uit 1918 (!). Het maakt onmiddellijk duidelijk dat het niet de gevels waren die een broodnodige renovatie vergden, maar vooral het interieur. Niet alleen oogt deze keuken zeer grauw, ook zijn de elektra en installaties op grove wijze zichtbaar. De keuken lijkt daarnaast vergeeld en oogt zeer oubollig. 

Nieuwe keuken

Alsof we ons in een compleet nieuw huis bevinden. Scrol nog eens naar boven en laat het verschil op je inwerken. De benauwde en grauwe keuken is veranderd in een heldere, open eetkeuken. Centraal op de foto treffen we het op maat gemaakte zwevende dressoir/keukenmeubel, die een natuurlijke afscheiding vormt tussen de keuken en de eetkamer. Daarachter treffen we het aanrecht, geplaatst tegen de zijwand. Het aanrecht loopt door tot de achtergevel en mondt uit in een van de aangepaste kozijnen, het geeft een interessant effect waarbij het lijkt alsof het aanrecht naar buiten door lijkt te lopen. Zie daarvoor ook het homify-profiel van Rijnvos Voorwinde architecten. De ruimte laat zich daarnaast kenmerken door heldere, witte wanden en een klassiek visgraatparket. 

Oude situatie

Eetmaker, oude situatie:   door Voorwinde Architecten
Voorwinde Architecten

Eetmaker, oude situatie

Voorwinde Architecten

We bevinden ons hier in de ruimte naast de oude keuken. De muur rechts werd weggehaald om te komen tot de nieuwe eetkeuken die we op de foto hiervoor zagen. Aan het huis was de laatste zestig (!) jaar geen onderhoud gepleegd. We kunnen ons dus voorstellen in welke erbarmelijke staat de woning zich bevond. Desalniettemin werden er ook nog verschillende fraaie en originele details gevonden die de moeite waard waren om te bewaren. 

Werkkamer

Werkkamer, nieuwe situatie:   door Voorwinde Architecten
Voorwinde Architecten

Werkkamer, nieuwe situatie

Voorwinde Architecten

De grote en kleine slaapkamer aan de voorzijde van de woning werden samengevoegd tot één werkkamer. Vanuit hier heeft men uitzicht op de Kralingse Plas. Een deel van de tussenmuur werd behouden en dient nu als afscheiding tussen het gedeelte met bureau en het gedeelte met archief en printers. 

Oude badkamer

Kleedkamer, oude situatie:   door Voorwinde Architecten
Voorwinde Architecten

Kleedkamer, oude situatie

Voorwinde Architecten

Het beeld van de oude badkamer ligt in de lijn der verwachtingen. Ook hier zien we een ruimte die rommelig oogt, die benauwd lijkt te zijn en waarvan de leidingen en elektra slecht zijn weggewerkt. De oude badkuip doet ons denken aan vervlogen tijden. 

Kleedkamer

Kleedkamer, nieuwe situatie:   door Voorwinde Architecten
Voorwinde Architecten

Kleedkamer, nieuwe situatie

Voorwinde Architecten

De badkamer die we hiervoor zagen werd verbouwd en heringericht tot kleedkamer. Tegen de achterwand werd een uitsparing gemaakt in het plafond waardoor de ruimte nu van voldoende daglicht wordt voorzien De oude balken werden bewust niet aan het zicht onttrokken, samen met de uitsparing en de bijzondere lichtinval zorgen ze in deze ruimte voor een aangenaam effect. 

Nieuwe badkamer

Badkamer 2e, nieuwe situatie: moderne Badkamer door Voorwinde Architecten
Voorwinde Architecten

Badkamer 2e, nieuwe situatie

Voorwinde Architecten

Herkennen we hem nog? Rechts zien we de oude badkuip die we al eerder zagen. Voorzien van een nieuwe lik verf vormt de badkuip een fraaie en elegante knipoog naar het verleden van de woning. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!